Hírek

2009.10.14. 02:28

Online szolgáltatás a körmendi könyvtárban

Hittük volna, hogy a 21. század azzal a dilemmával köszönt ránk, hogy hol olvassunk? Jelesül papírfelületen vagy képernyőn. Márpedig itt az igazi kihívás: az online-technika sorra dönti a dominót.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

- Jövő szeptemberig tart a beruházás, s bár lehet csúszás, az nem lesz számottevő. A körmendi Faludi könyvtár esetében például korszerű informatikai eszközöket vásárolunk, folyamatos lesz az online-szolgáltatás, az oktatás, a képzés, az egész életen át tartó tanulás. Munkatársaim felkészültek, s bár néha fáj a szívünk a könyvekkel zsúfolt olvasóterem láttán, tudjuk: a jövőben egyre nagyobb teret nyer a digitális technika.

Konkrétumok is elhangzottak a tájékoztatón. Így az, hogy a körmendi könyvtár a községi fiókkönyvtárakat is bevonja a projektbe. Így ott is 24 órán át él az online, emellett elérhető lesz a Vas megyei Könyvtári Portál. Nagyon fontos, hangsúlyozta a vezető, hogy a fogyatékosok jobb helyzetbe kerülhetnek. Ennek oka a technika előnye: nagy képernyő, felnagyított betű, könnyű kezelhetőség.

- A helyismereti dokumentumok az igazi értékei egy-egy könyvtárnak. Nyilván, mert a kis közösség életét, annak múltját raktározzák el és jelenítik meg. Az új technika és technológia lehetővé teszi ezen értékek digitalizálását és archiválását. A munkát azonnal elkezdjük - hallottuk.

A fenti célok így a felnőtt, a gyermek- és a fiókkönyvárakban egyaránt megvalósulnak. A technikai hátteret szervergép, szoftverek, WIFI-rendszer és más kiegészítők szolgáltatják. Az eredmény rovatban azt jegyzi Mecsériné Doktor Rozália, hogy ugrásszerűen javul majd a szolgáltatás, egyre több fiatal kattanhat a könyvtárakra, és a papír alapú olvasáshoz is kedvet kaphatnak (szerencsére vannak erre utaló jelek). Nő a távfelhasználók száma, a honismeret lendületet kaphat, pillana- tok alatt képernyőn a kívánt dokumentum. Mindezek oda vezethetnek, hogy a jelenleginél nagyobb lesz a könyvtárak társadalmi presztízse.

Hasonlóan fogalmaztak más könyvtárak vezetői is. A jelen lévő polgármesterek közül Bebes István, a konzorcium körmendi elnöke az összefogást emelte ki.

- Azt látni kell, hogy ami jó Körmendnek, az jó másoknak is. Jó a kisközségek könyvtárainak. Az is tény, hogy ma már csak minőségi szolgáltatásokkal élhetnek meg a könyvtárak. Azonnal és magas szinten szükséges továbbítani az információt. Az elnyert pénzhez nem kell önrész, a csaknem 50 millió rendelkezésre áll. A hangsúly azon van, miként tudnak együtt dolgozni a könyvtárak, kiépítve új információs hálózatukat. A munka elkezdődhet - hallottuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!