Hírek

2015.12.29. 15:34

Összeköt az Aranyhíd - Két kárpátaljai faluba vitték adományukat a sárváriak

Sárvár - Adománnyá váló dallamokkal várta december utolsó vasárnapján a kárpátaljai Benén és Kisszelmencen élő magyarokat tíz éve támogató „Aranyhíd, ami összeköt” alapítvány a közönséget.

Pajor András

A zeneiskola nagytermében tartott jótékonysági nóta- és operett műsorban fellépett a Szentkirályi Nóta- és Népdalkör, valamint Császár Sándor operett énekes. A Kenyeriből érkezett művészt elkísérte a község plébánosa, Budai Zoltán, aki a termet megtöltő hallgatóságot azzal üdvözölte, hogy a jóságot nem lehet megvásárolni, csak tiszta szívvel érezni, miként válhatunk azzá.

Az alapítvány évente kétszer, húsvét és Mikulás előtt visz adományokat a két magyar faluba. Az élelmiszeren és ruházaton túl ez alkalommal pénzadományokat is adtak át, mert egyre nehezebb az ott élők napi megélhetése. Az elmúlt időben ismét romlott az Ukrajnában élő magyarság helyzete, a háborús hírek miatt szinte megszűnt az elmúlt években kis pluszbevételt hozó turizmus. Egy ötven évet ledolgozott pedagógusnő nyugdíja magyar pénzre számolva havi 12 ezer forint. Nincs munkalehetőség és nincs pénze az időseknek gyógyszerre sem - sorolja az ott élő magyarlakta vidék elkeserítő helyzetét Süle Ferencné.

Süle Ferencné egy kirándulócsoport tagjaként szembesült az ottani magyarok körülményeivel és tettek rá mély benyomást a látottak. Szerényebb viszonyaik ellenére nagyvonalúan odaajándékozzák azt a kevéskéjüket, ami van - mondta, majd miután hazatért, létrehozta az alapítványt. A kárpátaljaiak önzetlenségét akarták viszonozni. Az évek során gyűjtöttek műtétre támogatást, fogadtak nyaralni ottani gyerekeket és segítették a faluház felépítését is. Öregeknek készítettek élelmiszer- és egészségügyi csomagot, az iskolának ajándékoztak elektrotechnikai eszközöket, tévét, nyomtatót. Legközelebb tavasszal indulnak újra a beregszászi járás két falujába a sárváriak adományaikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!