Hírek

2009.07.30. 09:00

Paul Lendvai Orbánról:nem lesz párbeszédre épülő demokrácia

Bécs - Egy tekintélyes német kereszténydemokrata politikus nyilatkozatát és Orbán Viktor ezzel nagyjából egyidőben megjelent írását veti egybe Paul Lendvai a Der Standard című liberális osztrák lap csütörtöki számában megjelent cikkében.

MTI

Az ausztriai magyar újságíró megállapítja, hogy miután a szociáldemokrata vagy balközép pártok - noha széles körben bírálják a "vadkapitalizmust" - Németországtól kezdve Franciaországon és Olaszországon át Magyarországig jelenleg képtelenek rá, hogy új koncepciókkal és személyiségekkel visszaszerezzék a választók többségének bizalmát, a jobb- és baloldali szélsőséges csoportokkal szembeni diffúz félelem közepette a modern demokráciákban a válságkezeléshez létfontosságúak a működő jobbközép pártok.
    
Éppen ezért különösen érdekes, milyen véleményen vannak és milyen megoldási javaslatokat nyújtanak a mérsékelt jobboldal politikusai - fűzi hozzá.
    
Felidézi azt az interjút, amelyet Kurt Biedenkopf egykor meghatározó német kereszténydemokrata politikussal, volt szászországi kormányfővel készített a közelmúltban a Der Spiegel című német hetilap. A 79 éves politikus - ismerteti Paul Lendvai - szót emelt a szavai szerint fétissé vált növekedés ellen, és kifejtette, hogy a 21. század "a szerénység évszázada", s ez az eddigiektől "alapvetően eltérő politikát" jelent, olyat, amelynek az alapja egy új általános igazságosság, a gigantikus államadósság politikájáról való lemondás. A veterán politikus a németországi őszi választás után akár egy konzervatív-zöld koalíciót is elképzelhetőnek tart. 
    
Biedenkopf önkritikus ráeszmélésével szemben - folytatja a neves ausztriai magyar újságíró - Orbán Viktor magyar ellenzéki vezető, aki nagy valószínűség szerint Magyarország miniszterelnöke lesz, a német politikussal készített interjúval szinte egyidőben megjelent cikkében "térítő mellékzöngékkel" arról ír, hogy jobboldali korszak köszönt Európára.
    
A szerző ismerteti Orbánnak a hét végén a Magyar Nemzet című újságban megjelent írását, kiemelve a politikusnak azt a gondolatát, hogy ha az európai jobboldal betöltené "történelmi küldetését", rendet teremtene, felszámolná a zűrzavart, amelyet a bukott neoliberális politika okozott. Orbán ezért európai megújulásra számít a következő 15-20 évben - írja Paul Lendvai. Az európai baloldal összeomlása az általa követett, "Isten nélküli, haza nélküli és család nélküli" neoliberális politika következménye - idézi tovább a szerző a Fidesz elnökének írását. Orbán szerint - fűzi hozzá - ha az európai jobboldal erős és következetes marad, ellenállhat az "angolszász nyomásnak", és képes lesz megoldani a válságot.
    
Noha több mint 30 évvel fiatalabb, mint Biedenkopf, a felemelt mutatóujjú, győzelmében biztos Orbán nem a jobb és baloldali néppártok párbeszédre épülő konszenzusos demokráciájának jövőbeli koncepcióját képviseli - állapítja meg a Der Standardban megjelent cikkében Paul Lendvai.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!