Hírek

2016.07.02. 08:37

Peruska Mária: zarándokhely, Európában egyedülálló emlékparkkal

Dumovits István esperes plébános a Peruska Mária-emlékhely alapítója és őrzője.

Némethy Mária

Kőszeg és Sopron között öt horvátok által lakott település ismert zarándokhelye a zsidányi erdőben lévő Peruska Mária. Ez egy olyan határkőnél fekszik, ahol Kőszeg, Horvátzsidány, Kiszsidány és Peresznye területeinek határai futnak össze.

Minden év június első vasárnapján a vadászok, erdészek, majd július első vasárnapján a tűzoltók, kéményseprők, vámosok, határőrök, a honvédség, rendőrség, augusztusban - a horvátok által nagyon tisztelt Havasboldog-asszony napjához kötődve - pedig a fiatalok, illetve a Szűzanya tisztelői tartják háromnyelvű zarándoklatukat itt.

Mindent tud a hely történetéről Dumovits István horvátzsidányi esperes plébános, hiszen ő a Peruska Mária-emlékhely alapítója és őrzője.

-1950-ben a politikai hatalom miatt a búcsújárás teljesen megszűnt, ami nagy fájdalom volt az itt élő, vallásukat megtartó hívek számára. Még a híres tölgyfát is kivágásra ítélték, de azt akkor sikerült megmentenie egy erdésznek az országgyűlési képviselő segítségével. A fa korát 280 évre becsülik - mondta el.

Dumovits István Szent Orbán szobránál. Most a 31. szobrot szenteli. Fotó: Némethy Mária

Dumovits István Horvátzsidány, Kiszsidány, Ólmod és Und plébánosa már több, mint negyven esztendeje. Pontosan öt évvel ezelőttig, 71 éves koráig sokszor motorozva járta a vidéket. Akkor baleset érte.

- Budapestről motoroztam hazafelé, kegytárgyakat hoztam a fővárosból, amikor Kapuváron nem akartak beengedni a belső sávba. Egy visszapillantó tükör miatt elestem, combnyaktöréssel kórházba kerültem. Akkortól nem ülök motorra - emlékezik vissza.

Operálni nem kellett, s azóta is részt vesz nyaranta gyalogosan a máriacelli zarándokútjukon. Egy busznyi hívével most érkeztek vissza Svájcon, Németországon és Ausztrián keresztül egy szép Lourdes-i zarándokútról.

Már ministráns kora óta ragaszkodik a népi kultúra hagyományainak kézzel fogható, tárgyiasult eszközeihez. Aztán a 60-as évektől kezdett tudatos gyűjtőmunkába azzal a nem titkolt szándékkal, hogy egyszer majd közkinccsé teszi azokat. Ebből a magángyűjteményből jött létre 2010-ben Peresznyén, a közösségnek adományozott szülői házában a Magyarországi Horvátok Keresztény Közgyűjteménye.

1980 óta fogadhat a Peruska Mária zarándokhely ismét híveket. 1994-ben épült fel a kis kápolna Szent Hubertus és Szűz Mária tiszteletére az ő adományaikból. A kápolna előtt egy Európában egyedülálló emlékpark, a mesterségek és hivatások védőszentjeinek szobraiból álló emlékhely épül ki.

- Most vasárnap a háromnyelvű szentmisén már a 31. szobrot áldjuk meg. Ez a földmérők védőszentjének, Szent Tamásnak a szobra lesz. Szombathelyről harminc, Budapestről a Mezőgazdasági Minisztériumból hatvan vendéget, földmérőt várunk az ünnepségre - mondta el Dumovits István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!