Hírek

2017.01.15. 18:56

Összefogtak Barbiért - Jótékonysági estet tartottak a nagyrákosiak egy fiatalasszonyért

Nagyrákos - Egy 28 éves körmendi fiatalasszony mielőbbi felépüléséért fogtak össze és szerveztek jótékonysági estet szombaton a helyi kultúrotthonban.

Tóth Kata

Szombaton 17 órára egy ügy szolgálatába állt a világ. Legalábbis annak a világnak és azoknak az embereknek a jó energiái összpontosultak egy helyre, akik jótékonysági estet szerveztek a nagyrákosi kultúrotthonban azért, hogy egy törékeny 28 éves körmendi nő - feleség, anya és gyermek - B. K. Barbara további külföldi gyógykezelése lehetővé váljon.

Némethné Baksa Eszter verset és mesét is mondott

Pedig pénteken este még nagy volt bizonytalanság. Az egyik fellépő a Facebook-oldalán azt írta: Imádkozom, hogy ne legyenek járhatatlan utak, hogy sokan érezhessük, milyen boldogság jónak lenni!

Végül megérezhették mindannyian, a szervezők, a jelen lévő, segíteni akaró nézők és azok is, akik támogatásukról biztosították a családot, de személyesen nem tudtak elmenni a programra. Wind Lászlóné Ibolya főszervező, a helyi Vöröskereszt alapszervezetének titkára szerint többen nem is fértek volna be a tájházba, a szereplőkkel együtt 120-an, 130-an - köztük Barbara is - nézték végig a másfél órás műsort.

A bajánsenyei Kerkabarka Színjátszócsoport

Ibolya tavaly év végén, a két ünnep között gondolt először arra, tenniük kellene valamit. Nem sokkal korábban tudta meg, hogy komoly műtétje volt Barbinak Ausztriában. (Jól ismeri a fiatalasszonyt és a családját is, a szülők korábban Nagyrákoson éltek.) A gondolatot tett követte. Egyeztetett az önkormányzattal, a sportegyesülettel. Környékbeli művészeti csoportokat kerestek fel a jótékonysági est ötletével. Mindenki azonnal igent mondott a hívó szóra. Jegyeket nem árultak, egy lezárt dobozt tettek ki, abba gyűjtötték az adományokat. Ibolya bízott benne, hogy sokan jönnek, és tudnak majd pénzt gyűjteni, de őt is meglepte, milyen önzetlen, nagyvonalú közösségük van. Barbarával és a férjével együtt bontották fel a dobozt, amiben 450 ezer forint gyűlt össze. A helyszínen odaadták a családnak a teljes összeget. Nagy szükségük van most az anyagi támogatásra, bár segítséget közvetlenül sosem kértek.

Attila, Barbi férje azt mondja, nem lenne bölcs dolog visszautasítani a kapott forintokat, nagyon sokba kerülnek az ausztriai konzultációk, a vizsgálatok. A december eleji műtétet sem tudták volna vállalni családi összefogás és hitelfelvétel nélkül.

Az őriszentpéteri Tritikálé Társulat kabaréjelenetet adott elő

Felesége történetét és azt, hogy miért volt szükség a be-avatkozásra, a kultúrotthon színpadán állva mondta el a közönségnek. Három éve, kislányuk születése után jelentkeztek igazán az anya egészségi problémái. Orvosi csoda volt az is, hogy gyermekük született, de - bár határtalan volt a boldogságuk - az édes-anya állandó, elviselhetetlen fejfájása és napi nyolc-tíz litert meghaladó folyadékfogyasztása ezt beárnyékolta. Több orvost felkerestek, majd miután azt érezték, nem veszik elég komolyan őket, magán-úton kértek MR-vizsgálatot. Barbi panaszai nem múltak, és a vizsgálatok sem hoztak konkrét eredményt. Az MR agyalapi cisztát mutatott, egy zalaegerszegi endokrinológusnál, majd pécsi kollégájánál kötöttek ki. Közben egymásnak ellentmondó hormon-eredményeket kaptak. A kezdetben lelkes pécsi orvosok csalódást okoztak, Pesten folytatódtak a vizsgálatok. Az ottani szakember számos kezelési alternatívát ajánlott, sajnos egyik sem hozott javulást. Jelentős fogyás, fejfájás, szomjazás - így teltek Barbi mindennapjai. Sokáig stagnált, majd tavaly májusban romlott az állapota. Látótérki-esése lett, növekedett az agyalapi mirigyben talált elváltozás, és az amúgy sem jó hormonképe még rosszabb lett. Az orvosok a műtétben látták a megoldást. A hipofízis(agyalapi mirigy) -operációkban a legelismertebbnek számító hazai orvos az elváltozás elhelyezkedésére hivatkozva azt javasolta, tolják még a műtét időpontját. Később, bár már igazolták a látásromlást, nem tartotta indokoltnak a beavatkozást. Elkeseredésükben egy bécsi idegsebészhez fordultak, aki konzíliumot hívott össze, és a minél előbbi műtétet javasolta. Már veszélyben volt az asszony látása. December 13-án hajtották végre a - több mint húszezer eurós - műtétet. Barbi még lábadozik, hamar elfárad. Miután regenerálódik, megkezdik majd a kezeléseket, egyebek mellett a kiesett hormonok pótlásáért.

Wind Lászlóné Ibolya főszervező

Köszönetet szeretnének mondani az értük aggódóknak, az őket lelkileg, anyagilag támogatóknak, a velük szolidárisaknak. És türelmet is kérnek - rengeteg kitartás, idő és nyugalom kell ahhoz, hogy az egészségügyi problémáktól mentes napjaikat élhessék.

A Zalaszentgyörgyi Tánccsoport

Hálásak a jótékonysági estért is, amelyre Pankaszról, Őriszentpéterről, Bajánsenyéről, Kondorfáról is jöttek emberek, nagyon jó hangulatban telt az este. Némethné Baksa Eszter polgármester Rolla Margit Egymás terhét hordozzátok című versét mondta el, és készült egy mesével is. Fellépett még a bajánsenyei Kerkabarka Színjátszócsoport, a Zalaszentgyörgyi Tánccsoport, a Galaxy Akrobatikus Rock and Roll Klub őriszentpéteri táncosai és a Tritikálé Társulat is, ugyancsak Őriszentpéter-ről. Berkéné Fincza Zsuzsanna, a Vöröskereszt alapszervezetének elnöke vállalta a produkciók közötti átvezető mondatokat. Ha támogatnák a családot, a következő számlaszámon tehetik meg: K&H 10404728-86744957-55481001.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!