Hírek

2009.06.17. 02:29

Nyári munkálatok a Nádasdy-várban

Sárvár - A város minden évben különít el pénzt a költségvetésben intézményeinek felújítására. Idén tízmillió forintot szánnak a korszerűsítésre. A munkálatok a nyári szünet első napjaiban kezdődnek el.

Varga Nóra

A sárvári városi képviselő-testület az idei költségvetésében tízmillió forintot tervezett az intézményi felújítások támogatására. A kilencvenes évek közepétől minden évben elkülönítenek egy kisebb összeget az intézményi korszerűsítésre, mindig annyit, amennyit a költségvetés megenged. A korábbi évekhez hasonlóan az önkormányzat által fenntartott intézmények az idén is benyújtották azoknak a rekonstrukcióknak a jegyzékét, amelyek a legszükségesebbek - tudtuk meg Kondora Istvántól, Sárvár alpolgármesterétől. 

Az önkormányzat az intézményeket a lehetőségeihez mérten támogatja. Az éves nyári felújítások nem eredmény nélküliek, ugyanis így kevésbé koptak, használódtak és pusztultak le a sárvári önkormányzat által fenntartott intézmények. Ebből a pénzből mindig jutott arra, hogy az apró hibákat megjavítsák, a balesetveszélyes állapotokat megszüntessék. Az alpolgármester szerint a Nádasdy iskola kivételével, amelynek felújítására már több pályázatot is benyújtottak, mindegyik intézmény esztétikus, jó állapotú. Mintegy 200 millió forint pályázati támogatás kellene a Nádasdy iskola nyílászárócseréjére, az épület külső szigetelésére, radiátorcserére, akadálymentesítésre, informatikai eszközeinek fejlesztésére, az elhasználódott padok és székek cseréjére, a vizesblokkok korszerűsítésére. Kondora István hozzátette, ha jövőre sem sikerül pályázati forráshoz jutniuk, akkor az önkormányzat önerőből, mintegy húszmillió forintból elvégezteti a legszükségesebb feladatokat.

- A városvezetés úgy látta jónak, ha a Barabás György Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola kétmillió forint értékben a felújításhoz szükséges anyagokat kap, s az intézménybe járó kőművestanulók a nyári gyakorlati idejük alatt rendbe teszik a Dózsa György utcai homlokzatot - tette hozzá Kondora István. Az intézmények a támogatási keretből leginkább tisztasági meszelést, parkettacsiszolást és nyílászárócserét valósítanak meg. A Nádasdy Tamás Általános Iskola egymillió forintból, a város két óvodája - a Petőfi úti és a Vármelléki - 750-750 ezer forintból szépül meg a nyáron. A Városi Bölcsődében kétmillió forintból az európai uniós előírásoknak megfelelő konyha készül el. A Tinódi Sebestyén Gimnázium, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában az önkormányzattól kapott 3,5 millió forintból fejezik be a sportpályát. A tornacsarnok mögötti területen kézilabdapályát, hatvanméteres futópályát, ugrógödröt szeretnének kialakítani, valamint ke- rékpártárolót építeni. A tervek szerint augusztus 20-ára el kell készülni az intézményi felújításokkal, hogy az iskolák fel tudjanak készülni a tanévkezdésre.

Az önkormányzati épületek közül a Nádasdy-várra speciális előírások vonatkoznak. Minden évben ötmillió forintot különítenek el az épület állagmegóvására. Mivel állami tulajdon, kiemelt nemzeti műemléki törvény kötelezi az önkormányzatot az éves karbantartására. Idén festés, a híd kisebb megújítása, a gazdasági épületek korszerűsítése valósul meg, valamint a gazdasági udvarban kamaraudvart alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!