Hírek

2009.01.29. 09:28

Nyílt nap a Savaria Egyetemi Központban

<b>Szombathely</b> - Szerdán tematikus nyílt napra várta a végzős diákokat a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja. A leendő hallgatók az egyetem tíz karának működéséről, oktatási palettájáról kaphattak információkat.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Standokkal, szórólapokkal, előadással és megannyi hasznos információval várta tegnap leendő hallgatóit a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja. A következő tanév gólyái érkeztek is szép számmal. Több százan érdeklődtek a szakokról, képzésekről, az egyetemi diákévekről. Akadt, aki a tanárokra volt kíváncsi, még más a szombathelyi kulturális életről kérdezett. Egy biztos: első kézből érkező információkkal gazdagodtak a középiskolások. A standok mögött ugyanis szakemberek, tanárok, valamint hallgatók várták őket, akik tapasztalataik mellett az itt töltött esztendőkről is szívesen beszéltek az érdeklődőknek.

- Nálunk legtöbben a nyelvszakok és a kommunikáció iránt érdeklődnek, de a műszaki kar standja is népszerű a fiatalok körében - mondja egy egyetemista, majd két középiskoláshoz fordul, és már sorolja is a választékot. Hamar kiderül: a szakok ismertetésén túl a diákok tanácsot, információkat kérhetnek a jelentkezés folyamatával, valamint a pontszámokkal kapcsolatban. Emellett a felvételi eljárásról, a jelentkezési lapok kitöltéséről külön elő-adás keretében is informálódhatnak.

Prof. dr. Gadányi Károly, a SEK elnöke, rektorhelyettes elmondta, hogy intézményük egyre szélesedő képzési kínálattal várja a diákokat. Amint az közismert, a Savaria Egyetemi Központ három karának (Bölcsészettudományi, Természettudományi és Műszaki, valamint a Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar) széles kínálatából választhatnak a jelentkezők. 29 alapszak, valamint 17 mesterszakos képzés áll az érdeklődők rendelkezésére.

Prof. dr. Gadányi Károly hangsúlyozta: a Magyar Akkreditációs Bizottság döntése értelmében az elmúlt héten négy újabb mesterszakos képzésre kapott engedélyt az intézmény. Így a következő tanévtől magyartanár, vizuális- és környezetkultúra-tanár, esztétika, valamint geográfus mesterszak is szerepel majd a SEK képzési profiljában. Az intézmény elnök-rektorhelyettese kiemelte: az akkreditációs bizottság mostani döntése szép eredmény, amely arra ösztönzi az intézményt, hogy újabb mesterszakos képzésekre adjanak be kérelmet. 

Így a következő esztendőktől még hét-nyolc mesterképzés elindítását remélik. Hozzátette: az említett négy szak ugyan a mostani tájékoztatóban még nem jelenhetett meg, így ezeket pótfelvételivel hirdeti meg az egyetem. A levelező tagozatos mesterképzések lehetőséget biztosítnak arra, hogy például egy általános iskolai magyar nyelv és irodalom szakos diplomával rendelkező pedagógus magyar szakra beiratkozva egyéves képzés alatt mester (régi egyetemi) diplomát szerezzen. Ez azért fontos napjainkban, mert a közoktatás is átalakuláson megy keresztül, s az ilyen végzettségre hamarosan szükség lesz - hangsúlyozta prof. dr. Gadányi Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!