Hírek

2009.02.03. 03:29

Össztűz a színészlakásokra

<b>Szombathely </b> - A közgyűlést követő polgármesteri sajtótájékoztatón is szó volt a renoválásra váró 105 bérlakásról, illetve két önkormányzati ingatlan csaknem százmilliós felújításáról.

Angyal László

A polgármester bejelentette: kivizsgáltatja, van-e összefüggés a bérlakások felújításának elmaradása és a két ingatlanberuházás között. Amíg nincs meg a vizsgálat eredménye, nem hagyja jóvá a Szova Zrt. vezérigazgatójának prémiumkifizetését.

Itt kanyarodott vissza a zárt ülésen történtekhez az elöljáró. A Szova Zrt. vezérigazgatójának, Kovács Elődnek munkaviszonya január 31-én közös megegyezéssel megszűnt, utódja a távhőszolgáltató eddigi vezetője, Németh Gábor. A távozó vezető 15 havi járandóságra jogosult. Mivel a munkaszerződése szerint prémium is megilleti őt - amennyiben a vezető teljesíti az előírt feltételeket, az éves fizetésének 90 százaléka -, a közgyűlés zárt ülésén a képviselők úgy látták, hogy Kovács Elődnek jár 25 százaléknyi, vagyis több mint bruttó 2 millió forintnyi prémium.

Dr. Ipkovich György mindehhez hozzátette: a Gagarin utcában minőségi bérlakásokat alakítottak ki, melyeket piaci áron adnak bérbe, az egyiknek a havi bérleti díja 130 ezer forint. Utalt rá, hogy nem szociális bérlakásokkal eddig is rendelkezett a város, ezekbe például - a kórházzal korábban megkötött, ám két éve lejárt szerződés alapján - orvosok költözhettek. A megye és a város kórházi konfliktusa ezen a ponton került szóba. A közgyűlés elhatározta, hogy önálló járóbeteg-rendelő kialakításáról kezd tárgyalásokat a város.

Lehet gumicsontnak hívni ezt a konfliktust, de a város egyik legnagyobb gondjáról van szó. Amióta nincs megállapodás a város és a megye között a Markusovszky kórházról, a régió többi intézménye elhúzott mellettünk. A győri kórházat 10 milliárddal fejlesztik, a soproniba pedig szombathelyi orvosok mennek el dolgozni , hallottuk.

A Fidesz-frakció nevében Marton Zsolt és Lazáry Viktor egyebek között arról beszélt, hogy lényeges mondat hangzott el színház-ügyben. Nevezetesen: az új kőszínház 13 milliárdos beruházása irrealitás, a város egyelőre 6 milliárdos projektben gondolkodik.

A színészlakások ügyének tanulságát is megvonták: a rövid távú politikai célokat nem szabad alárendelni a város működőképességének azzal, hogy ez a Szova Zrt. gondja, majd megoldja .

Dr. Nemény András, az MSZP frakcióvezetője emlékeztetett rá, hogy tavaly a közgyűlés elé került az ügy. Akkor a városvezetés utasította a Szova Zrt.-t a két ingatlan felújítására, az ehhez szükséges pénzt pedig átcsoportosítással oldották meg: a képviselők hozzájárultak ahhoz, hogy több önkormányzati ingatlannál tervezett ablakcsere elmaradása lesz az ára a 100 milliós felújításnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!