-1°
-4°

Réthly Attila: Szeretnék örömmel színházat csinálni

A színház természetétől egyáltalán nem idegen a játék nappali fényben, mondja a karneválszínházi előadás rendezője, Réthly Attila.

Réthly Attila: “Szeretnék örömmel színházat csinálni – örömet okozni azoknak, akikkel dolgozom”

Az idén A félúton a Fórum felé című Sondheim-musical ritmusára menetelhetünk bele a Savaria Karneválba. Réthly Attilával a próbafolyamat kellős közepén váltottunk szót, a Weöres Sándor Színház árnyas- kellemes udvarán. Benn Kocsis Tamás koreográfus dolgozott a színészekkel – bizonyítva a régi tételt, hogy a könnyű műfaj nem könnyű egyáltalán.

– A karneválszínházi előadásoknak különös, valahogy „színháztörténeti” bájt ad, hogy nappali fényben játszódnak; a mai közmegegyezés szerint színházba inkább este megyünk.

– A színház természetétől nem idegen a játék nappali fényben, de óhatatlanul megalapozza a légkörét egy előadásnak. A színházban a varázslatot sokfajta úton-módon meg lehet teremteni, természetesen a legeslegfontosabb minden körülmények között a színészi játék. Bármiről le lehet mondani, de minimum egy ember kell, aki játszik, és egy, aki nézi. Akkor már színházról beszélünk. Minden más az emberi jelenlét után következik. Másképp hangszerelődik egy előadás, ha szabad térre készül, ráadásul még világítása sincs, vagyis a rendező nem vezetheti a néző figyelmét a fénnyel; drámai hangsúlyokat a fény segítségével nem hozhat létre. Ettől aztán bizonyos értelemben abban a természetes dimenzióban marad az előadás, amit csak színészi játékkal lehet megtölteni. Ez izgalmas dolog. És újdonság nekem, mert az elmúlt két évtizedben kifejezetten kerültem azt, hogy nyáron dolgozzam: úgy éltem meg, hogy a tartalmas színházi működéstől kicsit idegen, hogy az ember nyáron a tűző napon próbáljon. A kaposvári színház megszűnésével – illetve átalakulásával – viszont a szabadúszói pályára kellett lépnem, a megkereséseknek és a kihívásoknak pedig eleget kell tenni. Ahova hívnak, oda örömmel megyek, mert számítanak rám. Úgyhogy hosszú idő után ez a nyaram végig munkával telik. Itt, Szombathelyen áldásos a helyzet, mert egy légkondicionált színházban próbálhatjuk a darabot, már kész díszletben – és nem kell aszalódnunk a tűző napon, csak az utolsó öt napban megyünk ki a helyszínre.

– A nyári színház nálunk – tisztelet a kivételnek – nagyjából egyet jelent, legalábbis sokáig egyet jelentett a lazasággal, könnyedséggel. Valami olyasmivel, amit se az alkotóknak, se a közönségnek nem kell túl komolyan vennie.

– Ez így van, néhány kivételt leszámítva, de valamiért mégsem itthon, hanem tőlünk nyugatra, Európa más országaiban születnek a világszínvonalú nyári produkciók. A magyar színházkultúrában a nyári színházi előadásokhoz valóban kapcsolódik valami rossz szájíz, de Zsámbékon, Gyulán, Szegeden tradicionálisan komoly munka folyik nyáron is. Mindemellett érezni a változást is: a legkülönbözőbb helyeken jönnek létre produkciók, változóban van a színházi működés szerkezete, a színházművészet nyelve. Úgy tűnik, hogy a kőszínházi modellre épülő rögzült formák valahogy szeretnének gazdagodni, feloldódni egyéb irányú törekvésekben. Nálunk talán az a baj, hogy a kultúrára szánható – vagy osztható – pénz egyre fogy, ezért a kevés pénzért pedig egyre nagyobb küzdelem zajlik. Álom csupán, hogy mondjuk egy magyar utazó társulat hajóval körbejárhassa a tengert, és kikötőről kikötőre előadhassa a produkcióját, amely az Odüsszeusz-legenda köré épül. Mi sokkal inkább azt a fajta színházat ismerjük, amely fixen, pöffeszkedve áll valahol, különböző tereken, körutakon, parkokban – várva, hogy nap mint nap megérkezzen a közönség. Ma, a modern színházi törekvések alkotói felismerték, hogy egészen új kommunikációs csatornákon keresztül kell megszólítani a nézőt, olykor a legszokatlanabb helyeken.

– Azt mondta, hogy változóban van van a színház természete, hogy az áldott, átkozott magyar kőszínházi struktúra keretei is szétfeszülnek. Ehhez képest többször is indult igazgatói pályázaton. Miért?

– Meggyőződésem, hogy színházat pályázni csak együttgondolkodó csapattal lehet. Úgy éreztem, hogy képes vagyok magam köré szervezni nagyon tehetséges embereket. Így volt ez a kecskeméti pályázat, és így volt a székesfehérvári pályázat idején is. A kecskeméti volt ebben a tekintetben a forradalmibb pályázat, mert akkor nagy vehemenciával igyekeztünk képviselni, hogy a hagyományos kőszínházi struktúra megújítható. Talán éppen a vehemenciánk riaszthatta el a döntéshozókat: hogy vajon képesek leszünk-e mindazt megvalósítani, amit ígérünk; és nem beszélünk-e mellé – vagy éppen túl sokat – valamiről, ami a város, a fenntartó számára túl sok kockázattal jár. Amikor megpályáztuk a székesfehérvári színházat, szintén úgy éreztük, hogy bele tudunk érvényesen szólni abba, ami ma a magyar színházkultúrában történik, több volt a tapasztalatunk is. A fenntartó számára érzékeny pont a költségvetés, és mert a pénz egyre kevesebb, átkerül a hangsúly az egyéb forrásokra, a források hatékony működtetésére; a művészi, illetve színházesztétikai koncepció sokszor kevésbé tűnik fontosnak. Székesfehérváron egyébként azzal találkoztam, hogy a fenntartó komolyan gondolja: a pénzért, amit beletesz, szeretne minőségi színházat kapni. Úgy tűnt, a döntéshozók szeretik is a mi elképzeléseinket, aztán olyan tárgyalóasztaloknál, ahova mi már nem tudunk odaülni, más döntés született.

– Székesfehérváron akkor talán mégis a színházi tapasztalat nyert. Gyakran halljuk, hogy a színházi szakmában nem történt meg a generációváltás. – Úgy gondolom, hogy alapvetően az előttünk járó színházi generációk bűne, hogy ez így alakult. Komoly színházi tehetségek mellett ment el az egész pálya. Ráadásul megoldhatatlan, megválaszolhatatlan helyzetek elé állítja a generációm nagy részét az, ami ma a színházi világban zajlik, miszerint itt valakik valakiken bizonyos vélt vagy valós sérelmeket meg akarnak torolni, és ezért helycserés támadással mindent felborítanak. Nehéz ilyen körülmények között létezni.

– Rendezőként Székely Gábor- osztályban diplomázott 2000-ben, pályája első másfél évtizede Kaposvárhoz köti, ez pedig meghatározó útravaló. – Semmi mást nem tanultam az egyetemen – aztán Kaposváron –, mint hogy a világról gazdagon és tartalmasan gondolkodjam, és ennek semmifajta politikai aspektusa nem volt. Azt gondolom, hogy egy színháznak kritikusnak kell lennie, élesen kell kérdeznie. Azt azonban nem gondolom, hogy egy színháznak politizálnia kellene. Nekem az a benyomásom, hogy valójában ezt soha nem is csináltam: sem a színházban, sem a kaposvári egyetemen, ahol a kollégáimmal osztályokat indítottunk. De az aktuálpolitika most annyira átitat mindent, hogy lassan elveszítjük a legfontosabbat, a játék örömét. Ezzel pedig szerintem az a fajta szakmai objektivitás is kikerül a színházból, aminek alapján a produkcióknak a valós értékét mérve volna lehetséges beszélni arról, amiről egy alkotóközösség éppen beszélni akar.

– Létezni nehéz, létezni muszáj. Hogyan?

– Szeretnék színházat örömmel csinálni. Örömet okozni annak az alkotóközösségnek, amellyel éppen dolgozom, örömet okozni a nézőnek. Mostanában bohózatokat, komédiákat, zenés produkciókat rendezek. Feydeaut és kortárs magyar drámát – amit mindig nehéz bemutatni Magyarországon, mert nehéz elfogadtatni az újat. És lám, 60-as évekbeli Broadwaymusicalt: A félúton a Fórum felé római kori parafrázis, tele örömmel, a játék örömével – és komoly szakmai kihívásokkal, amelyeknek nem könnyű megfelelni. Valahogy így igyekszem átvészelni ezt az időszakot. Legfőképp nevetéssel.


-1°
-4°
Hószállingózás
V
-6°
H
-4°
K
-2°
Sz
-3°
Baleset
Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság
Árokba borult egy autó Kőszegen
Hiteles kérdések / 27 perce
Erre figyeljen, ha személyi kölcsönt vesz fel
A személyi hitelek népszerűsége egyre nő, ám az igényléskor érdemes néhány kulcsfontosságú dolgot szem előtt tartani.
Gyász
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, Örök álmát őrizze béke és nyugalom. Te örökké élsz, mint a csillgok." Fájdalommal emlékezünk LAJOS JÁNOS halálának 2. évfordulóján. Szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FINY BÉLÁNÉ (FVR Marica néni) szül. Cságoly Mária életének 95. évében, az Úr akaratában megnyugodva csendesen elpihent. Örök nyugalomra helyezése szűk családi körben 2018. december 19-én a budapesti Farkasréti temetőben lesz. Szombathelyi búcsúztatása 2018. dec. 19-én 6 órakor a Székesegyházban és 2018. dec. 19-én 9 órakor a Szent Erzsébet Ferences-templomban lesz engesztelő szentmisével. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik fájdalmunkban osztoznak. Emléke szívünkben örökké él. Gyászoló szerettei
Örökké megtart szívünkben az emlékezés DANYI IMRÉNÉ szül. Bedőcs Margit halálának 5. évfordulójára. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy a szerető édesanya, nagymama, anyós és rokon GOMBÁS JÓZSENÉ szül. Bősze Mária életének 85. évében csendesen elhunyt. Temetése 2018. december 18-án, kedden 14.30-kor lesz a szentgotthárdi temetőben. Gyászmise a temetés napján 13.30-kor a csörötneki templomban. A gyászoló család
"Hirtelen halálod nagy fájdalmat okozott, De jóságod és szereteted, szívünkben örökké élni fog. Fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH JENŐ Öcsi 56 éves korában elhunyt. Temetése 2018. december 18-án 11 órakor a Jáki úti temetőben lesz. Gyászmise előtte 9.30-kor a Szalézi templomban. Köszönjük a részvételt! A gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk KULMAN LAJOS halálának 4. évfordulóján. Szerető családja
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom. Örök álmát őrizze béke és nyugalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÜZES ISTVÁN ny. r. törzszászlós 72 éves korában elhunyt. Szeretett halottunk hamvaitól 2018. december 18-án 14 órakor veszünk végső búcsút a celldömölki temetőben, evangélikus szertartás szerint. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A szertartást követően kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Örök álmát őrizze béke és nyugalom." Szeretettel emlékezem PLÁJER JÁNOS halálának 22. évfordulóján. Leánya, Rózsi
"Ők már ott vannak, ahol nincs fájdalom Örök álmukat őrizze béke és nyugalom." Emlékezzünk szüleimre BOGÁTH LAJOSNÉ szül.: Zsugonits Margit halálának 10. évfordulóján és BOGÁTH LAJOS halálának 1. évfordulóján Lányuk Zsuzsa és családja
"Egy évvel ezelőtt, egy fagyos decemberi napon Kegyetlen volt hozzánk a sors nagyon. Megpróbáltatásokkal, fájdalmakkal teli életed volt, Jóságos szíved nem bírta tovább, Egy váratlan pillanatban megállt és mindent itt hagytál." Soha el nem múló fájdalommal és szeretettel emlékezünk rád. KÖRMENDI BEÁTA halálod 1. évfordulóján. Szerető édesanyád és nővéred
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HÉRINCS ISTVÁN sorkifaludi lakos életének 66. évében gyógyíthatatlan betegségben elhunyt. Végső nyugalomra helyezése december 17-én, hétfőn 15 órakor a vépi temetőben lesz. Gyászmise előtte 14.15-kor. 1-1 szál virággal kérjük a részvétüket kifejezni. A gyászoló család
"Nem foghatjuk már dolgos két kezed, Nem simogathatjuk őszülő fejed, Nem tekint ránk aggódó szemed, Marad a csend. Mindent köszönünk Neked!" Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy a drága férj, édesapa, após, nagyapa, dédapa BÖGÖTI FERENC a Sárvári Erdészet nyugdíjasa életének 91. évében elhunyt. Temetése december 17-én, hétfőn a 13 órakor kezdődő gyászmise után lesz a porpáci temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazonak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették, ismerték, hogy MAROSVÖLGYI ZOLTÁN életének 47. évében elhunyt. Hamvainak örök nyugalomra helyezése december 19-én, szerdán, a 13.15-kor kezdődő gyászmisét követően lesz 14 órakor a peresznyei temetőben. Kérjük a koszorúk, sírcsokrok mellőzését, egy-egy szál virággal köszönjenek, búcsúzzanak el tőle. A gyászoló család
"Nem vársz már bennünket ragyogó szemekkel, Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De abban reménykedünk, hogy jó helyre mentél, Hisz te a jónál is jobbat érdemelnél." Bánatos szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, hogy drága férj, édesapa, nagyapa, após SZÉLL ISTVÁN életének 81. évében elhunyt. Gyászmise 2018. december 18-án, kedden 11.30-kor a kámoni templomban, azt követően temetés 12.30-kor a herényi temetőben lesz. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló Szerettei.
Bánatos szívvel tudatjuk, hogy HORVÁTH BÉLA (bajtársainak Columbo) nyug. alezredes a M.H. egykori 37. Savaria Gépesített Lövészdandár légvédelmi főnöke életének 73. évében elhunyt. Temetése 2018. december 18-án, kedden 12.15-kor lesz Szombathelyen a Jáki úti temetőben. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését! Gyászoló családja
"Nekünk ő nem halt meg, csak pihenni tért, A szívünkben és a csillagok között örökké él. Majd, ha mi is rátérünk erre az útra, Tudjuk, jön elénk és találkozunk újra." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett férj, édesapa, vő, nagypapa, testvér és rokon PRISZNYÁK JÓZSEF életének 80. évében örökre megpihent. Hamvainak temetése 2018. december 19-én, a 14.15 órai gyászmisét követően 15.00 órakor lesz a lukácsházi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik bánatunkban együtt éreznek velünk. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KONDICS JÓZSEF 70.évében csendben elment. Temetése 2018. december 18-án, kedden 14.30-kor lesz a herényi temetőben. Gyászoló család
Összetört szívvel tudatjuk, hogy egyetlen szeretett leányom és édesanyám GÁTAY MAGDOLNA örökre itt hagyott minket. Hamvait 2018. december 18-án, kedden 10.30-kor kísérjük utolsó útjára a Jáki úti temetőben. Gyászmise a Székesegyház Madonna-kápolnájában lesz, 8 órakor. Édesanya és fia
"Addig vagy boldog, míg van aki szeret, Aki bajban megfogja kezed. Csak akkor érzed, ha nincs már veled. Elfeledni téged soha nem lehet, Csak meg kell tanulni élni nélküled." Fájó szívvel emlékezünk SCHÖDL JENŐ halálának 5. évfordulóján Szerető feleséged
"Nem vársz már minket ragyogó szemekkel, Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De a sok könnycsepp a szemünkben érted él!" Szívünk örök fájdalmával emlékezünk HORVÁTH LÁSZLÓ halálának 2. évfordulóján. Szerető családja
Biztató eredmények / 30 perce
Versenyt futnak az idővel Olivérért
Tóth Kata
Szakrális és népi zene / 1 órája
Tímár Sára: imádsággá válik, amit szívvel énekelek
Behavazódott a megyeszékhely / 1 órája
Havas hajnal virradt Szombathelyre – madárnézetből is (Videó)
vaol.hu
Szárnyas barátaink / 1 órája
Így segíthetünk az áttelelő madaraknak
Hétvége / 2 órája
Mesélő házak – A taródházi Madonna
Feiszt György
Felsőoktatás / 2 órája
Jelentősen emelkedik a hallgatói normatíva