Hírek

2016.03.24. 15:20

Polgári engedetlenség – Szombathelyen az Aranyhídban és a Neumannban

Körkép – Meghirdette a korábban kilátásba helyezett polgári engedetlenséget március 30-ára a Tanítanék mozgalom. A csatlakozó iskolák pedagógusai aznap reggel nyolctól kilenc óráig nem tartanak tanórát. Két szombathelyi intézmény már jelezte részvételét.

Bakos Ágnes

Vas megyéből az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ, valamint a Szombathelyi Neumann János Általános Iskola szerepel a Tanítanék mozgalom térképén – egyelőre. Ezekben az intézményekben nem lesz tanítás március 30-án, egy órán át. Sztrájk helyett ezzel, polgári engedetlenség mozgalommal tiltakoznak a közoktatás helyzete ellen.

Fotó: internet

A mozgalom szószólói a március 15-ei demonstrációjukon felszólították a kormányfőt és az államfőt, hogy kérjenek bocsánatot „az elmúlt hat évben megalázott pedagógusoktól". Szerda éjfélkor lejárt a határidő, de a bocsánatkérés nem érkezett.

A Tanítanék mozgalom vezetői azt kérik, hogy a pedagógusok és a velük szimpatizálók szerdán reggel nyolc és kilenc óra között álljanak ki az iskolájuk elé, nyilvánítsák ki elégedetlenségüket, azt, hogy mindenképpen változást szeretnének szeptembertől.

A szervezők közölték: az akció alatt nem lesznek ellátatlanok, vagy felügyelet nélkül a gyerekek. Szeretnék, ha azok a szülők, akik támogatják a követeléseket, elmennének az iskolákhoz és azt az egy órát a tanárokkal töltenék, megismerve a követeléseiket.

Az akció szervezői mindenekelőtt azt szeretnék, hogy az iskolák kapják vissza autonómiájukat, megfelelő finanszírozással működjön a fenntartó, és a mostani centralizált rendszert lebontsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!