Hírek

2014.04.27. 14:20

Nyolcszáz éve létesült a monostor

Ják - Jáki Nagy Márton kegyúr, Vas Vármegye ispánja 1214-ben alapított monostort a településen a bencés szerzeteseknek. Röviddel később a Szent György templom építésébe is belefogtak. A község az alapítás évfordulóját ünnepelte a hét végén.

Varga Krisztina

A programsorozat ötlete Szelestey Attila veszprémi vállalkozótól származik, aki a helyiekkel karöltve a rendezvények megvalósításában is oroszlánrészt vállalt. Ő ugyanis, amint erre levéltári kutatásai bizonyítékot szolgáltattak, joggal vallhatja magát a Ják nemzetség, ezen belül is Jáki Nagy Márton leszármazottjának. Az előkészítő munkát már hónapokkal ezelőtt elkezdte. Így a rendezvényhez sikerült igazán nagy neveket megnyerni, méghozzá valamennyien térítésmentesen, az ügy iránti elkötelezettségből jöttek Jákra.

A szervezők a programokat úgy állították össze, hogy minden korosztály és mindenféle érdeklődési csoport megtalálja a kedvére valót, és a maga módján rója le tiszteletét a monostoralapító ősök előtt. Mindent a jubileumi évszámnak rendeltek alá, a plakátok fennen hirdették: 800 év, 800 perc, 800 méter. A szombati nyolcszázperces labdarúgó körmérkőzést azoknak a településeknek hirdették meg, ahol még ma is élnek a ják nemzetség leszármazottai. Míg a csapatok rúgták a bőrt, a hozzátartozók a kondér mellett szorgoskodtak. A nyolcszázméteres futásban a profi atléták mellett a helyi magánszemélyekre is számítottak. Gyalogtúrák is indultak Kőszegről, Pornóapátiból, Szombathelyről, a célállomása mindnek a templom volt.

A kiváló akusztikájú Szent György templomban pénteken és szombaton az egyházi muzsika gyöngyszemei csendültek fel, rangos előadók tolmácsolásában. A sort a Liszt-díjas Vígh Andrea hárfakoncertje nyitotta, helyi előadóktól követve. Szombat délután a Zenekadaémia Népzene Tanszéke adott nagy sikerű bemutatót egyházi muzsikából, húsvéti énekekből. Az ünnepi nagymise után Sebestyén Ernő Liszt-díjas hegedűművész, Wolfgang Hamberger és a Bozsodi Quartett lépett közönség elé, végül pedig Kiss B. Attila Liszt díjas tenor éneke csendült fel.

A jáki templom értékeinek jobb megismerését teszi lehetővé az az újonnan megjelent kötet, amelyet a jubileum alkalmából Zágorhidi Czigány Balázs történész mutatott be a közösségi házban. Az MG Bt. kiadásában tizenhét év után átdolgozva, bővítve jelent meg a Jáki templom, a kövek üzenete című kiadvány. Kovács Géza fotói és Rátkai László plébános ismertetése mellé ezúttal dr. Zsámbéky Monika művészettörténész olvasmányos leírásai kerültek, s a szöveg német és angol nyelven is olvasható. A méltató hangsúlyozta: a kövek bizony arról mesélnek, hogy a 13. század nem volt sötét, hanem nagyon is gazdag kor, amelyben több, a jákihoz hasonló érték is született. A templomon világhírű kőfaragó mesterek dolgoztak, alkotásukat minden kor megbecsülte, újra felfedezték és restaurálták már a 17. majd a 19. században is. A könyv fotói és leírásai ráirányítják a figyelmet az épület apró részleteire is.

A katolikus közösségi házban az alkalomra Horváthné Bazsó Irén szegedi ikonfestő alkotásaiból nyílt kiállítás. Az iskolában pedig arra kaphatott választ az érdeklődő, milyen gondolatokat ébreszt a jubileum a legifjabbakban. A ják nemzetség leszármazottai Az Árpádok kora mai szemmel hirdettek képzőművészeti pályázatot, melyre nemcsak hazai középiskolákból, hanem határon túli líceumokból is nagy számú alkotás érkezett. Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Nagyvárad diákjait is megmozgatta a téma. Kódexek, pecsétnyomók, rózsaablakok, román kori épületek és Árpád-kori uralkodók jelennek meg a változatos technikájú alkotásokon.

Bekapcsolódott a programba a helyi Jáki Nagy Márton Általános Iskola is, melynek tantestülete a román templommal rendelkező falvak diákjait kérte iniciálék és Szent György-illusztrációk készítésére.

Ez a felhívás is nagy visszhangra talált, változatos anyag állt össze. A helyi iskolások pedig azt kapták házi feladatul, hogy modellezzék híres templomukat. Készült Jáki templom agyagból, hungarocellből, gipszből, legóból, sőt még marcipánból is.

A szervezők a templomi koncertek teljes jegyárbevételét a templom oltárképének, valamint a déli kapu aljában levő freskók restaurálására fordítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!