Hírek

2016.12.02. 17:36

Ők is itt élnek közöttünk! – Fogyatékkal élők mutatták meg tehetségüket Szombathelyen

Szombathely - Kiállítás, kisfilmek és gálaműsor - ezzel várták az érdeklődőket a fogyatékos emberek világnapja alkalmából Szombathelyen. Nemcsak a megyeszékhelyen, hanem a Vas megyében működő sérülteket ellátó intézmények is bemutatkoztak.

Vadas Krisztina

Szent Márton évében különösen fókuszba került a segítés szelleme a megyeszékhelyen. Szombathelyen eddig is aktív, jól működő szociális ellátórendszer volt, amelyet a városvezetés is támogat, ám idén mégis sikerült Szent Márton szellemiségében olyan folyamatokat elindítani, amelyek a jövőben még gördülékenyebbé, mozgalmasabbá teszik a szociális életet. Ilyen törekvés például az emberek érzékenyítése a fogyatékkal élők iránt. 2016-ban a tavaszi Szociális hét fókuszába is ezt a gondolatot állították. A fogyatékos emberek világnapja (december 3.) alkalmából pedig nagyszabású gálaműsort szerveztek. Hagyományteremtő a szándék, szeretnének ezentúl minden évben teret adni annak, hogy az ép emberek megnézhessék, mennyit dolgoztak, fejlődtek sérült társaik.

Mielőtt pénteken színpadra léptek volna a különböző szervezetek csoportjai, kiállítás nyílt az alkotásaikból.

- Tökéletes ember nincsen, valamiféle különbség mindig van közöttünk - mondta köszöntőjében dr. Puskás Tivadar polgármester. - Ez hol kisebb, hol nagyobb. Ha valamilyen tevékenységet korlátozottan tudunk végezni, akkor a hiány leküzdése mindig nagy erőfeszítést követel. Az ép emberekből ez a hihetetlen, mélyről jövő erő még nagyobb csodálatot vált ki - tette hozzá.

Összesen 150 alkotást tettek közzé a kiállításon. A fotók, rajzok, kézműves alkotások is megmutatják, mennyi szépség lakik a lelkükben. Ezek a fiatalok segítenek ráeszmélni, mennyire felületesen szemléljük a világot. Az ő szemükön át ráébredünk: sokkal több esztétikai élmény érhetne minket, ha alaposabban vizsgálnánk a dolgokat. Így az általuk készített műveken keresztül saját magunkat is jobban megismerhetjük.

A kiállítás megnyitója után olyan kisfilmeket láthatott a közönség, amelyeket fogyatékkal élő fiatalok készítettek, majd kezdődött a mindenki által izgatottan várt gálaműsor. A rendezvény fővédnökségét St. Martin előadóművész vállalta, aki szívesen kiáll a jó ügyért. Az elfogadás, az érzékenyítés segítése hosszú évek óta szívügye, minden ilyen kezdeményezést lelkesen támogat.

Mielőtt színpadra léptek volna, az aulában gyakoroltak. Inspirálóan hatott rájuk, hogy St. Martin abszolút közvetlenséggel járt-kelt közöttük, akinek tudott, segített. Sokan autogramot is kértek tőle.

A gálát dr. Takátsné dr. Tenki Mária nyitotta meg. Beszédében kiemelte: Szent Márton szellemisége nem zárul le az emlékév végével. Továbbra is hirdetnünk kell a segítés fontosságát. Az embereknek meg kell ismerni a fogyatékkal élőket ellátó szervezetek munkáját, és magukkal a sérült emberekkel is közelebbi kapcsolatot kell kialakítaniuk.

A színpadon jobbnál jobb produkciók váltották egymást: volt színjátszás, ének, zene, tánc. A fogyatékos fiatalok bebizonyították a közönségnek, hogy hittel, kitartással bármire képesek - így varázsolták el a nézőket előadásaikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!