Hírek

2017.04.25. 19:00

Óriási fejlesztés előtt a szombathelyi víztorony

Szombathely - Látogatóközpont és kávézó is helyet kap a megújuló víztoronyban, de a KRESZ-parkot is korszerűsítik.

Cseszkó Tamás

Sátory Károly, a körzet önkormányzati képviselője néhány hónappal ezelőtt beszélt lapunknak arról, gőzerővel dolgozik azon, hogy forrást szerezzen a szombathelyi víztorony felújítására. A sikerre nem is kellett sokat várni, ha a csütörtöki közgyűlésen is úgy döntenek, félmilliárd forint felhasználásával születhetne újjá az évtizedek óta üresen álló létesítmény. A képviselőtől megtudtuk: kívül-belül megújulna a víztorony. - Vannak jó példák is előttünk, a hasonló debreceni és siófoki épületek már kilátóként üzemelnek - fogalmazott a városatya.

Sátory Károly és dr. Hende Csaba

- Aki ismeri Sátory Károly képviselő urat, tudhatja, hogy nem pihen addig, amíg nem sikerül győzelemre vinnie az ügyet - mondta el lapunknak dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője. Hozzátette: a mostani fejlesztés közös munka eredménye. Mint mondta, ebben a ciklusban képviselőként azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megoldódjanak olyan évtizedes problémák, mint az M86-os út ügye, a Falco gyár környezetterhelése vagy éppen a régóta üresen álló épületek sorsa. - A kapott központi forrásoknak köszönhetően valóban páratlan kilátás nyílik majd a városra a víztoronyból - húzta alá a politikus. A tervek szerint egy látogatóközpont is helyet kap majd az épületben, az érdeklődők megnézhetnék, milyen egy víztorony belülről, és hogyan működhetett valaha az egyébként még most is üzemképes létesítmény. A földszinti galérián kapna helyet a víztorony történetét, működését bemutató kiállítás, de ott lehetne kialakítani egy ajándékboltot is. A kupolatérben kiállítást terveznek, melynek meghatározó témája Szombathely. A kiállítótérből jutnánk a víztorony legfelső szintjén lévő kilátóba, ahol elénk tárulna Szombathely és környékének látképe.

Új funkciót kap az épület Fotó: Hornyák Emőke

Sátory Károly hozzátette: a fejlesztéshez kapcsolódóan a KRESZ-parkban található kölcsönző jelenlegi épületét - a tervek szerint - elbontanák, helyére új, kétszintes létesítményt húznának fel. Az épület alsó szintjén kávézó kapna helyet, hangulatos terasszal. Ott alakítanák ki a KRESZ-park kerékpárjainak, gokartjainak és egyéb eszközeinek tárolására alkalmas helyiséget is. Az új létesítmény emeleti részén interaktív kiállító-, KRESZ-oktató- és előadótermet alakítanak ki, amelyek előadássorozatoknak, állandó és időszakos tárlatoknak adhatnak helyet. A fejlesztés részeként megújul a KRESZ-park útburkolata és új utcabútorokat is elhelyeznek majd a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!