Hírek

2014.03.27. 15:20

Ökoiskola címmel gazdagodott a tagintézmény

Magyarlak, Csörötnek - A Szentgotthárd és Térsége Iskola Magyarlak–Csörötnek Általános Iskolában ünnepséget tartottak szerda délelőtt, mivel az intézmény elnyerte az ökoiskola címet.

Bajdó Bettina

A megjelenteket Tóthné Köncz Valéria tagintézmény-vezető köszöntötte, rögtön megemlítve a rendezvény mottóját: „Vissza a természethez!".

– Sajnálatos módon látható jelei vannak annak, hogy az élő és az élettelen természeti környezetünk állapota romlik – folytatta a vezető. – Mi pedagógusok a ránk bízott gyerekekkel szeretnénk érzékeltetni a változásokat, s lehetőségeinkhez mérten segíteni a környezetünk védelmét. A környezeti nevelés és fenntarthatóság elvei nemcsak a tanórákon, hanem a mindennapi iskolai munkában is megmutatkoznak. Az iskolában éves terv alapján végezzük a környezetvédelmi tevékenységet. Számos fejlesztés valósult meg, nemrég őshonos gyümölcsfákkal beültetett Tündérkertet avattuk, s van egy iskolakert, ahol biogazdálkodással szeretnének foglalkozni. Az idei tanévben pedig bevezettük az ökoiskola programot. Az eddig elért eredményeink alapján érdemeltük ki az ökoiskola címet.

A vezető megköszönte mindenkinek a segítséget, majd kiemelte: az iskola igyekszik minél több elvárásnak megfelelni, s azon dolgoznak, hogy további inspirációt adjanak a környezetvédelmi programok népszerűsítéshez. A sikerük is jelzi, hogy egy nemes cél érdekében összefogással, kitartó munkával egy kis települési iskolában is lehet szép eredményt elérni.

Az avatási ünnepségen a beszédek elhangzása után az iskola kisdiákjainak „Mentsük meg a fákat!" című műsora következett. Fotó: Szendi Péter

Császár Tamás tankerületi igazgató azt hangsúlyozta, tudja, mennyi mindent kell tenni azért, hogy egy kis iskola versenyképes legyen. Hozzátette, nagy öröm számára, hogy látja a törekvést az intézmény dolgozóiban, diákjaiban. Arra bátorította őket, hogy folytassák tovább a lelkes munkát.

Kocsis Zsolt, Csörötnek polgármestere szerint a mai világ a folyamatos útkeresésről szól. Az iskola is válaszút elé került, rá kellett jönniük, hogy mivel tudnak többet nyújtani a környező intézményeknél. Az Őrség peremén ennél szebb küldetést nem is lehetett volna találni.

Monek Gyula, Magyarlak község polgármestere már arról beszélt, hogy ez a cím az ökológiai egyensúly megőrzésére hívja fel a figyelmet. A gyerekeket pedig arra biztatta, hogy igényesek legyenek és óvják az értékeiket.

Ezt követően az iskola kisdiákjainak „Mentsük meg a fákat!" című műsora következett, majd V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár avatta fel az ökoiskola-táblát. Köszöntőjében elmondta, hálás a gyerekeknek azért, hogy választottak maguknak egy utat, melyen nemcsak az ünnepnapokon, hanem a hétköznapokon is járnak. Sőt kísérletet is tesznek arra, hogy valamilyen mértékben jóvátegyék azt, amit az előző generáció elrontott.

Végül az iskola kamarakórusa egy vidám tavaszi dallal csalogatta ki az jelenlévőket a természetbe. A program folytatásaként délután a művelődési házban a Mi Rábánk címmel dr. Jandrasits László, a nemzeti park területfelügyelője tartott előadást.

Címkék#ökoiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!