Hírek

2013.08.07. 14:21

Oktatás: módosították az okiratokat

Nemrég rendkívüli testületi ülést tartottak Szombathelyen, melyen szóba került az iskolák alapító okiratának módosítása is.

Bajdó Bettina

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Szombathelyi Tankerülete a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által működtetett iskolák alapító okiratának módosításával kapcsolatos döntések meghozatalához kérte a képviselő-testület véleményét. A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az átszervezésre vonatkozó döntést ugyanis a tárgyév július utolsó munkanapjáig meg kellett hozni, ezért volt szükség a gyors döntésre.

A tankerület több módosítást is felvetett. A Szombathelyi Váci Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában az alapfeladatok közül az ifjúsági tagozati feladatellátás törölni szerették volna a HÍD-program hatályba léptetése miatt. Ezzel összefüggésben törölni szerették volna az ifjúsági tagozat feladatellátási helyét (Szombathely, Lovas u. 23.), mint telephelyet az alapító okiratból.

A Szombathelyi Reguly Antal Általános Iskolában az intézmény kérése az volt, hogy a névben jelenjen meg a „nyelvoktató nemzetiségi” jelző. Az intézmény elnevezése az alábbira módosulna: Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola (Reguly Antal Nationalitäten Grundschule Steinamanger).



Nemrég háromnyelvű könyvbemutatót tartottak a Váciban. Az intézmény is szóba került a közgyűlésen (Fotó: Kiss Teodóra)

 


A Paragvári Utcai Általános Iskolában a gyógytestnevelést szerették volna törölni, a Gothard Jenő Általános Iskola pedig az alapító okiratában a maximálisan felvehető gyermeklétszámot – a megnövekedett beiskolázási igényre tekintettel – a jelenlegi 620 főről 660-ra akarta módosítani. A Szombathelyi Bartók Béla Zenei Alapfokú Művészeti Iskola alapító okiratában pedig telephelyként jelölnék meg a Táplánszentkereszti Apáczai Csere János Általános Iskola Váti Tagintézményét.

Rettegi Attila, az oktatási bizottság elnöke elmondta, hogy a napirendet megtárgyalták és egyhangúlag elfogadásra javasolták. Magyarázatul még annyit fűzött hozzá, hogy az anyag azt tartalmazza, mely iskoláknál milyen módosulások történnek. Magának az alapító okiratnak a megszerkesztése természetesen nem az ő feladatuk, hanem az új fenntartója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központé. Az anyagban a lényegi kérdés az, ami ott fel van sorolva, ennél az öt iskolába a korábbihoz képest milyen módosulások vannak.

Dr. Czeglédy Csaba (MSZP–SZTKE) frakcióvezető kiemelte, hogy kiegyensúlyozott a kapcsolatuk a tankerülettel, és nem is ezt kívánta firtatni. Viszont szerinte fel kellene hívni a figyelmet arra, hogy gyakorlatilag ők már hónapok óta másképp nevezik a saját intézményeiket, még akkor is, ha csak a szombathelyi jelzőt tették oda pár intézmény elé. A frakcióvezető hozzátette, hogy a múltkori közgyűlésen is szóba került már az alapító okirat módosításának a véleményezése. Ez a mostani felvetés annak a folytatása.

A képviselők szavaztak végül 16 igen szavazattal elfogadták az alapító okiratok módosítására vonatkozó határozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!