Hírek

2013.05.02. 16:32

Nyelvvizsgaszezon a felvételi előtt

Javában tart a nyelvvizsgaszezon. A középiskolás diákokat sürgeti az idő, ugyanis a most megszerzett nyelvvizsgák pontjai még beleszámítanak a felvételi eljárásba. Hiába az osztrák határ közelsége, az angol nyelv népszerűsége továbbra is töretlen.

Kovács Eszter

Nagy Andrea, a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület ügyintézője érdeklődésünkre megerősítette: a főiskolai, egyetemi felvételik közeledtével valóban érezhetően több középiskolás diák szeretne nyelvvizsgát szerezni. Mint mondta: ebben az időszakban hozzájuk átlagosan legalább 50 százalékkal többen jelentkeznek.

Nagy Andrea tájékoztatása szerint a diákok elsősorban angol és német nyelvből adnak számot tudásukról, de nem ritka az eszperantó és a lovári vizsga sem azoknak a hallgatóknak a körében, akiknek a diploma megszerzéséhez szükséges a nyelvvizsga-bizonyítvány. Előfordul, hogy a diákok francia, olasz, orosz vagy éppen latin nyelvből vizsgáznak. Hangsúlyozta: hiába az osztrák határ közelsége, jelentkezőik túlnyomó részben angolból szeretnének bizonyítványt szerezni.

Az egyesületi ügyintéző ismertetése szerint elsősorban a komplex, középfokú nyelvvizsga a legkedveltebb. Meglátása szerint, a vizsga rendszerek közül a TELC azért is népszerű a fiatalok körében, mert az írásbeli nagy része teszt jellegű, s a szóbelin is nagyobb hangsúlyt fektetnek a kommunikációra. Emellett előny, hogy a jelentkezők a szóbeli és az írásbeli vizsgájával egy napon, egy délelőtt és egy délután  végeznek.

Némethné Bedics Erzsébet a sárvári Barabás György szakközépiskola nyelvi termében tart órát (Fotó: Benkő Sándor)

A komplex bizonyítványok díja változó, a vizsgákért a diákoknak (szüleiknek) összesen 29 ezer és 35 ezer forint körüli összeget kell fizetniük, nehézségi szinttől függően.

Nagy Andrea felhívta a figyelmet arra, hogyha a középiskolások még most májusban  szereznek nyelvvizsgát, akkor az általa kapott pluszpontok  beleszámítanak a felvételi eljárásba. A rövid határidő miatt a fiatalok gyorsított eljárással, a vizsgától számított egy hónap múlva a kezükbe vehetik a bizonyítványukat.

A sárvári Barabás György Műszaki Szakközépiskola és Szakiskola igazgató-helyettese, Talabér Csaba elmondta, hogy oktatási intézményükben is egyre hangsúlyosabb szerephez jut a nyelvismeret. Tavaly ennek elérése érdekében alakítottak ki az épület emeleti részén két nyelvi termet. Mint mondta, az új lehetőség által a nyelvismeret még hatékonyabbá, igazán elérhetővé  vált a diákok számára.

 

Számos nyelvvizsgatípusból választhatnak a jelentkezők. Az Origó nyelvvizsga még mindig a nyelvtanra fektet nagy hangsúlyt, míg a "Euro"-t életszerű feladatai miatt kedvelik. Az ECL vizsga annak tetszik, aki nem tankönyvből, hanem internet útján vagy filmnézés közben tanulta meg az adott nyelvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!