Hírek

2012.09.28. 08:32

Pohár, dugóhúzó, cseppőr és abrosz

Szombathely – A kulturált borkóstolás és borfogyasztás elengedhetetlen kellékeiről beszélgettünk Márkus Béla borszakértővel. – Kezdjük a pohárnál.

Nagy Ildikó

A fehérbort 2–3 deciliteres, a vörösbort – a bor korától függően – 3–6 deciliteres pohárból fogyasztjuk. Minél korosabb a vörösbor – az illatok és a zamatok kiteljesedése érdekében – annál öblösebb poharat kíván – mondja Márkus Béla. Rögtön hozzáteszi azt is, hogy akár kóstolásról, akár fogyasztásról, borozgatásról van szó, egyszerre egy decinél többet nem szabad a pohárba tölteni. A vörösboroknak – főleg a régebbieknek – fogyasztás előtt intenzív levegőztetésre van szükségük, hogy az aromaanyagok felszabaduljanak. Jó szolgálatot tesz ilyenkor a decanter, az üveg karaf, ám ezek híján sem kell zavarba jönnünk, hiszen egy szebb boroskancsó is megfelel a célnak.

Márkus Béla megjegyzi azt is, hogy a fehérborokat általában 8–12, a vörösborokat 14–18 fokos hőmérsékleten ajánlott fogyasztani. A megfelelő hőmérséklet eléréséhez használhatunk elektromos borhűtőt – ezek kis, 6–8 palack tárolására alkalmas változata is elegendő lehet. Asztali borhűtőkből is széles a választék: beszerezhetünk dupla falú fém borhűtőt, de a cserép változatot is használhatjuk. Utóbbi esetében azonban fontos tudni, hogy a cserép borhűtőt használat előtt negyed órával be kell áztatni hideg vízbe. A cserép megszívja magát vízzel, majd a vizet párologtatva folyamatosan elvonja a hőt a beleállított palacktól, megakadályozva, hogy a benne lévő bor felmelegedjen.

És akkor jöhet a dugóhúzó. A szakértő szerint akkor döntünk helyesen, ha vékony, lehetőleg teflon spirálú dugóhúzót választunk, azzal tudjuk a legkönnyebben kihúzni a palackból a dugót. A biztonságos töltéshez használhatunk cseppőrt, főleg, ha meg szeretnénk kímélni kedvenc fehér abroszunkat. Apropó, abrosz: a bort illatolás és kóstolás előtt szemrevételezni is illik, ahhoz pedig a fehér abrosz a legtökéletesebb alap, illetve háttér. Egyébként is: egy jó társaságban megbontott jó bornak „kijár” az ünnepi abrosz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!