Hírek

2014.08.11. 15:42

Pár óra leforgása alatt 68 milliméternyi csapadék esett

Szombathely – Szombaton éjjel pár óra leforgása alatt 68 milliméternyi csapadék esett a város déli részén.

Bajdó Bettina

Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője, állomásvezető elmondta, hogy a múlt heti szombat esti viharból több hullámban érkeztek a zivatarcellák. Először az Őrség egyes részeire hullott jelentős záporeső belőlük, majd egy másik is kialakult 20 órára, ez egy, a déli városrészen is átnyúló, nyugat-keleti irányú ovális zivatarcella volt, mely nagyjából Nárainál kezdődött. Felhőszakadás volt, rövid ideig borsónyi jég hullott és viharos széllökés is előfordult. A közvetlen zivatartevékenység 23 óra körül, a csapadék éjfél és éjjeli fél egy között szűnt meg.

Viharfelhő Vép felett. Fotó: Dávid András

– A főállomáson 61, nem messze onnan 67,6 milliméternyi csapadékot mértem – folytatta az állomásvezető. – Valószínűleg itt helyben a csapadékgóc maximumát sikerült „megfogni". A városban észak felé haladva is jelentős eső esett, de ettől azért kevesebb hullott. Más településeken is jócskán volt égi áldás, zömmel 10-30 milliméter közötti csapadékkal.

A mérések szerint Vépen például 45 milliméter esett, Csipkerek és Káld sávjában viszont a négy–hat milliméter volt a jellemző. Az észlelő hozzátette, a héten változékony idő lesz a nyugati területeken, gyakran lesz élénk, időnként erős a szél északias irányból. Többször előforduló záporokkal, zivatarokkal köszöntenek ránk a következő napok, 20–25 fok közötti maximumokkal lehet számolni. Keleten még csütörtökig fülledt kánikula lesz, majd ott is mérséklődik a meleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!