Hírek

2010.11.24. 12:41

Probléma a nyelvvizsga?

Magyarországon, és ez által egyetemünkön is nagy probléma jelenleg a nyelvtudás hiánya, illetve annak csak részleges megléte. Magunk is hasonló gondokkal küzdünk, ezért is gondoltuk, hogy górcső alá helyezzük ezt a dolgot, és a problémát körüljárva megpróbálunk megoldást találni ezen „nyelvkérdésre”.

Hurtik Péter János

Egy biztos: valami nem működik jól hazánk nyelvoktatásában. Az egyes tanévekben államvizsgázó hallgatók közül közel fele nem veheti át oklevelét nyelvvizsga hiányában.

Egy internetes portál kutatása szerint kedvezőbb a kép: szerintük körülbelül a hallgatók 10-30% nem teljesíti a számára előírt nyelvvizsgát. Intézményünkben ez az arány magasabb: az előző tanévben közel 300 ember nem kapott oklevelet a fent említett hiányosság miatt.
Sokféle adat létezik, egy azonban tény: amióta követelmény a nyelvvizsga, azóta minden évben hallgatók tízezrei maradnak felsőfokú végzetséget igazoló dokumentum nélkül időlegesen.

A szabályozási rendszer egyébként egyedülállónak számít hazánkban az Európai Unión belül. Bizonyos szakokon az átlagosnál szigorúbbak az elvárások, hiszen van, ahol szakmaival bővített vizsga a követelmény, illetve akár két különböző nyelvből is államilag elismert nyelvvizsgát is kell szereznie annak, aki diplomát szeretne szerezni tanulmányai végére.

A leleményes hallgatók persze már jó pár okosságot kidolgoztak a szigorú követelmények megkerülésére. A helyzet sokkal könnyebb 2000 óta, amikor is bevezették az „államilag elismert nyelvvizsga” fogalmát. Azóta már 23 akkreditált nyelvvizsga-központban lehet vizsgát tenni, ebből 13 az egyetemek fennhatósága alá tartozik. Amióta ennyi lehetőség közül lehet választani, a diákoknak megvan arra a tuti tippje, hogy melyek azok a helyek, ahol nem annyira szigorúak a vizsgáztatók, vagy ahol könnyebb a tesztet megcsinálni.

A nyelvvizsga-kötelezettség bevezetése óta rohamosan megnőtt hazánkban azoknak a száma, akik a lovári vagy az eszperantó nyelvből szeretnének nyelvvizsgázni, mert állítólag ezeket rövidebb idő alatt el lehet sajátítani középfokon. Szintén egy online portál kutatásai szerint eszperantóból már többen próbálnak levizsgáznak, mint franciából, a lovári nyelv pedig megelőzi az olaszt és a spanyolt hazánkban. Sok kétségbeesett hallgató pedig a legvégső esetben odáig is elmegy, hogy bizonyítványukat illegális úton szerezze be, vagy megbíznak egy embert, aki helyettük teljesíti a vizsgát.

Ezek a megoldások természetesen nem pótolják a valós nyelvtudást. A legtöbb felsőoktatási intézményben ma már nincs ingyenes nyelvoktatás, illetve ezek nem vizsgaköteles tárgyak, így a diákok nagy része nem is látogatja e kurzusokat.

Az Eurostat legutóbbi felmérése szerint Magyarországon a 25-64 éves korosztály háromnegyede egyáltalán nem beszél idegen nyelvet. Az idősebbek körében persze ez az adat nem meglepő, viszont a középiskoláinkban mintegy 900 óra áll rendelkezésre egy-egy nyelv minimum középfokú elsajátításához, ami nem mellesleg Uniós rekord. A szakemberek szerint 500-600 tanórának elegendőnek kellene lennie, nálunk mégis a diákok egyharmadának van csak nyelvvizsgája felvételikor. (forrás: Tanulmányi Hivatal, www.mohaonline.hu)

A probléma orvoslásából szeretnénk mi is kivenni részünket, s egy nyelviskolával együttműködve elindítunk egy akciót. Ennek célja az, hogy felmérje hallgatóink nyelvi tudását. Személyre szabott elemezéssel, és tanácsadással igyekszünk segíteni abban, hogy minél többen időben hozzá jussanak diplomájukhoz. A program német és angol nyelven működne, illetve - előzetes jelentkezés esetén - egyéb más nyelveken is.

Azt gondoljuk, hogy a fent taglalt problémák elgondolkodtatóak, és minden hallgatótársunknak javasoljuk, hogy mielőbb álljon neki a nyelvtanulásnak, ha nem másért, akkor azért, hogy a tanulmányi éveik ne vesszenek kárba. Erre egy jó kiindulási alap lehet a meghirdetett akció.

Az ingyenes szintfelmérés és nyelvvizsga tanácsadás időpontja november 29-től december 3-ig.

Időpontok és helyszínek:
november 29., hétfő, 14-18 óra: Nagytanári tanácsterem
november 30., kedd, 14-18 óra: Díszterem
december 1., szerda, 14-18 óra: Nagytanári tanácsterem
december 2., csütörtök, 14-18 óra: Nagytanári tanácsterem
december 3., péntek, 14-18 óra: Nagytanári tanácsterem
 
Gyere el és vegyél részt ezen a díjmentes szintfelmérésen, és ha a szerencse is melléd szegődik, akár nyelvtanfolyamot is nyerhetsz!

(A nyelviskola felajánlotta, hogy a szintfelmérésen részt vevők közt kisorsol egy 60 órás nyelvtanfolyamot.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!