Hírek

2009.04.09. 02:28

Osztályösszevonás a kőszegszerdahelyi iskolában

Kőszegszerdahely - Senki nem fogalmaz élesen, de attól még tény: ha minden így marad, akkor néhány év múlva alsó tagozatos iskola lesz itt. Szeptembertől még csak osztályösszevonás.

Némethy Mária

Az iskola eredetelig öt községé. Bozsok, Cák, Kőszegdoroszló, Kőszegszerdahely, Velem, azaz Kőszeghegyalja településeié. 2005 óta a többcélú kistérség működteti, a kőszegi Bersek József Általános Iskola intézményegysége.

Az elmúlt néhány évben már többször veszélybe került a léte. A társulási tanács ülésein többórás viták zajlottak róla, de a tanács végül elfogadta és méltányolta a kőszeghegyaljai polgármesterek egységes és határozott fellépését: megszavazták, hogy a kőszegszerdahelyi iskola nyolc évfolyammal működjön tovább.

Eddig így volt. Szeptembertől nem. A múlt héten kibővített, indulatoktól nem mentes szülői értekezleten (körjegyző, a kistérség oktatási szakreferense is ott volt) közölték a szülőkkel: a jövő tanévtől összevonják az első két osztályt.

Acél Erzsébet, Kőszegszerdahely polgármestere öt éve küzd az iskoláért.

- Ez csak átmeneti állapot - jelenti ki bizakodóan. - Most csak 8 gyermek iratkozott be első osztályba, s nagy gond, hogy a kőszegi anyaiskolába, a Bersekbe is 42 helyett csak 36 gyerek lesz elsős. Ezért sajnos nincs meg az összlétszám a három első osztály indításához. De jövőre változik a helyzet, Kőszegszerdahelyen 15 elsős várható. Ha mindenki ide íratná be a gyerekét, nem vinné máshova, nem lenne gond.

- Az önkormányzatok a jelenlegi költségvetési helyzetükben mindent megtettek és megtesznek az iskola megmaradásáért, de a jogszabályok olyanok, hogy kiegészítő normatívaként nem tudnak kifizetni több mint 20 millió forintot azért, hogy megmaradjon a nyolc osztály - hallom dr. Görög István körjegyzőtől.

Kevés a gyerek. Nincs pénz. A csütörtöki szülői értekezleten elszabadultak az indulatok, mert a szülők nem értik: miért kell egy jó iskolát elsorvasztani?

- Családias, gyermekekkel törődő, jó színvonalú iskola ez, zenét is tanulhatnak helyben a diákok, s példaadóan összefognak a szülők és a pedagógusok. Nagy baj lenne, ha megszűnne. Az öt faluban nem maradna semmi, ami összetartaná a helyieket. Buszozzanak a diákok? Kőszegen nincs egy váróterem, ha Szombathelyre kellene járniuk, akkor naponta több óra utazással menne el - fogalmazza meg a szülők aggodalmait Darabosné Karba Katalin, a szülői munkaközösség vezetője, akinek 5. osztályos kislánya jár ide.

- Csodák nincsenek - hangsúlyozza Csonka Imréné, a kistérség oktatási szakreferense. - Az önkormányzatok dicsőségére legyen mondva: elmentek a végsőkig. De nem szabad homokba dugni a fejünket. Nincs gyerek. Két év múlva, azután még kevesebb lesz, szabad iskolaválasztás is van.

Acél Erzsébet mégis bizakodó. Az iskola vizesblokkjának felújítását kezdeményezte, pályázatból 4,5 millió forintért. Hátha változik a törvény. A világ. És megmarad a 8 osztályos iskola a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!