Hírek

2015.09.19. 09:09

Ők a nullszériás szombathelyi népművelők

1965-ben diplomázott az első népművelés-könyvtár szakos évfolyam a Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézetben. A nullszériás hallgatók pénteken délelőtt vették át aranydiplomájukat a Savaria Egyetemi Központban.

Médiaközpont

Tanáraik, köztük a szakalapító Szalay László és a kulturális egyesület névadója, dr. Kiss Gyula emléke előtt tisztelegtek a Savaria Egyetemi Központban a népművelés-könyvtár szakos öregdiákok. Ők voltak az elsők, akik ebben a képzésben részesültek Szombathelyen. Elsőként az országban a vasi megyeszékhelyen indult a felsőfokú népművelőképzés – emlékeztetett az aranydiplomás Zsámboki Árpád, az MMIK egykori igazgatója.

Az első népművelés-könyvtár szakos évfolyamon ötvenen kezdtek, negyvenen végeztek, és közülük legtöbben a pályán maradtak, mondta el Horváth György, a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület elnöke, aki maga is ebbe az évfolyamba járt. Az ötven éve végzettek közül most 29-en vehették át aranydiplomájukat.

– Ilyen alkalmakkor a gyökereinkhez nyúlunk vissza, és példaként állítjuk a pályát régóta művelők munkáját a mai hallgatók elé – fogalmazott dr. Antonio Donato Sciacovelli, a pedagógusképző kar dékánja.

A diplomaátadó ünnepségen az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője, Beke Márton kiemelte, hogy a Szombathelyre, mint a népművelőképzés fellegvárára tekintenek az országban. A főosztályvezető-helyettes a képzés jövőjéről is beszélt az egykori diákoknak. Az eseményen levetítették Bánki Szilárdnak az évfolyam diákjairól készített Pályahűség – Nullszéria című filmjét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!