Hírek

2009.02.03. 03:26

Remény a gyógyulásra

<b>Bük </b> - Horváth Gábor kilencéves, örökmozgó kisfiú. Nem látszik rajta, hogy beteg, hogy csontvelő-beültetés vár rá. A kisfiúnak segítségre lenne szüksége, hogy minél előbb felépülhessen.

Bajdó Bettina

Gábor elénk fut, s kezet ráz velünk. Elmeséli, hogy most jól van, de hétfőn indul vissza Pestre a kórházba. Édesanyja, Andrea rászól, hogy üljön le, s hagyja szóhoz jutni őt is.

- Négy hónapos korában Gábor kapott egy vírusos tüdőgyulladást, s annyira rosszul lett, hogy újra kellett éleszteni - kezdi a történetet Andrea. - Két hétig lélegeztetőgép tartotta életben, aztán lassan felépült. Utána állandó vendégek voltunk a kórházban, az immunrendszere semmi ellen nem védekezett.

Amikor Gábor egyéves lett, kiderült, hogy Andrea hordoz egy betegséget, amit a kisfia is örökölt. A hiper-IgM szindróma genetikai betegség, ami miatt nem működik rendesen az immunrendszer. Elkezdték kezelni, vérkészítményeket kapott, de állapota nem javult.

- Az orvosok azt ajánlották, hogy vállaljunk még egy gyereket, hátha az őssejt segít Gáboron - meséli könnyes szemmel az édesanya. - Három babát elvesztettem, majd kilenc hónapja megszületett a kislányunk. Sajnos ő is örökölte a betegséget, hordozza a kórt, s emiatt nem lehet belőle donor. Elkeseredtünk, de június végén jobb híreket kaptunk. Budapestre kerültünk egy jó nevű orvoshoz, aki feltette Gábort a világ transzplantációs várólistájára. Pár hét múlva pedig Angliából már meg is érkezik a beültetésre váró csontvelő.

A kisfiú hamarosan bekerül egy steril boxba, s elkezdődik a kemoterápiás kezelése, utána pedig megkaphatja az új csontvelőt. Egy hónapig elkülönítve él, édesanyjával sem érintkezhet, csak az üvegfalon keresztül láthatják egymást. A család egyre nehezebben tudja megoldani a sok utazgatást. A férjnek csak szezonális munkái vannak, az édesanya pedig gyesen van a két gyerekkel. Nagy szükség lenne pénzre, hiszen a műtét után fontos az előírások betartása. A legfontosabb az, hogy mire Gábor hazatér a kórházból, sterilizálni kell a lakást, s ki kell cseréltetni a nyílászárókat is. A steril szobához, melyben Gábor a mindennapjait éli majd, szükség lenne egy speciális készülékre is, mely 300 ezer forintba kerül.

- Sajnos teljesen elfogytak a tartalékaink, s már a speciális étrendre is alig futja - küzd könnyeivel az anya. - Csak akkor jöhetünk haza, ha steril lesz a lakás, hiszen nem tehetjük ki veszélynek a kisfiunkat. Sokat szenvedett már - csuklik el a hangja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!