Hírek

2006.06.05. 22:00

Összefoglaló a bûnesetekrõl

<b>Vas megye kevéssé fertõzött területnek számít </b>

Mórocz Zsolt

Errõl dr. Orbán Péter, a Vas Megyei Rendõr-fõkapitányság vezetõje tájékoztatta a megyei közgyûlés tagjait. Elmondta, tavaly Vas megyében a bûncselekmények több mint felét tették ki a vagyon elleni cselekmények. Ezen belül a lopások, illetve a betöréses lopások voltak a meghatározóak. A személy elleni bûncselekményeknél kismértékû csökkenés következett be, ám továbbra is jellemzõ az agresszivitás, a brutalitás, az anyagi haszonszerzésre való törekvés. Kétszeresére növekedett a kábítószerrel való visszaélések száma, a gazdasági bûncselekményeknél 24,1 százalékos növekedés következett be, s többszörösére növekedett az elkövetési érték. Tovább növekedett a gyermek-, illetve a fitalkorú elkövetõk száma, ugyanakkor csökkent a büntetett elõéletû tettesek száma. A vasi kapitányság országosan kiemelkedõ eredményt ért el az esetek felderítésében, 16,2 százalékkal növekedett az eredményesség. A vasi utakon tavaly 9 százalékkal kevesebb személyi sérüléses közlekedési baleset történt, s 10 százalékkal kevesebben sérültek meg karambolban.
Nagy István (Vas Megyei Önkormányzatokért Egyesület) képviselõje elismerését fejezte ki a körzeti megbízottak munkájáért. Ugyanakkor szorgalmazta, hogy a rendõrség hatékonyabban lépjen fel a szabályokat megszegõ mezõgazdasági vállalkozókkal szemben. Furcsállja, hogy egyesek túlságosan hamar visszakapják vezetõi engedélyüket. Majthényi László (Polgári Együttmûködés) tanácsnok bejelentette, hogy öt év után újra lesz ifjúságkutatás, s ebbe a munkába be kívánják vonni a rendõrséget is. Horváthné Stukics Erzsébet (Polgári Együttmûködés) tanácsnok rendõrõrs létrehozását javasolta Jánosházán.
Dr. Orbán Péter elmondta, jobban oda fognak figyelni a mezõgazdasági vállalkozók tevékenységére. A jogosítványok bevonásának ideje pedig a cselekmény súlyától függ, s nem az elkövetõ személyétõl. Új rendõrõrs létrehozásához jelenleg nincs anyagi forrás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!