Hírek

2010.11.15. 12:08

Odafigyeléssel megelőzhető a szén-monoxid mérgezés

A Magyar Tűzoltó Szövetség ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a lakástüzek és a szén-monoxid mérgezések jelentős része kis odafigyeléssel megelőzhető lenne.

Bajdó Bettina

A lakástüzek egyik legjellemzőbb forrása a nyílt láng használata, ezért különösen oda kell figyelni a kályhákra és a  kandallókra. Az említett fűtőberendezések közelében tilos éghető anyagokat tárolni, ugyanis azok a kipattanó parázstól vagy a hőtől lángra kaphatnak. Tipikus eset, amikor a kandalló vagy kályha fölé teregetett ruhák meggyulladnak. A másik jellemző ok a gyertyák nem megfelelő használata, amelyek könnyen tüzet okozhatnak. Elektromos zárlat miatt is keletkezhet lakástűz, amely ellen úgy lehet védekezni, hogy a készülékeket használat után nemcsak készenléti állapotba helyezzük, hanem le is választjuk a hálózatról. Hosszabb ideig tartó távollét esetén pedig kihúzzuk a konnektorból.

Az ágyban dohányzás is a lakástüzek leggyakoribb okai közé sorolható. A gyerekek elől ugyanolyan gondosan el kell zárni az öngyújtót és a gyufát, mint a gyógyszereket és a vegyszereket. A lakástüzek sérültjei, illetve áldozatai többnyire kisgyermekek, idős, esetleg beteg emberek, mert ők még vagy már nem tudnak megfelelő módon reagálni vészhelyzetben.

Szintén visszatérő probléma a szén-monoxid-mérgezés, mert ez a gáz a levegőnél valamivel könnyebb, színtelen, szagtalan, nehezen érzékelhető, viszont a gázkészülékek karbantartásával vagy jelzőkészülék beszerelésével a veszély megelőzhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!