Hírek

2015.08.08. 13:16

Rekordmennyiségű búzát adnak a vasi gazdák a Magyarok Kenyeréhez

Több mint tíz tonna búzát ajánlottak fel a Vas megyei gazdák a Magyarok Kenyere Ünnepére – ezt a mennyiséget áldották meg szombaton Vépen. Tavaly összesen kétszáz tonna gyűlt össze a Kárpát-medencében élő gazdáktól.

Budai Dávid

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Magyarok Kenyere Ünnepét, amelynek keretében az ország összes megyéjéből, megyei jogú városaiból, kisebb településeiről, valamint a Kárpát-medence magyarlakta településeiről felajánlott búzát összegyűjtik. Vas megyében már harmadik alkalommal Vépen, Pusztavámi Mártonnál gyűlnek a felajánlások. Idén rekordmennyiségű búza érkezett, meghaladta a tíz tonnát is; tavaly 6,7 tonna felajánlás érkezett. Pusztavámi Márton elmondta, nagy valószínűség szerint a felajánlott búza mennyiségén túl még egy rekord fog születni, ugyanis a 26 főt számláló Nemesmedvesről érkezett felajánlás az országban a legmagasabb, a lakosság számához viszonyított búza mennyiségét tekintve. Elhangzott, tavaly 88-an ajánlottak fel búzát, idén azonban még nincsen végleges szám. Az idei év újdonsága, hogy minden megye egy-egy karitatív szervezete is részesül az adományból, ami országos szinten jelentős mennyiséget jelent.

A mozgalom elindítója Korinek László akadémikus nem tudott jelen lenni a Vas megyei kenyérünnepen, de felolvasták levelét. Öt évvel ezelőtt egy kenyér mellett ülve azon gondolkodott, hol termett az a búza, amelyből az előtte fekvő cipó készült, és azon a földön ahol a búza termett hányszor folyt magyarok, verejtéke, könnye, vére. Úgy érezte, ha abból egy falatot is megeszik, akkor a magyar történelem költözik belé. Ekkor jött az ötlet, vajon milyen íze lenne egy olyan cipónak, amelyet az ország mind a 19 megyéjének a búzájából őrölt lisztből sütnek. 2010-ben egy kenyeret szeretett volna süttetni, de tavaly már annyi búza gyűlt össze hogy 200 ezer kilós kenyér sült ki belőle. Minden évben megduplázták az előző évi mennyiséget, tavaly a 214 tonnából őrölt lisztből Böjte Csaba 2300 gyereket lakatott jól, aki akkor azt ígérte, hogy a lisztet gyermekmosolyra és magyar szóra fogja váltani. A felajánlásokból azonban nem csupán a dévai Szent Ferenc Alapítvány erdélyi árvák, hanem a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon gyermekei, valamint az Oltalom Karitatív Egyesület rászorultjainak is részesülnek.

Az ünnepségen jelen volt Majthényi László, a Vas megyei közgyűlés elnöke is, aki hosszasan mesélt a kenyérről és a hozzá fűződő személyes élményeiről, végül Veres András megyéspüspök áldotta meg a vasi gazdák által felajánlott búzát.

A Kárpát-medence minden szegletéből beérkezett lisztből, Székelykeve vendégkovászával és a Parajdról kapott sóval készül el az augusztus 20-i Szent Jobb körmenet nagy, öt kilogrammos kenyere. Előtte lesz az országos búzagyűjtő nap augusztus 9-én Szarvason, az Összeöntés Ünnepe pedig augusztus 16-án Mohácson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!