Hírek

2016.10.19. 15:14

Ön szerint megéri Ausztriában tankolni?

Körkép - A minőség és az ár az, amiért megéri a határ túloldalán tankolni. Sokan több mint húsz kilométert is hajlandóak autózni az osztrák üzemanyagért. Van, aki száz kilométert nyer egy tankoláson.

Budai Dávid

Amióta világ a világ, a határszélen élők mindig kihasználták azt, ha a szomszédnál olcsóbb volt valami, vagy ha volt ott valami, ami náluk nem. 1988-ban például mindenki hűtőgépért és videomagnóért rohant Ausztriába. Ma már erről persze nincsen szó, főleg, hogy utóbbiról sokan azt sem tudják, hogy micsoda. Manapság bevásárolni járnak a magyarok Ausztriába és persze üzemanyagért. Utánanéztünk, valóban megéri-e tankolni a határ túloldalán, ezért Bucsu felé vettük az irányt. Biztos, ami biztos: a személyi nálunk volt, hiszen mi is olvasunk híreket, és ugyebár mit lehet tudni. Senki nem tartóztatott fel, és a határtól száz méterre már ott is volt, amiért mentünk: egy önkiszolgáló benzinkút. Mielőtt azonban kiszállnánk az osztrák töltőállomáson, nézzük meg mi a helyzet itthon.


Nálunk a gázolaj literenkénti átlagára jelenleg 359 forint, a benziné pedig 347 forint. Persze ahogyan mi is mindig felhívjuk rá a figyelmet, az egyes kutak között hatalmas árkülönbségek lehetnek, és természetesen a töltőállomás helye is jelentősen befolyásolja az árakat, nyilván autópályán tankolni a legdrágább. Vas megyében ez a veszély nem fenyeget ugyan minket, de az árakban így is hatalmasak a különbségek. Benzint Kámban lehet a legolcsóbban kapni, ott 332,9 forintért adnak egy litert, míg a legtöbbe Szombathelyen kerül: 361,9 forintot kell fizetni. Gázolajat Sárváron 340,9 forintért is talál, de Szentgotthárdon akár 388,9 forintba is kerül egy liter. A benzin esetében 29, míg a dízelnél akár 48 forint is lehet a különbség. Nem mindegy tehát, hol tankol, főleg mert a közelmúltban új törvény született, amelynek értelmében, ha az olajár ötven dollár alatt van, akkor a benzin literenkénti adója öt, a gázolajé tíz forinttal emelkedik. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal aztán szeptemberben közzétette az olaj negyedéves átlagárát: július 1. és szeptember 15. között 46,551 dollár volt egy hordó olaj. Így az új szabályok értelmében nőtt is a jövedéki adó mértéke. A benzin esetében ez literenként öt, a gázolaj esetében literenként tíz forintot jelent, csakhogy mivel a kutakon bruttó árak vannak, valójában a tényleges áremelés mértéke ennél is magasabb. A benzin ára hét forinttal emelkedett, míg a gázolaj ára 13 forinttal. Ebben a hónapban pedig amúgy is nőtt a benzin ára még hét forinttal, a dízelé pedig 14-gyel. Egyszóval elég drága lett az üzemanyag, igaz, a 2012-es januári csúcstól még messze vagyunk, akkor egy liter benzin átlagosan 451 forintba került, és a dízel is csak két forinttal volt olcsóbb. A kérdés mindezek ismeretében az, hogy megéri-e Ausztriában tankolni, vagy sem?


Meg. Legalábbis az általunk megkérdezett magyarok ezt állítják. Először is olcsóbb, és a minősége is jobb. Az első állítást könnyű ellenőrizni. Október 19-én az euró árfolyama 306,74 forint volt. 56 ország üzemanyagárait összehasonlítva Ausztria a 26. legdrágább, míg Magyarország a 29. ezen a listán. A sógoroknál 337 forint egy liter benzin, nálunk pedig a már említett 347 forint. Érdekességképpen elmondjuk, legolcsóbban Líbiában, legdrágábban Norvégiában  tankolhat.  Átszámolva előbbi országban negyven forintot, utóbbiban 520 forintot kérnek el egy liter benzinért.


Visszatérve Ausztriára: még kedvezőbb az üzemanyag ára, ha önkiszolgáló kutakon tankolunk, arról nem beszélve, hogy kint a dízel az olcsóbb, nem úgy, mint nálunk. Egy neve elhallgatását kérő szombathelyi fiatalember - miközben éppen kocsiját tankolta - elmondta, ő évek óta Ausztriába jár üzemanyagért, és rengeteg olyan ismerőse van, aki ugyanígy tesz, sokan Kőszegről járnak ki a 12 kilométerre lévő Lékára. Nemcsak a kedvezőbb ár az oka, hanem a minőség is. Állítása szerint autójának 65 literes a tankja, és az osztrák benzinnel száz kilométerrel messzebb jut, mint a magyarral, mivel szerinte az utóbbit vizezik, édesapja motorkerékpárjába ugyanis télen már többször belefagyott a benzin.

Aki pedig Ausztriában dolgozik, az mind kint is tankol - mondja. A szintén szombathelyi Bíró Valériától megtudtuk, egészen véletlen, hogy Ausztriában tankol, ő inkább bevásárolni szokott az osztrákoknál, mivel szerinte a termékek minősége sokkal jobb, mint itthon. Tankolni pedig ott szokott, ahol éppen kifogy az üzemanyag, most azonban, hogy ennyivel drágább lett a magyar dízel az ausztriainál, ezentúl kint tankol majd - tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!