Hírek

2017.07.26. 17:45

Összeállt a végleges program - Minőségi szórakozást, még több történelmet kínál a Savaria karnevál

SZOMBATHELY - Nagyszabású programmal készültek a szervezők a nagykorúvá vált Savaria Történelmi Karneválra. Sok újdonság mellett a jól megszokott helyszínek és események várják majd a látogatókat augusztus 24. és 27. között.

Vadas Krisztina

Nagykorú lett a Savaria Történelmi Karnevál. Ehhez igazodva választották meg az idei mottót: karnevál, (kor)határok nélkül. Ezzel több mindent előrevetítenek: kicsiknek és nagyoknak is bő programkínálatot és a történelmi korok sokszínű megjelenését is.

Dr. Puskás Tivadar polgármester a részletes terv ismertetésekor kiemelte: Szombathely olyan város, amely büszke a múltjára, és ez évről évre megmutatkozik a karnevál idején. A leglátványosabb megjelenése ennek, hogy a város lakói közül sokan római kori öltözékbe bújnak ebben a pár napban, és büszkén hirdetik: Savariában élnek. Ezt a hangulatot szeretnék átadni az ide látogató vendégeknek is, hogy együtt, jó hangulatban mulathassanak. A testvérvárosok képviselőit meghívták az eseményre, hogy testközelből láthassák, mennyire fontos a történelmi múlt a szombathelyiek számára.

Koczka Tibor alpolgármester hozzátette: a múlton túl a kulturális sokszínűséget is jól be lehet mutatni a vendégeknek. A programokkal kapcsolatban kiemelte: örül, hogy a szervezők továbbra is a minőséget tartják szem előtt, és nem engednek be kommersz elemeket. A fiatalok megnyerésére is nagy gondot fordítottak, így koncertet ad például a népszerű, vasi kötődésű Soulwave zenekar is.

 

Csapláros Andrea, a karneváli alapítvány kuratóriumának elnöke a történelmi sokszínűségről beszélt. Új elemként például láthatja majd a közönség a Vazul vére című zenés játékot, amely l. István halálától Szent László koráig dolgozza fel a magyar történelmi eseményeket. Ezzel a programelemmel az idei Szent László-emlékévhez is kapcsolódik a karnevál. A Vesta-szentélyt viszont nélkülöznünk kell idén: nem állítják fel a Fő téren. A Savaria Legio tagjai tábortűzként őrzik majd a karnevál lángját a Történelmi Témaparkban. Azonban ugyanúgy a nyitóceremónián gyújtják majd meg, mint az előző években.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője örömmel jelentette be, hogy az idei karneválon varasdi vendégeket is köszönthetünk: a Fő téri vásári forgatagban a horvát történelmi kisváros gasztronómiájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a felvonuláson pedig a 13. századot megidéző Szent Miklós Lovagrend képviseli Varasd városát.

Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke egy másik új attrakcióról számolt be: mérnökmozi is lesz, a közönséget a Savaria Szimfonikus Zenekar kamaratermében várják kisfilmjükkel. A film izgalmasnak ígérkezik: a római kori mérnököket a mai modern kor szakembereivel állítja párhuzamba - poénokkal teletűzdelve, a Weöres Sándor Színház színészeinek közreműködésével.

A részletes program a karnevál honlapján elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!