Hírek

2009.02.05. 03:29

Pezsgő, hallgatás

<b>Répcelak </b> - Túlzás lenne állítani, hogy folyt a pezsgő a közmeghallgatáson, de tény: a jó hírre, miszerint uniós pénzt nyert a város a főtere rekonstrukciójához, mintegy kétszáz ember koccintott a gyöngyöző itallal.

Simon Erzsébet

Minden eddiginél többen gyűltek össze hétfőn este a művelődési házban az önkormányzat évente kötelező közmeghallgatásán, s ezúttal fiatalokból sem volt hiány. A fórum, amelyen a város vezetői beszámolnak az eltelt időszakról, s számba veszik a terveket, arra is hivatott, hogy a köz kérdezhet, kritizálhat, és persze dicsérhet is. Nos, Répcelakon vagy nagyon elégedett emberek élnek, vagy közömbösek a város ügyeit illetően: mindössze egyetlen felszólaló érdeklődött a polgármestertől egy összekötő út renoválásának időpontjáról. Bár kedvező választ a kérdésére nem kapott, úgy tetszett, nem elégedetlenkedik. És hát azt sem lehet mondani, hogy érdektelenség övezte volna a közmeghallgatást. Meglehet, sejtett valamit az egybegyűlt mintegy kétszáz ember; kíváncsiságukat csak fokozta Biczó Gyula, a gyűlést levezető képviselő, amikor az esten többször is bejelentette, hogy mond valamit, aztán mégse. Nos, nem is ő, de nem is dr. Németh Kálmán polgármester, hanem egy ünneplőbe öltözött fiatal lány továbbította az örömhírt a város megjelent lakóinak: 396 millió forintot - a beruházás 73,3 százalékát fedező pénzt - nyert a település azon az uniós pályázaton, amelyet a nem megyei jogú városok központjainak funkcióbővítő megújítására hirdettek meg a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében. Fejlesztéshez ennyi támogatást Répcelak még sohasem kapott: nemhogy egy projekthez, de még négyéves ciklusokat számolva sem. Érthető hát a helyiek öröme, s rendhagyó módon ezért zárta pezsgős fogadás a szokványos közmeghallgatást.

Az elképzelés, hogy a hét éve városi rangot viselő település központját megújítsák, és valódi városi hangulata legyen, akkor született, amikor a területi főépítész szóvá tette ennek hiányát. A képviselő-testület már 2004-ben pályázatot írt ki a vonatkozó tanulmánytervek elkészítésére. A dokumentumokat egy helybeliekből álló munkacsoport véleményezte, s hosszas mérlegelés után a COMFORT Kft. Győr tervét ítélte megvalósításra érdemesnek. Ennek alapján 2007-ben készítette el a most sikert hozó uniós pályázatot a BFH Európa Kft. A főtér rekonstrukciójának kivitelezési munkálatai várhatóan idén ősszel, illetve jövő év elején kezdődhetnek el, és 2011 augusztusában fejeződnek be.

Rendhagyó módon pezsgős fogadással zárult a szokványos közmeghallgatás

A fejlesztési csomag tartalma szerint a 86-os út közlekedési lámpáitól az evangélikus templomig, illetve a művelődési házig terjedő tér minden elemében megváltozik. Nagyarányú bővítés lesz a művelődési házban, de nemcsak a helyiségek számát, hanem az intézmény funkcióit is növelik, előtte kap helyet a központi dísztér medencével, szökőkúttal, parkolót alakítanak ki a templomoknál, utakat, járdákat, sétányokat építenek. A fejlesztésekből nem marad ki a rendőrség, a Répcelak és Vidéke Takarékszövetkezet, a Répcelak és Vidéke Kereskedelmi Szolgáltató Kft. (áfész) épülete sem. Új festékköntöst kap az utóbbi társaság Lila áruháza is; arról egyelőre nem szól a fáma, hogy a répcelaki üzlet jellegzetes színe is megváltozik-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!