Hírek

2006.02.17. 09:18

Prága nem becsüli le a veszélyt

Prága (MTI) - Csehországot pillanatnyilag ugyan nem fenyegeti a madárinfluenza, de Prága semmiképpen sem becsüli le a veszélyt, s idõben megfelelõ intézkedéseket hozott annak elhárítására - közölte Michael Vít cseh tisztifõorvos.

Mórocz Zsolt

A közszolgálati televíziónak csütörtökön este adott interjújában Vít elmondta: tavasszal Csehországban is megjelennek a vándormadarak, így nincs kizárva, hogy esetleg megjelenik a madárkór is.

rn

 - Attól, hogy ez a kór az emberekre is átterjedne, jelenleg nem kell tartani. Az óvatosság és a higiéniai szabályok betartása azonban mindenképpen szükséges  - hangsúlyozta Vít.

rn

A tisztifõorvos felhívta a figyelmet arra, hogy óvakodni kell a vándormadarakkal való kapcsolattól, az esetleg elhullott állatokat be kell jelenteni, s tilos a szárnyasok piaca, illetve szabadban tartása.

rn

- A veszélyre jól felkészültünk. Mintegy 650 ezer adag Tamiflu készítmény van a raktáron, s ezt az év végéig további 600 ezer adag egészíti ki" - mondta Vít. Megjegyezte, hogy a madárinfluenza elleni konkrét oltóanyag még ugyan nincs kifejlesztve, de Prága gyakorlatilag az összes gyártóval kapcsolatban van.

rn

- Ha elkészül egy ilyen vakcina, akkor az elsõ körben kétmillió adagot vennénk, míg késõbb valószínûleg ennek a dupláját  - fejtette ki a tiszti fõorvos. -  A tízmilliós cseh lakosságnak így több mint a felét be lehetne oltani - tette hozzá.

rn

Csehország a héten megszigorította a madárinfluenza elleni védõintézkedéseket. A szárnyasokat csak elzárt helyen szabad tartani, s tilosak a piacok és a kiállítások. A szigorú intézkedések egyelõre nem vonatkoznak a családi házaknál tartott szárnyasokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!