Hírek

2015.05.28. 11:51

Nyárra feléled a szombathelyi főtér - Íme a konkrét tervek és programok

Szombathely - „Polgármester úr, készüljön a pecsételésre!”, hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón a városháza teraszán, ahol napfürdőzéssel egybekötve értesülhettünk a térfoglaló Agora-nyár programjairól: a Bloomsday-től a Szentivánéji vigasságokig.

Ölbei Lívia

A prognózis szerint júniustól minden hétvégén programok várhatók a Fő téren, föltéve, hogy a szombathelyiek is így akarják.

Joyce fölforgató nagyregénye, az Ulysses 1904. június 16-án játszódik, úgyhogy nincs mit tenni: a Bloomsday-t mindig június 16-án kell megrendezni. Szombathelyen főleg, hiszen a regény szerint az Ulysses főhős, Virág Lipót (Leopold Bloom) családja innen indult neki a nagyvilágnak. Fikció és valóság találkozik a Fő téri Blum-háznál az idén június 16-án (egy keddi napon) is. A 21. Bloomsday alkalmából lesz megint hagyományos pecsételés (festékszóró helyett porcukorral, hogy jótékonyan és gyorsan elfújja szél, nyoma se maradjon), lesznek koncertek, a képtár alatt nyílt napot tart az Irokéz Gyűjtemény – és lesz egy nagy csavar is.

Saul fia: díszbemutató az Agora – Savaria moziban

A csavar pedig az, hogy bár a film vetítése már június 11-én megkezdődik, a Cannes-i nagydíjas Saul fia díszbemutatóját június 16-ára időzítette a Savaria mozi. Itt lesz a rendező, Nemes Jeles László – és remélhetőleg itt lesz a film Vulcan-díjas hangmérnöke, Zányi Tamás is, aki (ahogy interjúnkban elmondta) a szombathelyi Berzsenyi főiskolán szerzett ének-zene – történelem szakos diplomát, nem mellesleg Mayer Rudolf, az Agora mozis szakág-vezetője csoporttársa volt.

Szentivánéji vigasságok

A szombathelyi szabadtéri programok között kiemelkedő helyet foglal el a Szentivánéji vigasságok, a maga 25-30 ezer látogatójával, az idén ráadásul a megújult Csónakázó-tó körül. A színes kínálatban a Neoton Família vezeti be az éjféli tűzijátékot, a TDK Epcos támogatásával.

Miénk itt a tér

A Miénk itt a tér-program sikere a szombathelyieken múlik. A tervek szerint júniustól minden hétvégén kulturális programokba botolhatnak a járókelők. A város – az Agora koordinálásában – az önkormányzat által is támogatott helyi kulturális és civil szervezetekre, az egyetemi sportegyesületre (lásd! mozgástér-pontok), kézművesekre, helyi terméket kínáló vásározókra, valamint a vállalkozó kedvű utcazenészekre apellál. Lehet jelentkezni: miénk itt a tér.

Valamiben hinni kell

A sajtótájékoztatón Arustei Andrea (ének) és Domby Bertalan (gitár) az „Indulj el egy úton" kezdetű népdal feldolgozásával adta meg az alaphangulatot, a zenés zárszót pedig, szintén a helyi erők képviseletében, a Red Rockets vállalta. Sing-Sing: Valamiben hinni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!