Hírek

2011.03.21. 14:19

Ötletek ahhoz, hogyan is keltsük életre a szunyókáló immunrendszerünket

Mindannyiunk számára ismeretes, hogy a téli hónapokban van a legnagyobb terhelésnek, és fertőzésveszélynek kitéve a szervezetünk, ezért jobban oda kell figyelnünk rá. Ahhoz, hogy megfelelően működjön a védekező rendszerünk, szükség van bizonyos tápanyagokra, vitaminokra. Télen viszont könnyen megeshet, hogy kimerülnek a raktáraink.

Tóth Kriszta

A vitaminhiány tipikus tünetei például a fáradékonyság, levertség, rossz közérzet, kimerültség,  - amit a téli fényhiány még tovább erősít -  ingerlékenység, töredezett köröm, csökkent fizikai és szellemi teljesítmény, az ellenálló képesség csökkenése miatti gyakoribb megbetegedések. Manapság már elég sok módszer létezik arra, hogy kivédjük az egyes kórokozók támadását, a téli fáradtságot vagy éppen a stressz negatív hatásait, bátran lehet válogatni.

A legtöbbünk számára az is nyilvánvaló, hogy a tél egyik nagy ”slágere” a C-vitamin (aszkorbinsav), még a ”csapból” is ez folyik. Reklámok tömkelege próbálja felhívni a figyelmünket arra, hogy valóban fontos lenne a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitel. Általános iskolában már megtanulhattuk róla a legfontosabb dolgokat: a C-vitamin legsokoldalúbb vitamin. Elsősorban a fertőző betegségektől védi meg a szervezetünket, de fontos szerepe van az energiaszolgáltató folyamatokban is, valamint az antioxidáns szerepe. (Az antioxidánsok lekötik a szervezetben felszabaduló, káros folyamatokat beindító szabadgyököket.) Hiánya fáradtságot, a szervezet védekezőképességének csökkenését okozza.

Nagyon jó C-vitamin forrásnak számítanak a citrusfélék - citrom, narancs, grapefruit - héjában főtt burgonya, savanyú káposzta, kivi, hagyma, zöldpaprika, karalábé, csipkebogyó, zöldfőzelékek és saláták. Tehát, ha tudunk, együnk minél több ellenőrzött gazdálkodásból származó zöldséget és gyümölcsöt, próbáljuk meg kerülni a láthatóan génkezelt, hatalmas paprikákat és vízízű paradicsomokat, ezek többet ártanak, mint használnak. Azt is fontos megjegyezni, hogy túlzásba sem szabad vinni az aszkorbinsav bevitelt, hiszen igaz, hogy vízben oldódó vitamin, így a zsíroldékony vitaminokkal szemben nem halmozódik fel a zsírszövetben, hanem a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik, ezáltal nem lehet túladagolni, viszont vesekövet okozhat! A minimális C-vitamin mennyiség felnőttek számára 60-65 mg (az ennél kisebb mennyiség növeli a szívbetegségek, a szürke hályog és a skorbut kockázatát), dohányosoknak legalább 110 mg, de a legtöbb szakember napi 200 mg-ot tart optimálisnak.

A D-vitaminról is rengeteget hallani így télvíz idején. Ismét egy gyorstalpaló biológia óra következik, de ígérem, tényleg rövid leszek. D-vitamin szükséges ahhoz, hogy szervezetünk képes legyen megfelelően hasznosítani a kalciumot, legfőbb forrása a napfény és a táplálkozás. Sajnos télen ritkán van esélyünk a nap kellemesen melengető sugarait élvezni, ezért íme néhány élelmiszer, amivel pótolhatjuk a fényhiány okozta vitaminkiesést: legnagyobb mennyiségben a zsíros halakban (pl. lazac), a tejben, a tojásban és a májban található meg a D-vitamin. Érdemes odafigyelni erre a zsírban oldódó vitaminra is, hiszen hiánya nemcsak gyerekkori csontdeformációkat és idősebb kori oszteoporózist idézhet elő, hanem növeli az esélyét számos más betegség előfordulásának is, például cukorbetegség, szklerózis multiplex, reumás ízületi gyulladás, az Alzheimer kór vagy a béldaganatok. A felnőttek napi normál adagja a vitaminból 10 mikrogramm, de akár kétszer ennyi szedésének sincsenek mellékhatásai.

Sajnos hajlamosak vagyunk megfeledkezni a vitamindús ételek fogyasztásáról, nincs időnk reggelizni, az ebédre is csak 10 percünk van, összevissza eszünk mindenfélét, amit éppen be tudunk szerezni. Pedig rendszeres, kiegyensúlyozott táplálkozás is nagyon sokat segíthetne az immunrendszerünk támogatásában, és ha jobban belegondolunk, nem is annyira lehetetlen véghez vinni a napi ötszöri étkezést, és beiktatni egy-két almát, narancsot vagy uborkát étrendünk. De említhetnénk a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő csirákat is, amik valóban nagyon egészségesek, és naponta elég egy-két evőkanálnyi belőlük. De ha ez sem jönne össze, természetesen még mindig ott vannak az étrend kiegészítők. Igaz, helyettesíteni nem tudják a megfelelő táplálkozást, de ha minden kötél szakad a vitaminraktárainkat ezek segítségével is felturbózhatjuk. Mára a gyógyszerpiacon olyan széles választékban jelentek meg ezek a kis kapszulák/ pezsgőtabletták/ porok/ cseppek, hogy kis utánajárással mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb összetételű kiegészítőt, de vigyázzunk, ne vigyük túlzásba a szedésüket!

Az evés mellett természetesen a mozgás is fontos lenne. Az oly sokat emlegetett mozgás. Bevallom őszintén, már néha nekem is tele van a hócipőm vele, amikor a szülők, nagyszülők azzal zaklatnak, hogy sportoljak rendszeresen. Futás, biciklizés, úszás, kondi, pilates, jóga, kosár, foci, aerobic, tánc és még sorolhatnám a megannyi lehetőséget, amik közül választhatnánk. És, aki már elszánta magát egyszer, hogy elkezd komolyan foglalkozni a testével, az tudja jól, hogy csak az első lépést nehéz megtenni, utána már megy minden, mint a karikacsapás. Bár tudom jól, hogy sokkal jobb érzés a meleg szobában ücsörögni, és filmet nézni, vagy postolni a közösségi portálokon, de azzal is nagyon sokat javíthatunk a helyzetünkön, ha a napi kilométereinket nem a helyi járattal, vagy kocsival tennénk meg, hanem gyalog, esetleg bringával. A legjobb viszont az lenne, ha néha ki tudnánk szakadni a városi közegből, és valóban friss levegőt szívhatnánk.

Összefoglalva tehát: ha erős az immunrendszerünk, akkor könnyen elkerülhetjük a téli ”divatbetegséget”, az influenzát és az egyéb fertőző betegségeket. Próbáljunk meg rendszeresen és egészségesen táplálkozni (ezalatt nem az értendő, hogy minden nap megeszünk egy zacskós levest és este rendelünk egy pizzát), figyeljünk oda a megfelelő vitamin mennyiség bevitelére is, pihenjünk eleget, végezzünk könnyed testmozgást, legyünk sokat a friss levegőn és ne stresszeljük agyon magunkat mindenen. És akinek mindezt sikerül betartania, az segíthetne nekünk is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!