Hírek

2012.09.23. 08:42

Önkéntes tűzoltók 130 éve

Répcelak - Százharminc éve alakult meg a Répcelak-Csánig-Nick Önkéntes Tűzoltó Egylet. Ez volt a három település mai egyesületeinek jogelődje. Az évfordulóra emlékeztek a tűzoltók a szombati ünnepségen.

Simon Erzsébet

Az önkéntes tűzoltó mozgalmak az egyik legrégebbi önkéntes tevékenységen alapuló mozgalmak Magyarországon. Az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai – ahogy a nevükben is benne van – szabad elhatározásukból, szabadidejüket feláldozva végzik a gyakorlási és a kárelhárítási feladataikat. Százharminc évvel ezelőtt Répcelak és két szomszédos község közös egyletet alakított. Ez volt a jogelődje a ma külön-külön működő répcelaki, csánigi, illetve nicki önkéntes tűzoltó egyesületeknek. Szombaton Répcelakon együtt ünnepelte a jubileumot a három szervezet. Köszöntötte az egybegyűlteket Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök, aki elismerő okleveleket is átadott, dr. Németh Kálmán répcelaki polgármester, aki a három település szoros együttműködését emelte ki, valamint Lengyel Lajos tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezető-helyettese. A művelődési házban összegyűltek előtt Horváth Gyuláné, a Répcelaki ÖTE elnökhelyettese foglalta kronológiai sorrendbe az önkéntes tűzoltók 130 évét. Az egylet alakuló közgyűlése 1882. márciusában volt, decemberben jegyezte be a Magyar Királyi Belügyminisztérium 248 alapító taggal. Az alapszabály egyetlen célt jelölt meg: „előforduló tűzesetekben az egyleti parancsnok vezénylete alatt az oltásban személy- és vagyonbiztonság érdekében szervezett segéllyel közreműködni”. Akkoriban az egyletnek egy fecskendője, hatvan méter tömlője és egy vízhordó kocsija volt. A második világháború az egylet munkáját rövid időre megzavarta. A múlt század ötvenes éveiben aztán gépesítettek, később ifjúsági rajokat is szerveztek. Ma mindhárom településnek önálló önkéntes tűzoltó egyesülete van. Répcelakon 2006-ban kezdte meg működését a Répcelaki (Köztestületi) Önkéntes Tűzoltóság. Az idén januártól az új katasztrófavédelmi törvény nyomán átalakult Répcelaki Önkormányzati Tűzoltósággá. Napjainkban két szervezet működik a városban: az említett, illetve az 1882-ben alapított Répcelak Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete. A két testületet ugyanazon tagok – húsz férfi és kilenc nő -alkotják. A nickiek történetét Csorba József polgármester ismertette, ott jelenleg az önkéntesek húszan vannak. Csánigon érdekes helyzet alakult ki az újabb változások miatt, hallottuk Joó Ferenc polgármestertől. Műveletileg, vonulásilag Kapuvárhoz, szövetségileg Vas megyéhez, tűzvizsgálói szempontból Sárvárhoz tartozik az önkéntes egyesületük.

A városi és a községi tűzoltók ma is jó viszonyt ápolnak. Az előbbiek kilenc – öt vasi és négy Győr-Moson-Sopron megyei - településen hajtják végre az elsődleges tűzoltási és mentési feladatokat. Szervezett körülmények közt állandó ügyeletet adnak, tevékenységükkel több, mint 5500 ember biztonságához járulnak hozzá.

Az „Ég, mint egyszer Lak” mondás az 1914-ben történt nagy répcelaki tűzvész szomorú emlékét őrzi. A lángok megfékezésében 400 tűzoltó vett részt, azonban a nagy erejű összefogás ellenére szinte az egész falu leégett. A kölcsönös segítségnyújtásra szükség volt az 1920-as nicki tűzvész elfojtásakor is. A múlt század harmincas éveiben meglehetősen gyakran, szinte minden héten előfordult, hogy a vörös kakas valahol felütötte a fejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!