Hírek

2012.06.08. 12:25

Őrségi gyerekek délszláv kirándulása

A világ magyarságának negyede él Magyarország politikai határain kívül, Dél-Amerikától Kalotaszegig. Ráadásul e közösségek 70 %-a, azaz minden ötödik magyar kisebbségben, szórványban él. Fontos, hogy a Határtalanul! program lehetőséget nyújtott magyarlakta területekre tanulmányi kirándulások megvalósításához.

Fekete Lászlóné

A parlament még 2010-ben határozott arról, hogy minden magyarországi közoktatásban tanuló diák jusson el egyszer a határontúli magyarlakta területekre az állam támogatásával. A 2011./12-es tanévben 15 ezer iskolás lépheti át a határokat, fedezheti fel a magyar területeket, találkozhat ott élő diáktársakkal, és szerezhet életre szóló élményeket, barátságokat. Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia, Horvátország magyarlakta területeire lehetett utazni Az Általános Iskola Őriszentpéter 7. osztályos tanulóinak célterülete a Délvidék volt. 24 diák és 3 kísérő töltött el 5 csodálatos napot ezen a területen. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 791.910.- forinttal támogatta az utazást. Komfortos autóbusszal tették meg a hosszú utat. Első állomásuk Szabadka volt, ahol megnézték a városházát, a Zsolnai kutakat, valamint verssel emlékeztek meg Kosztolányi Dezsőről a szülőháza falán elhelyezett emléktábla előtt. A temető mellett megkoszorúzták a 1944-45-ös magyar áldozatok emléktábláját. Zentán pedig a csata emlékművét nézték meg, majd a péterváradi erődítményben tettek látogatást. Utána Újvidéken a katedrális, és a vár következett. A szállást Tóthfaluban, Székelykevén és Kórógyon kaptak, turista szállóban és falusi turizmus keretében családoknál. Kórógyon kecskét fejtek, kecsketejet ittak, lovagoltak és kipróbálták a gólyalábakon járkálást. Mindhárom településen találkoztak a helyi iskola diákjaival és töltöttek el egy-egy órát ismerkedéssel, énekléssel, sportolással. A harmadik napon megmászták Galambóc várát, ahol verset mondtak a történelmi eseményekről. Majd al-dunai kiránduláson látták a Kazán-szorosokat, és a Vaskapu erőművet. Visszafelé Szendrő szép ál lapotban megmaradt váránál pihentek meg. Belgrádban, a nándorfehérvári diadal helyszínén végighallgatták a csata élményszerű ismertetését. Majd koszorúzás és a magyar Himnuszt következett. Megnézték Bács ősi várát, Újlakon pedig a templomban felkeresték Kapisztrán Szent János sírját. Sétáltak Kelet-Szlavónia fővárosában Eszéken. Utolsó állomás a Kopácsi-rét volt. A nemzeti park vízi világát sétahajóval tekintették meg. Szalánkeménnél megnézték a Tisza Dunába torkollását is. A látottak szervesen kapcsolódtak tanulmányaikhoz. Ismeretekkel, csodálatos élményekkel gazdagodva tértek haza. Nagy élményt jelentett számukra ez kirándulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!