Hírek

2017.08.29. 09:31

Pormentes, de ózondús – Viszonylag tiszta a szombathelyi levegő

Szombathely – A legtöbb szennyezőanyagot kék színnel jelzi Szombathelyen a Légszennyezettségi Mérőhálózat, csak az ózon a kivétel, de ott is messze még az egészségügyi határérték.

Bakos Ágnes

Pormentes a szombathelyi levegő: szálló porból 17 mikrogrammot mért köbméterenként a Földművelésügyi Minisztérium hálózata kedden délelőtt. Az egészségügyi határérték 50 mikrogramm, napi átlagban.

Még jobb a helyzet a nitrogén-dioxidnál: a határérték 100 mikrogramm, ennek tizedét mérték Szombathelyen, egészen pontosan 11,1 mikrogrammot mértek a szennyezőanyagból egy köbméterre számolva.

A szmogösszetevők közül csak az ózon dúsult fel: abból 81,2 mikrogramm mutatkozott kedden délelőtt, miközben az egészségügyi határ 120 mikrogramm. Ha hirtelen megduplázódna az ózon mennyisége, az sem lenne veszélyes, hiszen a 120 mikrogrammot 24 órás átlagban kell nézni. Mindenesetre zöld színnel jelöli az automata hálózat Szombathelynél az ózonterhelést: nem veszélyes, nem egészségtelen, de magas az ózon jelenléte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!