Hírek

2017.01.12. 11:22

Osztrák bérért dolgozhatnak a magyar sofőrök, de megvan az ára

Január 1-jétől új szabályozás lépett életbe Ausztriában. Az országba árut szállító, vagy ott árut felvevő fuvarozóknak, illetve az oda, vagy onnan utasokat szállító sofőröknek kötelezően meg kell adni az osztrák minimálbért, akár osztrák a foglalkoztató cég, akár nem.

Vadas Krisztina

Ausztria is csatlakozott a Németországban, Franciaországban és Olaszországban már hatályban lévő szabályozáshoz: a helyi minimálbér kifizetésére kötelezik a külföldi fuvarozó vállalkozásokat – írja a fuvarlevel.hu. Eszerint január 1-jétől 1500 euró körüli összeget kereshetnek a magyar sofőrök is. A hírnek akár örülhetnek is, ám csak addig, míg meg nem tudják, hogy ezt nem adják olyan könnyen: cserébe vastag, iratokkal teli mappákkal közlekedhetnek, és ha csak egy papír is hiányzik, súlyos (euró) tízezrekre rúg a büntetés.

- 2015. január 1-jén lépett életbe a bér- és szociális dömping elleni törvény (Lohn-und Sozialdumpingbekämpfungsgesetz – LSDB-G) Ausztriában. Tehát nem új keletű és nem teljesen ismeretlen az, ami most „pánikot” keltett – tájékoztatott dr. Kocsis Rita közlekedési szakjogász.

A törvény értelmében eddig ez azt jelentette egy fuvarozó cég életében, hogy ha a fuvarozó vállalkozás kabotázs (egy országon belül, két célállomás közötti fuvarozás) tevékenységet végez Ausztriában, a gépkocsivezetőt kiküldött munkavállalóként kell regisztrálni, és a szakmacsoport kollektív szerződése által meghatározott minimálbért kell megkapnia.

- Azonban a most hatályba léptetett törvénnyel részben teljesíthetetlen teendőket róttak például a magyar fuvarozókra, és a versenyhelyzetüket is jelentősen megnehezítették. E szerint most már az Ausztria területén fuvarfeladatot teljesítő (kivéve a tranzit) tehergépjármű-vezetők számára ugyanazokat a juttatásokat kell biztosítani, mint amit az osztrák munkavállalók is megkapnak – részletezte a szakjogász.  A fuvarozó vállalkozások legnagyobb terhe az osztrák bér megfizetése mellett a tehergépjármű-vezetők kötelező bejelentése, melynek elmulasztásáért horribilis eurós bírságot is kiróhatnak.  Hiszen a minimálbérfizetési kötelezettség és a bejelentés most már nem csak kabotázs esetén kötelező.

Tehát a szabályozásnak része, hogy kötelezően be kell jelenteni az Ausztriába belépő sofőröket. Ezt a ZKO 3 jelzésű formanyomtatványon, az interneten keresztül tehetik meg a munkáltatók. Ha nem jelentik be, akár több tízezer eurós bírsággal is számolhatnak. Csak az osztrák állomás nélküli tranzit mentesül az előírás alól. Fontos kiemelni, hogy a sofőrt még azelőtt be kell jelenteni, hogy átlépné az országhatárt.

Ráadásul minden kiküldetést külön kell bejelenteni és regisztrálni kell az adatokban történt utólagos változásokat is. Például azt, ha az mégsem valósul meg, vagy későbbre csúszik az ausztriai kiküldetés.

De nemcsak a munkáltatók, a sofőrök dolgát sem könnyítették meg az osztrákok: a bejelentésről szóló összes dokumentumot a járműben kell tartani, méghozzá német nyelven. Ha csak egy is hiányzik az ellenőrzés során, akkor közigazgatási eljárást indítanak a vállalkozás ellen.

Az alábbi papírokat kell a járműben tartani:

- a bejelentést igazoló, kinyomtatott ZKO3 jelű nyomtatványt

- a társadalombiztosítási bejelentkezés dokumentumait  – értve ez alatt az E101-es európai egészségbiztosítási kártyát, ha a sofőrnek nincs Ausztriában bejelentett biztosítása, vagy az illetékes (magyar) társadalombiztosító igazolását (német fordításban!) arról, hogy az érintett munkavállalóra nem az osztrák, hanem másik ország társadalombiztosítása vonatkozik

- a bérezésre vonatkozó dokumentumokat: ezek közül a munkaszerződésnek német vagy angol nyelven kell meglenni.  Emellett német nyelvűnek kell lenni a munkaszerződésnek, a bérjegyzéknek, a kifizetési igazolások vagy banki utalások dokumentumainak. Ha ez még nem lenne elég, szükségesek a bérbesorolásra vonatkozó dokumentumok is abból a célból, hogy a kiküldött munkavállaló osztrák jogszabályok szerinti díjazását a foglalkoztatás időtartama alatt ellenőrizni lehessen.

Érdemes mindenre nagyon odafigyelni, ugyanis a büntetési tételek nem pár száz euróra rúgnak. Azt a munkavállalót, aki bejelentés nélkül lép osztrák területre, 10 ezer euróra büntethetik. A munkáltató, ha elmulasztja a dolgozó bejelentését, első alkalommal 20 ezer, ismétlődő esetben akár 50 ezer eurós bírságot kaphat munkavállalónként.

Megkérdeztük egy Vas megyei fuvarozó vállalkozás vezetőjét, mit szól a változásokhoz. Avas József elmondta: eddig is rengeteg papírmunkával, adminisztrációval és odafigyeléssel járt, hogy minden szabálynak megfeleljenek. Ez most még nehezebb lett. Sokat szállítanak Ausztriába, így a terhek még jelentősebben jelentkeznek náluk. Hozzátette: menni kell tovább, a munka nem állhat le. Igyekeznek a legnagyobb odafigyeléssel minden kritériumnak megfelelni, hiszen senkinek sem hiányzik a több ezer eurós bírság. De nehéz lesz, mert például a formanyomtatvány, amelyet interneten kell kitölteni, sokszor elérhetetlen – általában túlterhelt a rendszer.

A büntetési tételeket részletesen Kocsis Rita közlekedési szakjogász ismertette:

- Amennyiben a dokumentumok nincsenek a munkavállalónál: 1000 - 10.000 euró, ismételt jogsértés esetén 2000 - 20.000 euró

- Nem elegendő mértékű bér fizetése: 1000 - 10.000 euró

- Ha az online kiküldetési rendelvény nincs kitöltve: 1000 – 10.000 euró, ismételt jogsértés esetén 2000 – 20.000 euró

- Ha a kiküldetési rendelvény nincs a munkavállalónál: 500 – 5.000 euró, ismételt jogsértés esetén 1000 -10.000 euró

Az alábbiakban pedig mutatjuk, mennyi minimálbért kell fizetni a sofőröknek Ausztriában:

- Kisegítő, max. 3,5 tonna össztömegű járművet vezető sofőr: 1468,77 euró (kb. 437 ezer forint)

- Pótkocsis teherautók vezetői: 1541,43 (kb. 458 ezer forint)

- Veszélyes anyagokat szállító teherautó vezetője: 1577,76 euró (kb. 467 ezer forint)

- Üzemanyag-szállítók: 1662,53 (kb. 494 ezer forint)

Az alkalmazottat nem foglalkoztató vállalkozókra nem vonatkoznak ezek az előírások, saját magukat nem kell bejelenteniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!