Hírek

2017.04.05. 18:26

Pusztításnak látszik, pedig tisztítás - 140 éves fákat vágnak ki a vasvári Szentkútnál

Vasvár - Négyszáz fát jelöltek meg, de csak 97-et vágtak, vágnak ki az erdészek a Szentkútnál: 140 éves, már korhadt, veszélyes bükkfákat. Az újulat már szépen látszik, és húsvétra ideiglenesen visszakapják a környéket a zarándokok.

Bakos Ágnes

- Azzal, hogy az öreg, veszélyes fákat kivágjuk, felszabadítjuk a fiatalokat, már látszanak is - mutatott körbe a vasvári Szentkút kápolnánál Orbán Lajos, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vasvári erdészeti igazgatója.  Halomban állnak már a zarándokút végén a kivágott fák: törzsek, ágak.  Szinte pusztításnak látszik  a fakivágás - pedig tulajdonképpen tisztításról van szó, elsősorban az erre kirándulók érdekében.

Nagy visszhangja volt az öreg fák „számozásának”: négyszáz fát jelöltek meg az erdészeti szakemberek. A 12-es számmal jelölt fáról például valaki lekaparta a festett jelet, hogy így mentse meg a kivágástól (A 12-es szám továbbra is látszik, ugyanis csak a jelölés vonalában kaparták meg a kérget, de a szándék egyértelmű.)

Nem vágják ki az összes megjelölt bükköt és tölgyet - szögezték le az erdészek. Természetvédelmi szakemberekkel, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival egyeztettek, és több esetben is a fa megtartása melletti érvek győztek. Összesen 97 fát termelnek ki, nagy erőkkel folyik a munka, és eddig minden fa esetében beigazolódott a gyanú, hogy szárad már, veszélyesnek számít. - Ha ez egy örökerdő, őserdő lenne, akkor nem kellene hozzányúlni az idős fákhoz. De itt nem tehetjük meg, itt parkerdő van, amelyet zarándokok, turisták látogatnak. Az erdő mellett az elsődleges szempont az ember, az ember biztonsága - hangsúlyozta Orbán Lajos. Tavaly ősszel került felszínre a probléma, amikor egy termetes bükk a Szentkút kápolnára dőlt, és csak a szerencsén (vagy gondviselésen) múlt, hogy nem esett baja senkinek, és nem keletkezett jelentős kár az épületben. Utána mérték fel a területet és döntöttek a tisztítás mellett.

- Itt a fő sétaút mellett, a rendőrség épületétől Nagymákfáig, nem kockáztathatjuk meg, hogy valakinek baja essen - mutatta az út menti tisztítást az igazgató. A veszélyes fákat a szél kidöntheti vagy a bekorhadás miatt önmaguk is kitörhetnek. Senki ne gondoljon nyerészkedésre - magyarázta Orbán Lajos. Az nem kérdés, hogy a vastag, vágás-érett korban kitermelt rönkök értékesek - ezek azonban korhadt, 140 éves fák, a kitermelésük gyakorlatilag veszteséges. - Maradnak itt nagyméretű bükkök, az úttól távolabb. Hallható, van itt feketeharkály, tengelic is, meglesz a madarak élőhelye a felső peremterületeken, zavartalanul tudnak tovább fészkelni és az újulatban is megtalálják majd a táplálékot - mondta Ruborits Tamás, a vasvári erdészeti igazgatóság közjóléti műszaki vezetője.

Március utolsó hetében tudtak nekiállni a terület megtisztításának, tavaly október óta tartott a papírmunka, hogy kezdődhessen a kitermelés. Nem véletlen, hogy igyekeznek, hiszen fontos szakrális helyszín a Szentkút, és közeleg a húsvét. - A jövő héten, nagyszerdától húsvét hétfőig visszakapják a területet a zarándokok és a természetjárók. Addig folyamatosan szállítják el a faanyagot, az ágszedők is dolgoznak, hétfőn és kedden felgereblyézik, felsöprik szó szerint a területet - sorolta Ruborits Tamás. Húsvét után ismét visszatérnek a fakitermelők, május közepére szeretnének végezni a teljes területtel. Az nem a véletlen műve, hogy az öreg fák tuskói a domboldalban maradtak: azok ugyanis támaszt nyújtanak és a lehullott gallyak is erősítik az eróziót. A különleges mikroklímájú területen a bükk dominált néhány tölgyfával, az újulat változatosabb: hegyi szil és juhar is látszik, zöldül.

- Öt év múlva itt már hat-hét méteres erdőt fogunk látni - ígérik a szakemberek. Addig pedig türelmet kérnek a természetjáróktól, hiszen az ő biztonságuk érdekében dolgoznak, még ha drasztikusnak is tűnik a fakitermelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!