Hírek

2009.05.08. 16:41

Nyolc listán tíz pártra szavazhatunk június 7-én

Budapest - Amennyiben a listát állítók ajánlószelvényeit rendben találja az Országos Választási Iroda (OVI), úgy nyolc listára (a Fidesz a KDNP-vel, az LMP a Humanista Párttal indul közösen) voksolhatunk június 7-én, az európai parlamenti választáson.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A pénteki 16 órás határidőig 10 párt - köztük kettő-kettő közös listát állítva - adta le ajánlószelvényeit a június 7-ei európai parlamenti (EP) választásra - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) az MTI-vel. Két párt - a Jobbik és az MSZP - összegyűjtött szelvényeit már korábban ellenőrizték, önálló listáikat nyilvántartásba vették. 

Délután ez megtörtént az MDF és az SZDSZ listájával is, bár utóbbi kapcsán Novák Előd delegált (Jobbik) nem értett egyet az OVI határozatával - a liberálisok egy keltezés nélküli dokumentumot is bemutattak - , ezért azt a Legfelsőbb Bíróságon támadja meg.

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól. 

A választáson önálló listát állítana a Jobbik és az MSZP mellett a Magyar Kommunista Munkáspárt, az MCF Roma Összefogás, az MDF és az SZDSZ. A Fidesz és a KDNP bejelentette, hogy közös listát állít, és szintén közös listát állítana a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt.

A többi párt ajánlásait a hétvégén ellenőrzik, erre a benyújtástól számított három nap áll az OVI rendelkezésére. Az ajánlások ellenőrzésében csaknem száz köztisztviselő vesz részt; várhatóan vasárnap dönt az OVB a többi lista nyilvántartásba vételéről. 

A pártoknak az ajánlások leadásával egy időben meg kellett nevezniük a listán szereplő jelöltjeiket. A listán legfeljebb 66 jelölt szerepelhetett, de a szavazólapra csak 22 kerül fel. 

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, illetve nem lehet levenni róla jelöltet, és a párt a listát nem vonhatja vissza. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. 

A lista bejelentéséhez csatolni kellett a jelöltek nyilatkozatát arról, hogy van választójoguk és elfogadják a jelölést. 

Az OVI honlapján, a www.valasztas.hu oldalon megjelentetik a jelöltek fényképét és önéletrajzát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!