Hírek

2014.10.11. 17:39

Önkormányzati választás - Vas megye (óráról órára)

Az önkormányzati választás Vas megyei eseményei, hírei és eredményei.

Nagy Ildikó

Önkormányzati választás 2014 - Községek polgármesterei Vas megyében

Önkormányzati választás - Vas megye részletes eredményei

Önkormányzati választás 2014 - Országos összefoglaló ide kattintva

Önkormányzati választás 2014 - Választási tudnivalók

Megnyíltak a szavazókörök

Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.

Este 7 óráig Magyarország 3177 településének 10 351 szavazókörében 8 millió 170 ezer választópolgár dönthet arról, kik képviseljék helyi érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban.

Ugyancsak vasárnap választja meg a közel 241 ezer nemzetiségi választópolgár is a nemzetiségi önkormányzatokat: ők 1523 településen, 3189 szavazókörben voksolhatnak.

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet.

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyétől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 18 ezer választópolgár voksolhat, aki ezt péntek délutánig kérte, de - az országgyűlési választással ellentétben - ők nem "viszik" magukkal a lakóhelyük szerinti jelölteket, hanem a tartózkodási helyük szerinti jelöltekre szavazhatnak.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz a szavazatszámláló bizottságtól. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat így akkor sem, ha egy másik, a háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

A választáson 41 452 első választót várnak az urnákhoz, ők azok, akik a májusi európai parlamenti választást követően váltak nagykorúvá. Az első választók emlékkártyát kapnak.

A választás lebonyolításának törvényességét csaknem 32 ezer delegált követi figyelemmel a szavazókörökben, valamint a helyi és területi választási bizottságokban. A szavazókörökbe delegáltak részt vehetnek a szavazatszámlálásban is. Négy évvel ezelőtt 30 ezer delegált vett részt a választási bizottságok munkájában.

A kisebb településekről a kevés szavazó miatt, a megyei jogú városokból pedig azért, mert mindössze kétféle szavazólapot kell összeszámlálni, várhatóan hamarabb érkeznek majd meg az adatok. Az NVI arra számít, hogy az adatok döntő többsége este 11 óra körül már megérkezik a rendszerbe, de az összes adat rögzítése várhatóan hajnalig tart.

 

Önkormányzat 2014 - Ennyien mentek el szavazni Vas megyében 7 óráig

A csákánydoroszlói 2-es szavazókör nyitása után Németh Péter adja le szavazatát. Fotó: Szendi Péter

Huszár Gábor Szentgotthárdon a jelenlegi és egyedüli polgármesterjelölt családjával a 13. szavazó volt a rábatótfalui városrész szavazóhelységében. Fotó: Szendi Péter

Huszár Gábor viccesen megjegyezte, hogy a polgármesteri szavazólapot üresen hagyta, nehogy az ő egyetlen szavazata döntsön a szentgotthárdi szavazásban. Fotó: Szendi Péter

Folyamatosan érkeznek a szavazók

A szombathelyi 38-as számú szavazókörben elmondták, hogy folyamatosan érkeznek a szavazók, nagyobb szünet eddig még nem volt. Amíg kollégáink ott voltak, folyamatosan érkeztek a szavazók, főként idős emberek.


 

Önkormányzat 2014 - Ennyien mentek el szavazni Vas megyében 9 óráig

Bebes István, Körmend polgármestere lányaival érkezett a Dobó téri szavazóhelyiségbe. Adrienn és Anikó édesapjukkal együtt szavaztak. Anikónak ez az első önkormányzati szavazása. Fotó: Szendi Péter

Leadta szavazatát dr. Ipkovich György, az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt szombathelyi polgármesterjelöltje is vasárnap délelőtt. Forrás: Facebook

Önkormányzat 2014 - Ennyien mentek el szavazni Vas megyében 11 óráig

Vép - Ebéd előtt, fél egykor érkezett Vép 3-as szavazókörébe Kovács Péter polgármesterjelölt a feleségével. Az elmúlt ciklusban is ő állt a település élén; ezúttal sincs nagy tétje a voksolásnak, hiszen egyedüliként pályázik újra a városvezetői posztra.

- Beikszeltem magamat, hiszen csak az én nevem állt a szavazólapon - mondja mosolyogva. - Gondolom, Obama elnöknek sem derogál magára szavazni. Így két szavazatom biztosan lesz: a nejem azt ígérte, rám teszi az ikszet - vált ki derültséget a szavaival Kovács Péter.  - Lehet, hogy a testületben lesznek változások, hiszen a hat képviselői helyre 11 jelölt pályázik. Közülük hatan velem dolgoztak az elmúlt ciklusban, öten új jelöltek.

Kovács Péter a feleségével érkezett voksolni. Fotó: Simon Erzsébet

A polgármester előtt érkezett voksolni Némethné Viola Rita a négy gyermekével. Mint mondta, fontos számára, hogy éljen állampolgári jogával, mindig elmegy szavazni. Úgy véli, elégedettek lehetnek a városlakók a polgármester munkájával, talán ezért nem akadt ellenfele.

Némethné Viola Ritát négy gyermeke, a tízéves Liza Anna, a nyolcéves Boglárka, az ötéves Péter és a kétéves Gergő kísérte fagyizás előtt a művelődési ház szavazóhelyiségébe. Fotó: Simon Erzsébet

Vépen roma kisebbségi önkormányzati választás is van, egy óráig azonban még senki nem élt a voksolás jogával. Igaz, az egyébként nagy számú városi roma közösség tagjai közül mindössze nyolcan vallották magukat romának. Ők szavazhatnak négy jelöltjükre.

Önkormányzat 2014 - Ennyien mentek el szavazni Vas megyében 13 óráig

Dr. Puskás Tivadar, a Fidesz-KDNP szombathelyi polgármesterjelölt is leadta szavazatát. Fotó: Médiaközpont

Rendben zajlanak az önkormányzati választások Vas megyében, délutánig semmilyen rendkívüli esemény nem történt - tájékoztatta lapunkat dr. Kun László, a Területi Választási Iroda vezetője.

Fehér László polgármester a családjával szavazott

Fehér László hat fős családjában öten jogosultak szavazásra, és ők eleget is tettek állampolgári kötelességüknek: a város polgármestere a 3. választókörzet képviselőjelöltje, valamint a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület polgármesterjelöltje. Lackó fia elsőszavazóként lépheetett vasárnap a szavazóurnához.

Fehér László érdeklődésünkre elmondta: a délelőtti adatok alapján örömmel konstatálta, hogy a négy évvel ezelőtti önkormányzati választáshoz képest növekedett a részvételi  kedv Celldömölkön - ez bizakodással tölti el. Egyébként családi ebédfőzéssel telt a délelőtt, aztán kis pihenés, sporthírek böngészése - és természetesen találkozás a Cselekvő Összefogással-stáb tagjaival. Celldömölk összes, azaz nyolc körzetében indítottak jelölteket - várják az eredményeket.

Délután egy óráig száz szavazó részvételét regisztrálták Borgátán - tudtuk meg dr. Balás Endrétől, a Helyi Választási Iroda vezetőjétől. Ez több mint ötven százalékos részvételi arány: a község választási névjegyzékén 183 személy neve szerepel. Ez a szám - ahogy portálunk korábban beszámolt róla - 63-mal több, mint a májusi EU-s választás idején. Akkor 118 volt a voksolásra jogosultak száma, azóta - főként az elmúlt hetekben - tömegével jelentkeztek be emberek állandó lakosnak. A településen két független polgármesterjelöltre és kilenc képviselőjelöltre lehet szavazni.

Önkormányzat 2014 - Ennyien mentek el szavazni Vas megyében 15 óráig

Vépen a 4-es számú választókerületben fél 12-kor a szavazásra jogosult állampolgárok mintegy 11 százaléka ment el szavazni, jóval kevesebben, mint amennyi az országos átlag volt 11 órakor (16,5 százalék). Beke János a 4-es számú szavazatszámláló bizottság elnöke szerint ez az arány rosszabb a négy évvel korábbi eredménynél is, de bízik benne, hogy délutánra megjön a szavazókedv Vépen is.

Beke János Vépen  választókerületi elnök. Fotó: Tímár Gergely

Szemes József éppen a szavazatát készült leadni, amikor arról kérdeztük, hogy szerinte miért csak Kovács Péter jelöltette magát polgármesternek. Véleménye szerint ennek az lehet az oka, hogy a vépi polgárok meg voltak elégedve az eddigi polgármesterrel, ezért nem érezték szükségét, hogy mást is ösztönözzenek arra, hogy jelöltesse magát. Mint elmondta, ő mindig él szavazati jogával, hiszen ez a demokrácia egyik fő alappillére.

Szemes József vépi választó. Fotó: Tímár Gergely

Az 1-es számú szavazókörben 12 óráig a szavazásra jogosult 785 embernek mindössze 7 százaléka élt törvény adta jogával. Szalainé Németh Erzsébet (elnökhelyettes), és Eredicsné Horváth Lenke (jegyzőkönyvvezető) szerint, az érdektelenség oka, hogy a polgármester-választásnak nincs tétje, a képviselőválasztás pedig nem hozza lázba az embereket. Ők mindösszesen 200 szavazóra számítanak összesen.

Szalainé Németh Erzsébet választókerületi elnökhelyettes Vépen. Fotó: Tímár Gergely

A vépi roma nemzetiségi szavazókör nyolc választásra jogosult polgárából 12 óráig egyetlen szavazó sem érkezett.

Beke János fél négykor tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy beigazolódott a jóslata, a szavazókedv délutánra kissé javult, rendkívüli esemény továbbra sem történt a szavazókörben. Három órakor az országos szavazati arány a Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint: 30,11 százalék volt.

Huber László, Kőszeg polgármestere -  és polgármesterjelöltje - ebéd előtt Kőszegfalván szavazott. Mint elmondta, a délutánt barátai körében tölti, fél nyolc után pedig izgatottan figyelik az eredményeket. Fotó: Tímár Gergely

Torony - A toronyi választási bizottság elnökét, Földesi Jánost arról kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy heten is jelöltették magukat polgármesternek. Az elnök szerint ebben semmi rendkívüli nincs, hiszen a demokráciának éppen ez a lényege. Most heten érezték magukat alkalmasnak arra, hogy a falut képviseljék. Azt azonban elismerte, hogy ez a szokatlanul magas szám neki is több feladatot ad, hiszen még jobban kell őrködni a választás tisztasága felett. Mint elmondta, a szavazókör 150 méteres körzetében tilos kampánytevékenységet folytatni. Földesi János, amióta szabad választások vannak, mindig az elnöki posztot töltötte be a választásokkor, nem emlékszik rendkívüli eseményre, állítása szerint Toronyban mindig békésen szavaznak a polgárok.

Földesi János választókerületi elnök Toronyban. Fotó: Tímár Gergely

Kíváncsiak voltunk a részvételi arányokra is, Torony 1573 szavazásra jogosult polgárából 11 óráig 241-en mentek el szavazni, ami 15,32 százalékot jelent, ez az eredmény csak alig marad el az országos 16,5 százalékos eredménytől. A roma nemzetiségi választásra jogosult 57 főből 9-en adták le voksukat 11 óráig, ez 15,80 százalékos részvételt jelez.

Horváth Gyuláné két unokájával ment szavazni, a négyéves ikerpár, Máté és Milán minden bizonnyal először figyelhette meg az önkormányzati választások menetét. Horváth Gyuláné elárulta, mindig elmegy szavazni, ez számára nem is kérdés. Úgy véli, a négyévente kapott lehetőséggel mindenképpen élni kell. Furcsának találja viszont, hogy heten is jelöltették magukat polgármesternek. A részvételi arány véleménye szerint délutánra emelkedni fog, hiszen az emberek falun, mise után szokták leadni a szavazatukat.

A toronyi  Horváth Gyulánét unokái, Máté és Milán kísérték el szavazni. Fotó: Tímár Gergely

Földesi Jánostól érdeklődtünk a délutáni fejleményekről is, az elnök elmondta: 15 órakor a választópolgárok 32,42%-a járult az urnákhoz, ezzel némileg az országos részvétel (30,11%) felett teljesítettek, nemzetiségi szavazóiknak pedig 24,56%-a adta le szavazatát. Elmondása szerint a választás továbbra is nyugodtan zajlik Toronyban.

A leglelkesebben szavazó falu és ahol teljes az érdektelenség

A nemesmedvesiek a leglelkesebb szavazók a választási adatok 15 órai összefoglalója szerint. A falu 25 szavazásra jogosult lakójából 20-an már voltak szavazni, így a részvételi arány ott 80 százalékos. Nem sokkal marad le Velemér, ahol a 75-ből már 52-en jártak a fülkében, így a lakosok 70 százaléka már csak az eredményre vár.

Minimális viszont az érdeklődés Rábagyarmaton, ahol csupán 78-an járultak az urnák elé: ez a szavazásra jogosultak mindössze 12 százaléka. Nem sokkal lelkesebbek Daraboshegyen, ahol az utolsó hetekben visszalépett a polgármester: a tét nélküli szavazáson, ahol 2 képviselői helyre 2 jelölt van, eddig csupán 12-en vettek részt (13,3%). 20 százalék alatti a részvételi arány Iváncon, Jákon is.

A megyeszékhelyen, Szombathelyen az országos átlagnak megfelelően 30 százalék körüli volt a részvétel 15 órakor.

Tanakajdon szavazás és búcsú

Tanakajdon alig lehet eljutni a Templom utca végén található Polgármesteri Hivatal épületébe, ahol a helyi választási bizottság várja a szavazásra jogosult állampolgárokat. Az utca mindkét oldalát autók foglalják el. Ám nem a voksolásra érkeztek az emberek tömegesen: búcsú van a faluban, s a templom melletti focipályán labdarúgó mérkőzés, mögötte a közösségi téren kirakodóvásár, vidámpark, mutatványosok sátrai vonzzák a helyieket és a vendégeiket. A szavazókörben csupán a bizottsági tagok - Csapody Ádám, Pungor József, Hersics István elnök, Bőszéné Sebestyén Ilona és Jávoricsné Dénes Melinda jegyzőkönyvvezető "unatkoznak".  Délután három óráig a 614 választásra jogosult állampolgár 11,24 százaléka jelent meg. Tanakajd az egyik Vas megyei falu, ahol sem polgármesterre, sem települési képviselőkre nem voksolnak jelentkezők hiányában. A megyei közgyűlési listára ikszelhetnek az emberek. Öt először szavazó 18 évest is vártak - tudatta Hersics István -, ám délutánig egy sem érkezett meg.

Az elnök hozzátette: december 14-ére tervezik az időközi választást, ám az időpontot a Nemzeti Választási Irodának is jóvá kell hagynia.

A szavazókörben: Csapody Ádám, Pungor József, Hersics István elnök, Bőszéné Sebestyén Ilona és Jávoricsné Dénes Melinda jegyzőkönyvvezető. Fotó: Simon Erzsébet

A búcsúi forgatagban fedeztük fel a Kiss Zsanettet, az eddigi polgármestert. Érdeklődésünkre elmondta, sokat tépelődött, mielőtt meghozta a korántsem könnyű döntését, hogy nem indul ismét a posztért.

- Gyűjtöttem az ajánlócédulákat, végül mégsem adtam le. Mindössze három képviselő-jelölt akadt a faluban, ez pedig nem elég a testület megalakításához. Testület nélkül pedig hogyan dolgozhatnék? Nem tagadom, kaptam hideget-meleget a döntésemért, volt, aki azt hiányolta, hogy el sem köszöntem. Közrejátszott persze a döntésemben az is, hogy nemcsak a polgármesterek illetményét, hanem a települési büdzsét is alaposan megkurtították. Mit mondjak, a nincsből nemigen lehet gazdálkodni. Azt gondolom, az időközi választásra kialakul egy csapat, tiszta lappal indulhat, s felelősséggel továbbviszi a község ügyeit.

Urnazárás előtt másfél órával a választók 35%-a ment el szavazni Szentgotthárdon

Nem kellett attól félnie Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármesterének, hogy nem szavaz neki bizalmat a település lakossága a vasárnapi önkormányzati választásokon. Ahhoz, hogy a következő 5 évben is folytathassa a munkát már elég volt egy voks is. A településen fél 6-ig a választásra jogosultak 35 %-a járult az urnák elé, a legnagyobb számban a farkasfai választókörzetben, ott a lakók 61 %-a ment el szavazni.

Alacsony volt a választási kedv Körmenden

Délután 3 óráig a választásra jogosultak mintegy 26,54 %-a ment csak el szavazni a településen. A legaktívabbak a 4-es számú, Dobó téri választókörzetben voltak a lakosok. Éppen ott, ahol Bebes István, jelenlegi polgármester is szavazott. A Helyi Választási Bizottság vezetője, Stepics Anita elmondta, hogy fegyelmezetten, rendbontás nélkül zajlanak a választások Körmenden.

Az elmúlt években a város mindig magas arányban vett részt a voksoláson, egyelőre kérdéses, hogy ez a gyakorlat nem változik e.

Önkormányzat 2014 - Ennyien mentek el szavazni Vas megyében október 12-én

Elmaradt a választás Daraboshegyen, kérdéses a jövő

Nem volt polgármester-választás a Vas megyei településen, mert ugyan a helyi választási bizottság nyilvántartásba vette Pass Imre jelenlegi polgármestert, de a jelölt szeptember 23-án visszalépett. Az, hogy döntésének mi volt a pontos oka, nem lehet tudni, munkatársainknak mindössze annyit mondott, hogy bár szeretett volna még egy ciklust végigvinni, de a jelenlegi testülettel nem akart tovább együttdolgozni. Itt tehát a szavazók eggyel kevesebb cédulát kaptak, mivel csak képviselőkre lehetett voksolni.

A településen a kialakult helyzet miatt érdektelenné vált a választás, láttuk is ezt abból, hogy az urnák zárása előtt pár órával a választásra jogosultak közel 10%-a ment csak el szavazni. Nem volt ez meglepő, hiszen a két képviselői posztra két jelölt volt, így Németh Gyula jelenlegi alpolgármester és Lebics Zsolt biztos befutónak számított. Az, hogy mi lesz a jövő, egyelőre kérdéses, az viszont biztos, hogy amíg nem írnak ki rendkívüli polgármester választást a településen a jelenlegi vezető marad a posztján.

Daraboshegyen a késő délutáni órákban a 87 szavazásra jogosult polgárból 15-en voksoltak. Fotó: Szendi Péter

Répcelakon három polgármesterjelöltre - Szabó József (MSZP), Pálla Péter (Fidesz), Őri Csaba Dénes (független) - és 11 képviselőjelöltre adhatta le a voksát a kisváros 2308 választásra jogosult állampolgára. Hat órakor 55 százalékos részvételi arányról tudott beszámolni dr. Kiss Julianna, a Helyi Választási Iroda vezetője.

A Répcelaki Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozó Nicken 38 százalékos részvételi arányt dokumentáltak. Ott az eddigi polgármesternek, Csorba Józsefnek nem akadt kihívója.

Csánigon az eddigi polgármester, Joó Ferenc ellenfele egy korábbi településvezető, Tömböly Dénes,  a négy képviselői helyre pedig tucatnyian aspirálnak. Itt rendkívül magas, 78 százalékos részvételi arányt regisztráltak este hat óráig.

Sárváron is nyugalmasan telt a nap

Sárváron nyugalomban telt a választás, különleges esemény nem történt, mondta érdeklődésünkre Szíjártó Valéria, a városi önkormányzat jegyzője néhány perccel az urnák lezárása előtt. Az alacsonynak nevezhető választási kedvhez nem fűzött kommentárt, mindenesetre megkockáztathatjuk: Kondora István pozíciója a polgármesteri székben megingathatatlannak látszik, ami pedig összefüggésben lehet a nem túl magas szavazói részvétellel.

Az LMP pozitív várakozással van az eredmény iránt

Szombathely - Az LMP irodán nagyon jó a hangulat, azzal együtt, hogy tudják: nincs realitása annak, hogy polgármestert adjanak. Viszont remélik, hogy legalább két jelölt bejut tőlük a képviselőtestületbe, és frakciót alakíthatnak.

Horváth Zoltán polgármesterjelöltet kérdeztük, milyen eredményre számít.

- Készek vagyunk, de igazi realitása nincs, hogy tőlünk kerüljön ki a polgármester - mondta Horváth Zoltán. - Nekünk a polgármesterjelölt állítás egy plusz kommunikációs felületet jelentett. Így részt vehettünk a polgármesteri vitában, a bemutatkozásom a hetilapokban megjelent. Képviselőjelöltként is indultam. Egyéni mandátumot várhatóan nem szerzek, ahogy valószínűleg az LMP-ből egyikünk sem. A listás mandtátum számunkra fontosabb és reálisabb. Szerencsés esetben frakciót alakíthatunk, de ahhoz legalább két képviselő kell. A listavezető én vagyok, a második helyen Bogáti András áll, kisebb csoda lenne, ha bekerülne. Drukkolunk.

Bogáti András, az LMP megyei elnöke a listán a második. Milyen eredményre számít?

- Reménykedem, a gondolkodó emberekben bízom. Sokan úgy mentek el szavazni, hogy csak a színekre szavaznak (piros, narancssárga), pedig ha gondolkodnának, nem két párt rendszer van Magyarországon. Mindenkinek állampolgári kötelessége elmenni szavazni. Mindig azok háborognak, akik nem mennek el szavazni. De még mindig nem nőttünk fel a politikához, úgy értem, hogy tisztességes, becsületes politikát tudjunk folytatni. Vannak olyan pártok, amelyek még nem voltak vezető pártok - ilyen az LMP is -, nekik is lehetne bizalmat szavazni. Az LMP-t a baloldalra szokták sorolni, pedig se baloldali, se jobboldali. Mi próbáljuk az arany középutat tartani, hogy mindenkinek jó legyen. A mi politizálásunk nem önös érdekekről szól, hanem hogy szolgáljuk az embereket.

Nagy András, a Negyedik Köztársasági Mozgalom (4K!) országos alelnöke szombathelyi, a 11. választókerületben, Olad és környékén indult, a szombathelyi listán a 3. helyen állt.

- Győztünk? - így lép be nagy vidáman Nagy András az LMP iroda ajtaján. Miközben mindenki nevet, őt is megszólítjuk a kérdéssel: milyen eredményre számít?

- Abban reménykedem, hogy így közösen - a 4K! és az LMP együtt felül tudjuk múlni a korábbi eredményeket. Az a célunk, hogy legalább egy, de inkább két képviselőt tudjunk adni a szombathelyi közgyűlésbe. Úgy véljük, a jelenlegi baloldal nem alkalmas arra, hogy komoly ellenfele legyen a Fidesznek. Tavasszal sokan ezért nem mentek el szavazni. Én azt gondolom, hogy mi vagyunk azok, akik hitelesen tudjuk képviselni a hétköznapi emberek érdekeit. Mi nem nyilvános huzavonát csinálunk. Az LMP olyan emberekből áll, akik nem járatták le magukat, hitelesek, és kiállnak az elveikért. Az LMP egy része átállt Bajnai Gordon zászlója alá, de akik maradtak, az elvhűségüket bizonyították. A 4K! és az LMP között gördülékeny az együttműködés. Féltem tőle, mert nem volt még részem ilyenben, de nem voltak problémák. Gyökeres ellentmondások nincsenek köztünk, azokra a dolgokra koncentrálunk, amelyekben egyetértünk. Jó együtt dolgozni a szombathelyi LMP-sekkel.

György István Péter a 4. a listán, Szombathely 1. körzetében indult képviselőjelöltként.

Mire számít, kérdeztük őt, mikor megjelentek az első eredmények, és ő 9,11 százalékos eredménnyel épp megelőzte a Jobbikos és a KTI-s jelöltet?

- A 2010-es szintet szeretném elérni, 9-10 százalék között, vagy akár feltornászni magam a harmadik helyre. Az 1. körzet erősen fideszes körzet, feltételezem, hogy Kocka Tibor fog nyerni, de valószínűleg a fideszesek fogják megszerezni mindenhol az első helyeket. Van egy listájuk, ez alapján járták az aktivisták a házakat, az embereket, ezáltal jobban tudják mozgósítani a szavazóikat. Mivel erő-politizálás folyik, az emberek nem programokra szavaznak, hanem pártokra, ami azért baj, mert nem is lesz mit számon kérni. Nekem nem csalódás, mert eredménytől függetlenül közéleti ember maradok, szívügyemnek tekintem, hogy az embereket szolgáljam, mert ennek van értelme egyedül a világon.

Sárközi Zoltán a 10. választókerületben indult, a második helyre gondolja magát, igazából győzni szeretne, de reálisan 10 százaléka lehet.

- Rettenetesen izgatott vagyok. Keveslem, hogy egy 65 ezres városban a lakosság fele sem ment el szavazni. Ez azt tükrözi, hogy érdektelen a politika az emberek számára, és ezt nagyon sajnálom.

MSZP: Győzelmet remélünk

Szombathely - Dr. Ipkovich György és csapata az MSZP Berzsenyi téri irodájában jó hangulatban, izgalommal várja a választás eredményeit. A polgármesterjelölt elmondta: 1990 óta vesz részt a választási küzdelmekben, ám ennyire összetartó, egységes csapattal még nem dolgozott.

- A képviselő-jelöltek - akiket baloldali pártok, mozgalmak és civil szervezetek összefogása adott - példa nélküli egységet alkotnak, velem együtt követik figyelemmel az eredmények alakulását. Rengeteget dolgoztunk, győzelmet remélünk, de persze a választók döntenek. Hamarosan megtudjuk, változik-e valami Szombathelyen. De bárhogy is alakul a sorsunk, mi továbbra is tesszük a dolgunkat - szögezte le dr. Ipkovich György.

Néha-néha felcsattan a taps este kilenc körül az MSZP-irodában, amikor vagy dr. Czeglédy Csaba kampányfőnök, vagy dr. Horváth Attila képviselőjelölt pattan ki a belső ajtó mögül, és izgatottan közli, hogy a baloldali és civil összefogás valamelyik jelöltje egy-egy körzetet "hozott". Horváth Attila az egyik szavazókörben "rávert" fideszes ellenfelére, Rettegi Attilára, ahogy Tóth Kálmán is Sági Józsefre. Dr. Nemény András ezeket a részeredményeket nagyra értékeli, hiszen mint mondta, eleddig még nem sikerült felülmúlni ott a kormányerő politikusait. Az arcokon a mosoly mellett azért ott vibrál a feszültség, jóllehet dr. Czeglédy Csaba, Horváth Soma, Bogács László, Kelemen Krisztián és Kopcsándi József is "jól áll". dr. Ipkovich György kedélyesen beszélget a Berzsenyi téri iroda előtt állókkal, a részeredmények hallatán nagyon bízik abban, hogy a baloldali és civil összefogás jelöltjei  6-7 mandátumra jók. Saját esélyeit illetően is bizakodó: fej-fej mellett araszolnak előre dr. Puskással.

Fotó: Simon Erzsébet

A szombathelyi Fidesz irodában is kíváncsian figyelik az eredményeket

A csoportképen Szakács Dávid, Illés Károly, Horváth Csaba, Lendvai Ferenc, Puskás Tivadar, Hende Csaba. Fotó: Médiaközpont

Bizakodó a jelenlegi vezetés Körmenden

Nőtt a délutáni órákban a választási kedv a településen, kora estig a választásra jogosultak mintegy 37,52 százaléka vett részt az önkormányzati választáson.

Bebes István polgármester elmondta, hogy mindent meg tesz annak érdekében, hogy a város fejlődjön és a helyiek boldogulni tudjanak. Bízik benne, hogy tevékenységét valamennyire értékelik az itt lakók és a választások lezárása után mindenki a munkára fog koncentrálni.

60 %-os feldolgozottságnál elmondható, hogy a választás eredményes lesz és a jelenlegi polgármester nagy arányú győzelmére lehet számítani.

Eredményre vár a Jobbik

Takács Tamás , Schmidt András, Balassa Péter, Pusztai Péter. Fotó: Unger Tamás

Eredményvárás Sárváron

Eredményvárás a Pro Savaria Egyesületnél

Szombathely - A Pro Savaria Egyesület a szombathelyi Pistons klubban várta vasárnap  este hét órától  a  választási eredményeket. A képviselőjelöltek, Molnár Miklós polgármesterjelölt,  szimpatizánsok és családtagok figyelték a televíziót, közben beszélgették, latolgatták az esélyeket. Harmincszázalékos feldolgozottságnál a polgármesterjelöltek csatája nagyon szoros volt Ipkovich György és Puskás Tivadar között, a Pro Savaria polgármesterjelöltje, Molnár Miklós akkor a negyedik helyen állt.

- Szoros a küzdelem, ha ez így marad, akkor lehet, hogy egy nagyon labilis közgyűlési összetétel alakulhat ki. Mi abban bízunk, hogy lesz helyünk a következő közgyűlésben is - mondta  a részeredményeket értékelve Molnár Miklós kilenc óra előtt pár perccel.

Molnár Miklós, Kozma Norbert, Dr. Prugberger László, Kovács Zsolt. Fotó: Tímár Gergely

Dr. Prugberger  Emil képviselő a Pro Savaria nevében még a végeredmény megjelenése előtt rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. Ezen elmondta: az eredménytől függetlenül szükség van arra, hogy a város életébe egy olyan civil szervezet is beleszóljon, amelynek megbecsült tagjai vannak, és amely nem az országos politika mentén hozza meg döntéseit.  Kovács Zsolt,  az egyesület alelnöke hozzátette: megköszöni Molnár Miklósnak, hogy elfogadta a polgármesterjelöltséget, majd átnyújtott neki egy üveg whiskey-t, amely már szerinte a védjegyévé vált, és felkérte, hogy fogyassza el az egyesület körében.

Eközben Borgátán

Borgátán - ahol az utóbbi hetekben 65 új  választópolgárt regisztráltak, s emiatt Komlósi Tamás polgármesterjelölt választási kifogással élt - a két polgármesterjelölt közül Gőcze Zsanett vezet Komlósi Tamással szemben. Az előzetes adatok szerint 147-en szavaztak, 96-an Gőcze Zsanettet szeretnék látni a polgármesteri székben.

Újraválasztották a körmendiek Bebes Istvánt

Kondora István maradt a Sárvár polgármestere

Fehér László továbbra is Celldömölk polgármestere

Répcelak új polgármestere Szabó József

Csepregen Vlasich Krisztián az új polgármester

Kőszegen maradt a korábbi polgármester

Vasváron Tóth Balázs nyert

Dr. Puskás Tivadar maradt a polgármester Szombathelyen

Simán nyertek: sok helyen egy polgármesterjelölt volt Vasban

Nem volt vasárnap polgármesterválasztás két Vas megyei településen

Fideszes többség a Vas Megyei Közgyűlésben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!