Hírek

2014.01.31. 07:53

Az ónos eső okoz gondot Vas megyében

Továbbra is óvatosságra intenek mindenkit, mert ónos eső várható az egész megyében. Több helyütt jegesek az utak, járdák.

Bajdó Bettina

Több megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra ónos eső miatt

Országos hóhelyzet

 

16:00 Hétvégén havazás

Pétervári Tibor, az OMSZ szombathelyi észlelője elmondta, hogy nyirkos, hideg idő lesz szombaton is, sokat nem látjuk a napot, talán kedden tisztulhat ki az ég. Szombaton még lehet ónos vagy fagyott eső, ám reggeltől, illetve délutántól is érkezik egy nedvesebb légtömeg fölénk. Emiatt szombat este az esőt felválthatja a havazás. Vasárnap is havazás lesz jellemzően, a megyénkben jelentősebb mennyiség sem zárható ki. Az észlelő hozzátette, hogy hétfőn napközben lassan megszűnik a havazás, kedd reggel – pedig mivel elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet – meglehetősen lehűl levegő. Február 7-e és 8-a táján, illetve utána várhatóan enyhülés kezdődik, azonban bizonytalan, hogy milyen távra és milyen mértékben enyhül a levegő.

Sok helyütt jégpáncél alakult ki a járdákon, ezért csak nagyon óvatosan lehetett közlekedni. Fotó: Szendi Péter

13:20 Ónos eső okoz gondot

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenleg visszavonta a narancssárga riasztást, ám továbbra is elsőfokú, azaz citromsárga riasztás van érvényben az ónos eső miatt a megyében. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a közlekedőket, hogy a megváltozott, csúszós útviszonyoknak megfelelően, fokozott óvatossággal közlekedjenek.

A Magyar Közút legfrissebb adatai szerint a főutak a Dunántúl jelentős területén nedvesek, vizesek, Baja környékén havasak, máshol már szárazak vagy felszáradóban vannak. A dunántúli mellékutak Zala megyében, Körmend közelében jegesek, jégbordásak, Veszprém és Kaposvár térségében a letaposott hótól síkosak. Arra kérik az autósokat, hogy utazás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

10:00

Csütörtök este már nemcsak Körmend, hanem Sárvár térségében is ónos eső esett. Nagyobb fennakadásról vagy balesetről eddig nem érkezett hír. Szlovéniában hajnali 2 óra 30 perckor feloldották a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek belépési tilalmát Magyarország felől, így - az időközben kényszerpihenőre ítélt - az M70-es autóúton a tornyiszentmiklósi határátkelőhely felé, valamint a 86-os főúton a rédicsi határátkelőhely felé közlekedő teherautók folytathatták útjukat.

A Magyar Közút Zrt. tájékoztatása szerint az éjszakai és hajnali ónos csapadék miatt még síkos vagy jeges a mellékutak többsége Körmend, Veszprém, Dunaújváros, Tamási, Szekszárd és Szentlőrinc körzetében, de a főutakon már megszűntették a síkosságot. A mellékutakon még dolgoznak a csúszásveszély megszüntetésén. A hőmérséklet országszerte fagypont alatti, többnyire mínusz három, öt fokot jeleztek. A gyorsforgalmi utakon és a közúthálózaton bár lelassult a forgalom, de fennakadás nincs, a városi, települési belterületi utakon, a hegyvidéki szakaszokon azonban nagy a csúszásveszély.

Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető szerint fontos kiemelni, hogy mikor intenzív ónos eső hullik, akkor a megelőzésképpen kijuttatott szóróanyag sem tudja kifejteni kellő mértékben olvasztó hatását, így a síkosságot csak akkor tudják hatékonyan csökkenteni, ha az eső már elállt. A munkagépeik a magasabb szolgáltatási osztályba tartozó utakon már csütörtökön megkezdték a megelőző szórást, hogy ha kisebb ónos eső hullik, az ne fagyjon oda a burkolatra. Ma is folyamatosan dolgoznak a szükséges síkosságmentesítési munkákon, így a hajnali összesítésük alapján összesen 265 járművük végzett az utakon sószórási munkákat. Mindezek ellenére ilyen időszakban jóval könnyebben és gyorsabban alakulhatnak ki csúszós útszakaszok, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy az ónos esővel érintett területeken ne induljanak útnak! Társaságuk csak a csapadék elállta után tud hatékonyabban beavatkozni, de ilyenkor a gépeik is a síkos útszakaszokon kell, hogy közlekedjenek, ezért a síkosságmentesítés ilyenkor jóval több időt és energiát igényel.

07:50 Zalában és Vasban ismét narancssárga riasztásokat adtak ki ónos eső miatt

Bár péntek hajnalban mindenhol visszavonták vagy mérsékelték a korábban az ónos eső miatt kiadott másodfokú riasztást, reggel Zala és Vas megye egyes járásaira ismét kiadták a narancssárga riasztást. Ezeken a területeken a következő órákban tartós ónos esőre kell felkészülni.

Az Országos Meteorológia Szolgálat által az MTI-hez eljuttatott, péntek éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Vas és Zala megyében másodfokú, tíz további megyében - Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest –, valamint a főváros területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!