Hírek

2009.08.05. 02:28

Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola: megbízhatósága sosem kérdőjeleződött meg

Körmend - Az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola az egykori Állami Általános Leányiskola, későbbi Várkerti Általános Iskola jogutódja. Mai nevét 1986 óta viseli. Története bővelkedik az átszervezésekben, költözésekben, de hitelessége sohasem kérdőjeleződött meg.

Kozma Gábor

Mai nevét 1986 óta viseli, de nincs olyan ember a városban, aki ne ismerné. Az Olcsai egyet jelent a megbízhatósággal, a hitelességgel. Újabban pedig azon oktatási technikák alkalmazásával, amelyek tovább javíthatják az önkormányzati intézmény pozícióját a szellemi piacon.

Erre utal Pődör Andrea igazgatónő is, aki jeles örökséget vett át elődeitől. Ő is a közelmúltat említi elsőként.

- Az 1979/80-as tanévben kapta meg jelenlegi székhelyét, a Thököly utcai épületet, mely eredetileg a Kölcsey Ferenc Gimnázium számára épült. A Kölcsey gimi fogalommá lett, ez is egyfajta kötelezettség. A falak között ugyanis ott az a szellemi örökség, amely átsegítheti az intézményt az aktuális nehézségeken, egyfajta stratégiai irányt, vagyis az oktatás minőségének szüntelen javítását kijelölve - fogalmaz a pedagógus.

Az intézmény jelenlegi tanulólétszáma a székhelyen 330, a Hunyadi utcai tagozaton 47, közülük 73 diák a kistérség településeiről jár be. Ez utóbbi már a kistérségi szerepkörre is utalhat. Az oktató-nevelő munkát 39 tanító, tanár, gyógypedagógus végzi.

- Lépést tartunk a kor kihívásaival, folyamatosan vesznek részt a nevelők a korszerű ismereteket nyújtó továbbképzéseken. Van olyan szakképzettség, mint például a gyógytestnevelés szak, mely városi szinten is hiányszakma. Komoly eredmény, hogy az idei évben az egyik testnevelő tanárunk megszerezte ezt a képzettséget - fűzi tovább a szót az igazgatónő, aki méltán büszke iskolája fő profiljára, az idegen nyelvek, köztük a német és az angol emelt szintű oktatására. Ehhez a tárgyi, személyi feltételeik egyaránt jók. Másik kiemelt terület a számítástechnikai oktatás, amelyben mára komoly hagyományuk és kiemelkedő eredményeik vannak. A 7-8. évfolyamos diákjaik nagy számban tesznek sikeres ECDL vizsgát.

Mindemellett olyan újszerű oktatási formák felé is nyitottak, mint az Erdei iskola program, illetve a projektoktatás. Élénk a sportélet, a labdarúgás, a kosárlabda, az atlétika dominál.

- A mi elvünk az, hogy a ma felnövekvő generációnak elengedhetetlenül szükséges megtanulni a korszerű információs-kommunikációs eszközök használatát. Persze arra törekszünk, hogy a gyerekek felismerjék: a számítógép nem elsősorban a játékra szolgál, hanem információszerzésre. Tanítani kell, és tanítjuk is a biztonságos internethasználatot, hiszen tudniuk kell a gyermekeknek az ebben rejlő veszélyekről. Ugyanakkor örvendetesen tapasztaljuk, hogy egyre több diákunk vállal önként pluszmunkát annak érdekében, hogy tudását elmélyítse - halljuk.

Az olcsais diákok mind szellemi, mind fizikai téren versenyek sorát nyerték és nyerik. Felsorolni is lehetetlenség, hogy hány díjat gyűjtöttek már be. Az eredményeket a gyerekek hozzák, de ott van mögötte felkészítő tanáraik kitartó munkája, a szülők támogatása is. A szülői szervezet Kolozár György vezetésével nagyon sokat tesz annak érdekében, hogy minden tanulót támogatni tudjanak.

- Az évenként megszervezett iskolai bál bevételéből az előző két évben játszószereket telepítettünk a pihenőudvarunkba, az idei tanévben pedig pihenőasztalokat, padokat. Emellett anyagilag támogatjuk a nyári táborozásokat, továbbá az évzáró tematikus napot is. Abban is segítünk, hogy a tantermeket szebbé, otthonosabbá tegyük, - halljuk. Az Iskolaszék is sokat segít mind az oktatás-nevelés, mind a szabadidős programok megvalósításában.

- Szólni kell még egy olyan sajátosságról, mely országos figyelemre tarthat számot - emlékeztet Pődör Andrea.

- Ez az iskolánk tulajdonában levő Molnár Lajos madárgyűjtemény. A százötvennégy preparátumból álló gyűjtemény a hazai, Kárpát-medencei és egzotikus, Madagaszkár, Új-Guinea, Dél-Amerika, továbbá a világtenger különböző pontjairól származó fajt tartalmaz. Ezt nap mint nap megcsodálhatják az iskola látogatói.

Az évzáró tematikus napon mi is ott voltunk. Jó volt látni a vidám gyereksereget, s tudni, hogy az amúgy is stabil és színvonalas helyi oktatás hiteles bástyájában vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!