Hírek

2012.10.04. 05:58

Önzetlen segítés: véradást szerveztek az évfordulóra

Szombathely - Egy ismert vendéglős emlékére szerveztek véradást az egyik sörözőben. Az eseményen sokan megjelentek, tizenhét új véradó jelentkezett segítőnek. A rendkívüli véradást ezentúl minden évben szeretnék megszervezni.

Bajdó Bettina

- Édesapám, Szvoboda János egy évvel ezelőtt halt meg, súlyos, gyors lefolyású leukémiában - mondja Tátrainé Szvoboda Zita. Vendéglős volt, elismert és ismert személyiség, s azt szeretnénk, ha az emléke egy jó céllal kötődne össze. Apukám sokat tevékenykedett az egyik sörözőben, ő nyitotta meg, most a bátyánk vezeti a helyet. Tavaly szeptember 25-én halt meg. Már a temetésekor is azt kértük, hogy ne koszorút hozzanak a gyászolók, hanem az erre szánt pénzt a kórház hematológiai osztályának ajánlják fel. Édesapám kilenc hétig feküdt az osztályon, s maximális ellátást kapott. Mindenben a segítségünkre voltak. A nagyfokú segítés vezetett minket is arra, hogy próbáljunk tenni valamit, ami a nevéhez köthető. A betegsége alatt nagyon sok vért kapott, s innen jött az ötlet, hogy szeptember 25-én, halálának az évfordulóján őrá emlékezve szervezzünk egy véradást. Beszéltem a vérellátó vezetőjével, dr. Jáger Rita főorvos asszonnyal, s nagyon jó öletnek tartotta a kezdeményezést. 
 


A véradást egy sörözőben tartották, s 31 önkéntes jelentkezett. Közülük hat segítőnél egészségügyi problémát állapítottak meg, így ők kimaradtak a véradásból. Tizenheten viszont először adtak vért. A vöröskereszt és a vérellátó munkatársai pedig úgy köszönték meg nekik, mintha életet mentettek volna.
 
- Én például még nem adtam vért, ez volt az első alkalom - folytatja  a szervező. - Nem is tudtam, hogy aki vért ad, az átesik egy kivizsgáláson is.  Itt a helyszínen is kiderült, hogy volt, akinek magas, másnak pedig alacsony volt a vérnyomása. Emiatt nem adhattak vért. Eddig úgy voltam, hogy még a tű látványától is féltem. Viszont szinte semmit sem éreztem. Egyáltalán nem maradt negatív élményem. Azt is megtudtam, hogy a nők egy évben háromszor, a férfiak pedig 56 naponta adhatnak vért.
 
A véradókat sörrel és virslivel vendégelték meg, a Vöröskereszttől pedig kaptak egy étkezési utalványt. A véradásról mindenki egy emléklappal térhetett haza, annak a tudatában, hogy ők már egy csapathoz tartoznak. A sikeren fellelkesedve jövőre is szeretnék megszervezni a véradást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!