Hírek

2014.02.06. 11:15

Ramónán csak a műtét segíthet

Gencsapáti – Varga Ramóna lakásban csak bottal, felnőtt segítségével tud közlekedni, épületen kívül kerekes székkel. Állapotán csak műtét javíthat, a műtét azonban költséges, meghaladja a család anyagi erejét.

Peltzer Géza

A 14 éves kislányt naponta viszik a szombathelyi Bercsényi iskolába, ahol az intézmény fel van készülve mozgásukban korlátozott gyerekek fogadására. Átlagos tanuló, osztálytársai elfogadták és megértik egészségi állapotát. Ahhoz azonban, hogy valaha is esélye legyen az önálló mozgásra, mindenképpen olyan műtéti beavatkozásokra van szükség, amelyet jelenleg Magyarországon nem tudnak elvégezni.

– Ramóna koraszülöttként jött a világra, hét hónapra született 920 grammal. Oxigénhiány, agyvérzés, rengeteg betegség érte azonnal. Csecsemőkorában már műteni kellett, mert az agyban elzáródott egy vezeték. A beavatkozás lényege az volt, hogy az agyvizet egy csövön vezették le a nyakánál a hasüregbe, amikor megnő a nyomás az agyban. Az első műtét nem sikerült, agyhártyagyulladást kapott, befertőződött az agykamra – meséli az édesanya gencsi otthonukban.

 

Négyhónapos korában Budapesten műtötték meg újra Ramónát az Amerikai úti idegsebészeten. Ez a műtét sikeres volt, de mivel a gyerek nőtt, újabb beavatkozásra volt szükség.

– Ezen kívül még számos műtéten esett át Ramóna, amelyek elsősorban ortopédiai jellegű beavatkozások voltak és Pécsett történtek. A csipőműtétre is azért volt szükség, hogy ne rosszabbodjon a gyerek állapota.

Miközben édesanyja mesél, Ramóna csak mosolyog az asztalnál ülve, előtte laptop, amit ügyesen kezel.

– Összesen tizennyolc műtéten esett át a lányom, volt térd-, Achilles-műtét, kancsalsággal is kezelték. Ha ezek nem történnek meg, sokkal rosszabb állapotban lenne most – magyarázza tovább az édesanya.

Az eddigi beavatkozásokat ingyen végezték el, a most tervezett műtét azonban már pénzbe kerülne: Barcelonában vagy egy specialista, hozzá kerülhet a gyerek – ha sikerül összeszedni a szükséges összeget.

– Idehaza ilyen műtétet nem végeznek, ezért kell külföldön elvégeztetni. A beavatkozás a görcsös izomtónust oldja egy lézeres kezelés segítségével. A görcsös izomtónus az akadálya annak, hogy normálisan tudjon mozogni a gyerek. A beavatkozás során az izmok tapadási pontjain lézerrel bemetszést végeznek, de csak akkorát, hogy kicsit lazuljon az izomzat. Ezt egyszerre végzik el mindenütt, ahol szükséges: a vállon, a könyöknél, a háton. Ha sikerül a műtét, olyan mozdulatokra lesz majd képes a kislány, amelyekre eddig nem.

A barcelonai nevet és címet Budapesten kapták egy orvos specialistától. Ennek a doktornőnek vannak már kedvező tapasztalatai az ott végzett műtétekkel kapcsolatban: két éve küld ki Barcelonába gyerekeket, akik a műtét után visszakerülnek hozzá, így biztosan állította, hogy nagyon jók az eredmények minden esetben.

– A műtét másfél millió forintba kerül, amit mi nem tudunk kigazdálkodni. De ez csak a tünetet szünteti meg, egy úgynevezett SDR-műtét, amelyet Amerikában végeznek, azonban az okot szünteti meg. Ez azonban 15 millió forint. Sok volt a jelentkező, és az egészségbiztosítás csak körülbelül minden negyediket finanszírozta, de csak a költségek felét.

A Barcelonában tervezett műtét lenne az első, és kihagyhatatlan lépés a gyógyulás felé vezető úton. Ha sikerül, utána egy kétszer kéthetes varsói rehabilitációs kezelésre volna szükség, ami egymillió forintba kerül. A család szórólapokon, ismerettségeken keresztül kér segítséget. Úgy tűnik, valami már megmozdult, a kultúrház például jótékonysági rendezvényt ajánlott fel Ramónának.

A gyógyulás pénzbe kerül

Sok pénzbe kerül a gyógyulás, de egy család ilyen helyzetben nem ezt nézi, hanem arra tesz fel mindent, hogy a gyerek egészséges legyen, szakmát tanulhasson, önálló és teljes értékű életre legyen képes.

Ramóna már műtétek hosszú során esett át, ezeket zokszó nélkül tűrte a gyógyulás érdekében. Most azonban olyan beavatkozásokra lesz szüksége, amelyek sok pénzbe kerülnek, és csak akkor történhetnek meg, ha az emberek segítenek rajta. A család most az emberek segítségét várja, tudva, hogy amikor kellett, a jó emberek mindig segítettek egymáson.

Ramóna bankszámlaszáma: 11773470-00716286, OTP.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!