Hírek

2017.07.21. 14:20

Petőmihályfa: Hegyhát legnagyobb szőlőhegye található itt, száznyolcvannégy pincével

PETŐMIHÁLYFA Tenyérnyi vaskulccsal indultunk az egyik pince felé. A mai okos technológiát idézve, de elektronika nélkül, mechanikusan, csupán a tapasztalatra, ügyességre alapozva készült el a kovácsmunka több mint száz éve.

Pogács Mónika

A kulcs vége csavarmenetes. A zár, ami a kulcsot várta, szintén speciális, tulajdonképpen az anyacsavart építették be a vastag pinceajtóba az egykori mesterek. A faajtó túloldalán egy, szinte savanyúságcsipeszhez hasonló szerkezet, csak nem fából, hanem vasból.

- Ez a zár azért különleges, mert a régiek leleményességét igazolja - mondta kísérőnk, Kovács Ernő polgármester.

Lelkesen mesélte: Az ajtó kinyitása egyetlen másodpercen múlik. A kulcs zárba csavarozásánál éreznie kellett a tulajdonosnak azt a pillanatot, amikor a belső reteszt felemeli a kulcs. Ha abban a minutumban nem nyomta azonnal befelé az ajtót a gazda, az bizony zárva maradt. Hiába tekergette tovább a menetet, egy belső retesz nem engedte a nyitást. A rugóacélból készült szerkezet feltörhetetlen. Kilincs sincs az ajtón. Egyedül a kulcs fordítási játéka és a megérzett pillanat, ami nyitja a zárat.

- Találékonyak voltak a régi mesteremberek. Én nagyon nagyra tartom a hagyatékukat. Ezt a zárat is mindenképpen megtartjuk. A pince felújítását tervezzük és új ajtó lesz rajta, de ez a zár marad - jelentette ki határozottan a polgármester.

Ez a zár azért különleges, mert a régiek leleményességét igazolja - mondta kísérőnk, Kovács Ernő polgármester Fotó: Vincze Kornél

De ha már a pincefelújításról esett szó, Kovács Ernő a jelenről és a tervekről is gyors helyzetképet adott. Nemrégiben kicsivel több, mint kilencmillió forintot nyertek a szőlőhegyek külterületi revitalizációját támogató programból. A pénzből 2,3 hektárnyi területet vett meg és tett rendbe az önkormányzat.

- Partnerszervezetünk a Gersekarátért Baráti Kör volt. A feladatot közmunkásaink végezték el, nagyszerű munkával. Látták, hogy a jövőnek építünk, ami további munkát biztosíthat számukra. Ez az első lépés, e köré építjük a mi kis turizmusunkat. Egy hektáron kezdtük el a terület rendbetétele után az ültetést. Kettőszáz gyümölcsfát és ugyanannyi szőlőt telepítettünk - büszkélkedett kísérőnk.

Azzal folytatta: Ennyi gyümölcsfa terméséből lekvár, pálinka, aszalvány készülhet. Amire nem lesz ebből a falunak szüksége, azt akár a piacon is eladhatják.

- A legelsők közt számolunk el július végére és a következő pályázaton is szeretnénk részt venni. Annak segítségével a hegyi közösségi terek kialakításán lesz a hangsúly - mondta a polgármester.

A cikk elején bemutatott kulcsos pince is az önkormányzat által vásárolt területen, a leendő közösségi tér közvetlen szomszédságában van. Valószínűleg bort, aszalványokat, terményeket fognak ebben tárolni a látogatók, turisták számára. A pince közelében áll az a régi építmény, amelyből ötven főt befogadni képes teret, helyet alakítanak ki.

- Lépcsőt készítünk, úgy lehet majd felmenni a domb-oldalban a közösségi térhez. A Hegyháton hiány van a busznyi ember leültetni képes közösségi helyekből. Nyáron ez nem is olyan probléma. Szabad téren sokasodnak az erre szolgáló megoldások. De a tél az más. Szeretnénk a mi hegyünkön egy ilyen fogadóhelyet kialakítani - avatott be Kovács Ernő a következő évek terveibe.

Minden szakszerűen készül majd, vályogtéglát használnak a felújításnál, hisz a pince építőanyaga is ez. A pincén tetőt cserélnek, lesz itt egy kemence, egy konyhai rész, kiszolgáló helyiségek és a nagyterem ötven ember számára. A fűtést a hegy kitisztítása után összegyűlt fából oldják meg, akár harminc évre is elegendő lehet a tüzelő.

- Biztos vagyok benne, hogy működni fog. A kerékpáros és vallási turizmus, a hegyháti túraprogramok mind érintik a mi szőlőhegyünket, lesznek vendégeink - véli Kovács Ernő.

A turizmus azért is fontos kitörési pont Petőmihályfa számára, mert a Hegyhát legnagyobb szőlőhegye található itt, összesen száznyolcvannégy pincével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!