Hírek

2009.10.28. 03:27

Öregdiákok találkoztak az Őrségben

Egykori pedagógusok, valamint az iskola dolgozói gyűltek össze a helyi művelődési ház nagytermében október harmadik szombatján. A találkozó jó hangulatban telt, a folytatást tervezik.

Balla Emőke

A találkozót Vörösné Vadász Gabriella nyugdíjas pedagógus, a rendezvény ötletgazdája, egyik szervezője nyitotta meg, köszöntőt Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere mondott. Majd a megjelentek mutatkoztak be néhány - a nagyon rövid limitidőt nehéz volt tartani - mondatban, meséltek arról, mi történt velük az elmúlt évtizedekben. Voltak, akik nem tudtak részt venni a találkozón, ők levelet küldtek, s ebben köszönték meg a meghívást, s néhány gondolatot idézett Vörösné Vadász Gabriella a levelekből.

Ezt követően Horváth László, a Körzeti Általános Iskola Őriszentpéter igazgatója vetített képeket az iskola életéről. A tavaly bemutatott iskolatörténeti tárlat anyagát újra kiállították, a nagyterem falai megteltek a relikviákkal. Nem volt üresjárat a találkozón, a fotók előtt mindig voltak nézelődők, hisz a vendégeknek jó volt visszatekinteni a fiatalságukra, s jó volt látni az ifjú tanítványokat a képeken, akik mára már szintén nyugdíjaskorba kerültek. Őriszentpéter közösségi életéből, valamint egykori szép házairól, tájairól is mutattak be felvételeket.

Akinek volt kedve, sétát tehetett a megújult iskolákban, az egykori dolgozóknak nagyon tetszettek a felújított épületek, a jól felszerelt tantermek. A megjelenteket megvendégelték a találkozó szervezői. Aztán jött a meglepetés. Unger Edit, az őriszentpéteri intézmény egykori pedagógusa nagyszerű harmonikajátékával és vérbeli énektanári közreműködésével a közös éneklés teljesen olyan volt, mint a régi szép időkben, amikor még itt tanított. Szólt a zene, és mindenki mindenkivel szót váltott, sokan táncra is perdültek.

Az egymásra szánt idő sok embernek szerzett örömet, belső tartalékot. Az, hogy ennyi ember eljött száz-kétszáz kilométer távolságból is, hogy együtt legyen az egykori kollégáival, jelzi, hogy megérte megszervezni a találkozót. Az őriszentpéteri intézmény egykori dolgozói emléklapot vehettek át a rendezvény végén. A megjelentek gyertyát gyújtottak azoknak a pedagógusoknak és dolgozóknak az emlékére, akik már nem lehettek jelen ezen a jeles napon. Több mint két hónapos előkészítő munkát vett igénybe a találkozó megszervezése, a mintegy 150 egykori dolgozó felkutatása óriási feladat volt.

Ilyen rendezvény még nem volt eddig Őriszentpéteren. A találkozó gondolata tavaly az iskolatörténeti kiállításon fogalmazódott meg, ekkor döntöttek úgy az iskola nyugdíjasai, hogy megkere-sik az intézmény összes egykori dolgozóját. A feladatból oroszlánrészt vállalt Vörösné Vadász Gabriella. A rendezvény szervezői hagyományt szeretnének teremteni a rendezvénnyel, viszont a jövőben a stafétabotot a fiataloknak szeretnék átadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!