Hírek

2009.02.17. 03:26

Pénz bálra, ruhára

<b>Kőszeg </b> - Megváltozik a nemzetiségiek támogatása Kőszegen. Az önkormányzat képviselői úgy döntöttek, ezentúl két részből áll majd ez össze. Az idén 900 ezer forint a pályázható pénz.

Némethy Mária

Kőszeg hagyományosan többnemzetiségű város. Önkormányzati képviselői elismerték és elismerik azt a tevékenységet, amelyet a városban működő kisebbségi önkormányzatok az itt élő nemzetiségiek identitásának megtartásáért, kulturális, nyelvi hagyományainak megőrzéséért tesznek. Működésüket eddig is, ezután is támogatják anyagilag.

Az idei évtől azonban megváltozik a finanszírozás módja. Az egyösszegű automatizmus helyett a támogatás két részből áll. Van a mindenkori költségvetésben meghatározott fix összegű, vissza nem térítendő rész, s van egy Kisebbségi Alap, amelynek keretében a kisebbségi önkormányzatok pályázat útján (például kulturális rendezvényeikhez, kiadványaikhoz) kaphatnak vissza nem térítendő pénzügyi támogatást.

A Kisebbségi Alap nagyságáról minden évben a képviselő-testület a költségvetési rendelet elfogadásakor dönt. A pályázóknak szigorú elszámolási szabályoknak kell megfelelniük. Nem részesülhet támogatásban, illetve a már folyósított támogatás visszafizetésére kötelezhető - a tudomásszerzéstől számított két éven belül - az a kisebbségi önkormányzat, amely bármilyen téves adatot közöl.

A horvát, a német és a cigány kisebbségi önkormányzat vezetője kérdésünkre elmondta: nem örülnek a változásnak, mert ez újabb adminisztrációs terhet jelent, de tudomásul veszik.

- A tavalyi 700 ezer forint helyett az idén fix összegként 400 ezer forintos támogatást kapunk, a Nemzetiségi Alapba kerül összesen 900 ezer forint, amire pályázhatunk - mondta el Petkovits Sándor, a horvátok elnöke.

Mire pályáznak majd? A horvátok kórusuk, a Zora nemzetiségi fellépő ruháira szeretnének pénzt kapni, s - a vaihingeni horvátok meghívásának eleget téve - útiköltségre. Kőszegfalvi Ágnes (német kisebbségi önkormányzat) rendezvényeik támogatására pályázik majd. A sváb bál, az adventi koncert, a német est, vagy a farsang megrendezéséhez szeretne pénzt. Baranyai Mihály (cigány kisebbségi önkormányzat) a Roma Integrációs Évtized programjának keretében általános iskolába járó roma gyerekek felzárkóztató oktatására, a 8 osztályt el nem végzettek tanulmányaik befejezésére pályázik majd, s meg szeretné rendezni Kőszegen a Vas megyében élő fiatal roma zenészek fesztiválját, ehhez is szeretne pénzt az alapból.

A támogatási szerződés minden részletre kiterjed. A pénzt egy összegben, vagy a támogató által meghatározott részletekben utalják utólagos elszámolási kötelezettséggel. A támogatás felhasználásáról a kisebbségek az önkormányzattal kötött szerződés és a gazdálkodásukra vonatkozó előírások szerint kötelesek számot adni. A támogatott kisebbségi önkormányzat a szerződés teljesítéséről szakmai beszámolót és pénzügyi elszámolást köteles a támogatási szerződésben megjelölt határidőben és módon, az átvételt igazoltatva a polgármesternek címezve benyújtani. A kedvezményezett a részére átutalt támogatási összeg fel nem használt részét köteles harminc napon belül az önkormányzat számlájára visszautalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!