Hírek

2015.03.27. 17:00

Radnóti-díj: A zsidó hitközség eddig végzett munkáját ismerték el

Szombathely, Budapest – Péntek este ünnepelték meg, hogy Radnóti Miklós Antirasszista Díjat kapott a Szombathelyi Zsidó Hitközség.

Némethy Mária

– Nagyon nagy örömmel éltem meg a díjátadót, ma is szívesen gondolok rá, és rögtön jó kedvem kerekedik tőle – újságolta Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke, aki büszkén és örömmel mondta el: a Szombathelyi Zsidó Hitközség nevében március 23-án vette át a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) által alapított Radnóti Miklós Antirasszista Díjat. A közreadott sajtóanyag szerint olyan személyiségek, közösségek részesülhetnek a díjban, akik „kiállásukkal, példamutató cselekedetükkel hitet tesznek az antirasszizmus eszméje mellett".

Márkus Sándor, a zsidó hitközség elnöke mindig is a nyitottságot tartotta a legfontosabb célnak. Fotó: Szendi Péter

– Közösségünknek pontosan ez volt a célja: nyitottságával, hitéleti és kulturális rendezvényeivel, előadásaival felhívni a figyelmet az antiszemitizmus és a rasszizmus veszélyeire – szögezte le a hitközség elnöke.

A díjátadó ünnepség Budapesten volt. Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke adta át Márkus Sándornak az elismerést, majd a díjazottakat Kálmán Olga főszerkesztő és Kardos Péter főrabbi köszöntötte. Az átadó műsorában fellépett Bródy János, Gálvölgyi János, Hegedűs D. Géza.

– De a fellépők között a legnagyobb meglepetés a szombathelyi születésű, 90. éves Keres Emil volt – említi meg Márkus Sándor, aki egy felsorolással folytatja: a díjazottak megtisztelő táborában többek között Vitray Tamás, Ungvári Tamás, Konrád György, Fischer Ádám is megtalálható.

– Hitközségünk tagjai és barátaink nagy létszámban vettek részt a díjátadón. Az elismerést nagy örömmel és büszkén vettük át, nem megfeledkezve arról, hogy köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik lehetővé tették és segítették céljaink elérését. Így első sorban, de a teljesség igénye nélkül Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának és dr. Puskás Tivadar polgármester úrnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének, a szombathelyi HIT Gyülekezetnek, a Vas Megyei Levéltár dolgozóinak és Szombathely polgárainak.

– A jövőben is kitartunk eltökélt szándékaink elérésében: nyitottsággal, párbeszéddel, példamutatással az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen– hangsúlyozta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!