Hírek

2015.02.22. 17:59

Nyitva lesz vasárnap? – Boltkörúton jártunk

Megyei körkép – Miután hivatalossá vált, hogy milyen üzletek tarthatnak nyitva és milyenek nem vasárnap, térképen kezdjük gyűjteni a zárva tartás alóli kivételeket. A hét utolsó napján körülnéztünk a megyeszékhelyen: hogyan érintheti majd a várost a változás.

Vas Népe

Vasárnap Szombathely egyik képzeletbeli belső tengelyén jártunk végig, hogy megfigyeljük: milyen boltok tartanak egyáltalán nyitva a hét utolsó napján. (Amint ismeretes, vasárnap csak a 200 négyzetméter alatti üzletek tarthatnak nyitva március 15. után, ha csakis a tulajdonosok családtagjai dolgoznak aznap). Kirándulásunkat a Zanati út végén, a Tesco áruházban kezdtük, amely a klasszikus hipermarket kategóriában az egyetlen a városban. Egy időben, dél körül nagyjából száz vásárló volt jelen az áruház piacterén, plusz még húszan a nyitva tartó üzletekben. Negyedóra alatt ugyanennyien mentek be az áruházba, ahol (képünk tanúsága szerint is) már igyekeznek takarni a 0-24-es nyitva tartás jeleit.

Nos ennyi embernek nyilván hiányozni fog a vasárnapi bevásárlási lehetőség, akárcsak a mellette álló Family Centerben, ahol kevesebben fordultak meg, de azért kongó ürességre nem panaszkodhattak a bérlők. Hasonló volt a helyzet a Penny Marketben, ahol tucatnyi család rámolta meg a bevásárlókocsikat ottjártunkkor.

Az új törvény egyik célpontja a pláza műfaj volt. Ilyet csak egyet találunk Szombathelyen, és vasárnapi szemlénk tanulsága az, hogy ennek vasárnapi zárva tartását azért valahogy átvészeli majd a megye lakossága. A bevásárlóközponton belüli CBA-n kívül csak a mozi környékén lézengtek páran.

A kisebb üzletek közül rövid körutazásunk során a két végpont között csupán öt dohányboltot, két pékséget és egy kisebb vegyesboltot találtunk nyitva. Utóbbi tulajdonosa elmondta, hogy ő március 15-e után is nyitva lesz, mert meg tudják oldani a családi munkavégzést. Eközben az idegenforgalmi központnak számító Fő tér a becsukott boltok néma csöndjébe burkolózott.

Hogy egész Vas megyében felmérhessük, hová járhatunk ezentúl vasárnap is vásárolni, térképen gyűjtjük össze a nyitva tartó üzleteket. Küldje el a boltja nevét és címet, ha március 15-e után vasárnap is nyitva tart:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!