Hírek

2017.04.10. 19:45

Összevonnak két iskolát Körmenden?

Fórumot tartanak ma a pedagógusok két városi iskola összevonása ellen. Az önkormányzat csütörtökre rendkívüli ülést hívott össze.

Budai Dávid

Futótűzként terjedt el a hír, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) Szombathelyi Tankerülete azt tervezi szeptember 1- jétől, hogy beolvasztja a Körmendi Somogyi Béla Általános Iskolát az Olcsai-Kiss Zoltán általános iskolába. Az információ először abban a levélben szerepelt, amelyet a Somogyi iskola igazgatója írt a szülőknek, tanároknak, és fórumra hívja őket ma délután. Körmend önkormányzatát is kereste tudósítónk az ügyben, de egyelőre nem kívántak nyilatkozni: testületi ülés viszont lesz 13-án.

Az Olcsai-Kiss Zoltán általános iskola Körmenden: ez lenne a terv szerint a "befogadó" intézmény
Fotó: Szendi Péter

Egyes vélemények szerint egyelőre még csak tervezetről beszélnek, nem pedig döntésről, és különben sem arról van szó, hogy bezárják az iskola épületének kapuit, mivel legrosszabb esetben is "csak" a Somogyi önállósága veszne el. A két iskola egyébként egymás közvetlen szomszédságában áll.

Az azonban biztos, hogy az érintettek egyáltalán nem nyugodtak. A Somogyi Béla Általános Iskola vezetősége, tanárai, tanítói, valamint a szülői munkaközösség választmánya az intézmény honlapján és közösségi oldalán közzétett levelükben szülői fórumot hívtak össze kedden 16 órára, amit az éppen arra a napra eső Játszóudvar-avató után tartanak meg. Mint írják, a döntéssel nem értenek egyet, és mindent megtesznek azért, hogy az iskola-összevonás ne valósuljon meg. A levél keltezése április 6-a.

A Somogyi Béla Általános Iskola a közvetlen szomszédban áll
Fotó: Szendi Péter

Ugyanezen a napon értesült a tervezett iskola-összevonásról Tompa László független önkormányzati képviselő is. Ő úgy tudja, egy alapítóokirat-módosítást szeretne a Klik szeptember 1-jétől, és amennyiben a tervezet megvalósul, a Somogyi elveszíti OM-azonosítóját, és így az iskola szeptember 1-jétől nem tud forrásokat lehívni a költségvetésből, vagyis beolvad az Olcsai-Kiss Zoltán általános iskolába. A képviselő úgy tudja, hogy a szülői munkaközösség véleményét is kikérik a döntéssel kapcsolatban, de hogy ez a gyakorlatban mit jelent, véleményük mennyire számít a végső döntés meghozatalában, nem tudni. Mint ahogyan nem tudni egyelőre azt sem, hogy az iskola pedagógusait, diákjait, hogyan érintené egy esetleges összevonás. Tompa László szerint annak, hogy egyáltalán felmerült a gondolat a fenntartóban, a fogyatkozó gyereklétszám és a költségcsökkentés lehetnek az okai.

Az ügyben természetesen megkerestük a Kliket és az érintett iskolák intézményvezetőit is. A Klik írásban ígért választ, az iskolák igazgatóit azonban nem értük el. Mindeközben Bebes István polgármester múlt héten, pénteken rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze április 13-ra, hogy ott tárgyalják meg a körmendi általános iskolákat érintő tervezett átszervezéseket. A városban három általános iskola működik, a most megszűnéssel fenyegetett Somogyi Béla Általános Iskolát még 1973-ban kezdték építeni, éppen negyven évvel később, 2013-ban lett az iskola fenntartója a Klik. Most, újabb négy év múlva az intézmény sorsa bizonytalanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!