Hírek

2011.07.28. 15:07

Podmaniczky-díjat kapott a Vas Megyei Levéltár

Város-és Faluvédők Szövetsége Választmánya jóváhagyta a Vas Megyei Levéltár jelölését közösségi Podmaniczky-díjra. Az elismerést csütörtökön vették át a vasiak Budaörsön.

Merklin Tímea

A Podmaniczky-díjat minden évben az Országos Találkozó és Szakmai Konferencia alkalmával adják át mindazon magánszemélyeknek és közösségeknek, akik a legtöbbet tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelmében.

Csütörtökön a budaörsi városházán a Vas Megyei Levéltárat a Szombathely építészeti értékei. 1. Helyi védelem alatt álló épületek című kiadványáért (DVD-ROM) jutalmazták meg. Melega Miklós és Németh József szerkesztették; 2010-ben jelent meg.

A díj azt jelenti, hogy a példa értékű kezdeményezésre felfigyelt  az ország szakmai közvéleménye, amikor  Szombathelyen napvilágot látott a helyi védelem alatt álló épületekkel kapcsolatos fontos tudnivalókat tartalmazó DVD-ROM első lemeze. Hogy jelenség súlyát megértsük, át kell tekinteni a hazai helyi örökségvédelem korábbi eseményeit.
 
A 20. század második felében a városfejlesztések jegyében sokat bontottak, sokat építettek. A szanálások  következtében a városok történeti negyedei házgyári lakótelepek betontömbjeinek szorító gyűrűjébe kerültek, vagy megsemmisültek. A falvak régi lakóházai helyébe az itteni hagyományoktól idegen sátortetős házak, később alpesi házak vagy lapos tetejű Dallas-házak kerültek. A meglévő épületállomány modernizálása - miatt a települések képe nem egy helyen hátrányára változott -, elvesztette  jellegét. Ez sokáig visszafordíthatatlannak tűnt. De a települések lakói, a civil társadalom mégsem látta  reménytelennek a helyzetet. Sok városban, így Szombathelyen is, kialakult az építészeti értékek helyi védelmének igénye. Szorgalmazták, hogy a Magyar Műemlékjegyzékben szereplő, nem csekély számú központilag védett emléken túl a helyi értékkel bíró épületeket is védelemben részesítsék.

A Vas Megyei Levéltár most díjazott kiadványa a helyi védelem alatt álló szombathelyi építményekre vonatkozó forrásokat (adatok, tervrajzok, képek) teszi közkinccsé. A bemutatott közel 250 objektum többsége városképileg meghatározó jelentőségű épület, alkotóik sorában számos országos hírű építész neve Hajós Alfréd, Hauszmann Alajos, Ybl Lajos, Wagner Gyula fedezhető fel.
 
 FOTÓK RÖGZÍTIK A PILLANATKÉPET

A Podmaniczky-díjjal kitüntetett DVD a tervrajzok, épületek, építészek között  felhasználóbarát keresést biztosít. A városon belüli tájékozódást (navigációt) korabeli és jelenkori térképek segítik. A látványelemekben gazdag, újszerű kiadvány az archív fotók, képeslapok és a jelenlegi állapotot rögzítő fényképek közreadása mellett a tervezők életrajzi adatait is közli. A sorozat megjelenő további részei a város még álló és már nem létező műemlékekeit mutatják majd be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!