25°
30°
17°

Réthly Attila: Szeretnék örömmel színházat csinálni

A színház természetétől egyáltalán nem idegen a játék nappali fényben, mondja a karneválszínházi előadás rendezője, Réthly Attila.

Réthly Attila: “Szeretnék örömmel színházat csinálni – örömet okozni azoknak, akikkel dolgozom”

Az idén A félúton a Fórum felé című Sondheim-musical ritmusára menetelhetünk bele a Savaria Karneválba. Réthly Attilával a próbafolyamat kellős közepén váltottunk szót, a Weöres Sándor Színház árnyas- kellemes udvarán. Benn Kocsis Tamás koreográfus dolgozott a színészekkel – bizonyítva a régi tételt, hogy a könnyű műfaj nem könnyű egyáltalán.

– A karneválszínházi előadásoknak különös, valahogy „színháztörténeti” bájt ad, hogy nappali fényben játszódnak; a mai közmegegyezés szerint színházba inkább este megyünk.

– A színház természetétől nem idegen a játék nappali fényben, de óhatatlanul megalapozza a légkörét egy előadásnak. A színházban a varázslatot sokfajta úton-módon meg lehet teremteni, természetesen a legeslegfontosabb minden körülmények között a színészi játék. Bármiről le lehet mondani, de minimum egy ember kell, aki játszik, és egy, aki nézi. Akkor már színházról beszélünk. Minden más az emberi jelenlét után következik. Másképp hangszerelődik egy előadás, ha szabad térre készül, ráadásul még világítása sincs, vagyis a rendező nem vezetheti a néző figyelmét a fénnyel; drámai hangsúlyokat a fény segítségével nem hozhat létre. Ettől aztán bizonyos értelemben abban a természetes dimenzióban marad az előadás, amit csak színészi játékkal lehet megtölteni. Ez izgalmas dolog. És újdonság nekem, mert az elmúlt két évtizedben kifejezetten kerültem azt, hogy nyáron dolgozzam: úgy éltem meg, hogy a tartalmas színházi működéstől kicsit idegen, hogy az ember nyáron a tűző napon próbáljon. A kaposvári színház megszűnésével – illetve átalakulásával – viszont a szabadúszói pályára kellett lépnem, a megkereséseknek és a kihívásoknak pedig eleget kell tenni. Ahova hívnak, oda örömmel megyek, mert számítanak rám. Úgyhogy hosszú idő után ez a nyaram végig munkával telik. Itt, Szombathelyen áldásos a helyzet, mert egy légkondicionált színházban próbálhatjuk a darabot, már kész díszletben – és nem kell aszalódnunk a tűző napon, csak az utolsó öt napban megyünk ki a helyszínre.

– A nyári színház nálunk – tisztelet a kivételnek – nagyjából egyet jelent, legalábbis sokáig egyet jelentett a lazasággal, könnyedséggel. Valami olyasmivel, amit se az alkotóknak, se a közönségnek nem kell túl komolyan vennie.

– Ez így van, néhány kivételt leszámítva, de valamiért mégsem itthon, hanem tőlünk nyugatra, Európa más országaiban születnek a világszínvonalú nyári produkciók. A magyar színházkultúrában a nyári színházi előadásokhoz valóban kapcsolódik valami rossz szájíz, de Zsámbékon, Gyulán, Szegeden tradicionálisan komoly munka folyik nyáron is. Mindemellett érezni a változást is: a legkülönbözőbb helyeken jönnek létre produkciók, változóban van a színházi működés szerkezete, a színházművészet nyelve. Úgy tűnik, hogy a kőszínházi modellre épülő rögzült formák valahogy szeretnének gazdagodni, feloldódni egyéb irányú törekvésekben. Nálunk talán az a baj, hogy a kultúrára szánható – vagy osztható – pénz egyre fogy, ezért a kevés pénzért pedig egyre nagyobb küzdelem zajlik. Álom csupán, hogy mondjuk egy magyar utazó társulat hajóval körbejárhassa a tengert, és kikötőről kikötőre előadhassa a produkcióját, amely az Odüsszeusz-legenda köré épül. Mi sokkal inkább azt a fajta színházat ismerjük, amely fixen, pöffeszkedve áll valahol, különböző tereken, körutakon, parkokban – várva, hogy nap mint nap megérkezzen a közönség. Ma, a modern színházi törekvések alkotói felismerték, hogy egészen új kommunikációs csatornákon keresztül kell megszólítani a nézőt, olykor a legszokatlanabb helyeken.

– Azt mondta, hogy változóban van van a színház természete, hogy az áldott, átkozott magyar kőszínházi struktúra keretei is szétfeszülnek. Ehhez képest többször is indult igazgatói pályázaton. Miért?

– Meggyőződésem, hogy színházat pályázni csak együttgondolkodó csapattal lehet. Úgy éreztem, hogy képes vagyok magam köré szervezni nagyon tehetséges embereket. Így volt ez a kecskeméti pályázat, és így volt a székesfehérvári pályázat idején is. A kecskeméti volt ebben a tekintetben a forradalmibb pályázat, mert akkor nagy vehemenciával igyekeztünk képviselni, hogy a hagyományos kőszínházi struktúra megújítható. Talán éppen a vehemenciánk riaszthatta el a döntéshozókat: hogy vajon képesek leszünk-e mindazt megvalósítani, amit ígérünk; és nem beszélünk-e mellé – vagy éppen túl sokat – valamiről, ami a város, a fenntartó számára túl sok kockázattal jár. Amikor megpályáztuk a székesfehérvári színházat, szintén úgy éreztük, hogy bele tudunk érvényesen szólni abba, ami ma a magyar színházkultúrában történik, több volt a tapasztalatunk is. A fenntartó számára érzékeny pont a költségvetés, és mert a pénz egyre kevesebb, átkerül a hangsúly az egyéb forrásokra, a források hatékony működtetésére; a művészi, illetve színházesztétikai koncepció sokszor kevésbé tűnik fontosnak. Székesfehérváron egyébként azzal találkoztam, hogy a fenntartó komolyan gondolja: a pénzért, amit beletesz, szeretne minőségi színházat kapni. Úgy tűnt, a döntéshozók szeretik is a mi elképzeléseinket, aztán olyan tárgyalóasztaloknál, ahova mi már nem tudunk odaülni, más döntés született.

– Székesfehérváron akkor talán mégis a színházi tapasztalat nyert. Gyakran halljuk, hogy a színházi szakmában nem történt meg a generációváltás. – Úgy gondolom, hogy alapvetően az előttünk járó színházi generációk bűne, hogy ez így alakult. Komoly színházi tehetségek mellett ment el az egész pálya. Ráadásul megoldhatatlan, megválaszolhatatlan helyzetek elé állítja a generációm nagy részét az, ami ma a színházi világban zajlik, miszerint itt valakik valakiken bizonyos vélt vagy valós sérelmeket meg akarnak torolni, és ezért helycserés támadással mindent felborítanak. Nehéz ilyen körülmények között létezni.

– Rendezőként Székely Gábor- osztályban diplomázott 2000-ben, pályája első másfél évtizede Kaposvárhoz köti, ez pedig meghatározó útravaló. – Semmi mást nem tanultam az egyetemen – aztán Kaposváron –, mint hogy a világról gazdagon és tartalmasan gondolkodjam, és ennek semmifajta politikai aspektusa nem volt. Azt gondolom, hogy egy színháznak kritikusnak kell lennie, élesen kell kérdeznie. Azt azonban nem gondolom, hogy egy színháznak politizálnia kellene. Nekem az a benyomásom, hogy valójában ezt soha nem is csináltam: sem a színházban, sem a kaposvári egyetemen, ahol a kollégáimmal osztályokat indítottunk. De az aktuálpolitika most annyira átitat mindent, hogy lassan elveszítjük a legfontosabbat, a játék örömét. Ezzel pedig szerintem az a fajta szakmai objektivitás is kikerül a színházból, aminek alapján a produkcióknak a valós értékét mérve volna lehetséges beszélni arról, amiről egy alkotóközösség éppen beszélni akar.

– Létezni nehéz, létezni muszáj. Hogyan?

– Szeretnék színházat örömmel csinálni. Örömet okozni annak az alkotóközösségnek, amellyel éppen dolgozom, örömet okozni a nézőnek. Mostanában bohózatokat, komédiákat, zenés produkciókat rendezek. Feydeaut és kortárs magyar drámát – amit mindig nehéz bemutatni Magyarországon, mert nehéz elfogadtatni az újat. És lám, 60-as évekbeli Broadwaymusicalt: A félúton a Fórum felé római kori parafrázis, tele örömmel, a játék örömével – és komoly szakmai kihívásokkal, amelyeknek nem könnyű megfelelni. Valahogy így igyekszem átvészelni ezt az időszakot. Legfőképp nevetéssel.


bővült a Juhász Pincészet
A magyar borászat kulturális és társadalmi szempontból is fontos
9 ember sérült meg / 29 perce
Nincs magyar érintettje a németországi késelésnek
Ezt a berlini magyar nagykövetség érdeklődésére közölték a német hatóságok.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FENDRIK TIBOR 62 éves korában betegségben elhunyt. Kérésének megfelelően hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. Gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették, tisztelték, ismerték, hogy PUNGOR LÁSZLÓ a Falco volt dolgozója életének 64. évében elhunyt. Hamvait július 27-én, pénteken 12.30-kor kísérjük útjára a herényi temetőben. Kérjük a gyászolókat, hogy egy szál virággal búcsúzzanak, és kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Egyúttal köszönjük mindazoknak, akik mély gyászunkban együttérző szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal és szomorúsággal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk DR. TÓTH JENŐNÉ szül. Hofer Mária 2018. június 21-én, életének 92. évében megtért Teremtőjéhez. Mindazok, akik szerették, tisztelték és becsülték, búcsút vehetnek tőle 2018. július 26-án, csütörtökön 14 órakor a Kerepesi Temető ravatalozójában (1086. Budapest, Fiumei út 16.), majd utolsó útjára kísérjük a temetőben. A lelki üdvéért tartandó engesztelő szentmise Szombathelyen lesz 2018. július 27-én, pénteken 11 órakor, a Szent Erzsébet Ferences Templomban (Szent Erzsébet tér 1.). Gyászolják: gyermekei Tamás, Zsuzsi, Jenő és családjaik, rokonai, barátai
"Elmondok egy imát és meggyújtok egy gyertyát, lángja apró,mégis meleget és fényt ad. E kis láng a mi üzenetünk néktek, Szeretetünk nem múlik, a szívünkben éltek." Fájó szívvel emlékezünk ID. PINTÉR FERENC halálának 12. évfordulóján és IFJ. PINTÉR FERENC halálának 2. évfordulóján. Szerető családja
"Egy könnycsepp a szemünkben érted él, Egy gyertya az asztalon érted ég, Egy fénykép, mely őrzi emléked, S egy út, mely elvitte az életed. A bánat, a fájdalom örökre megmarad, Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH GÉZÁNÉ szül. Vass Irma életének 86. évében megtért Teremtőjéhez. Hamvainak örök nyugalomra helyezése 2018. július 23-án, hétfőn 14 órakor lesz a szentgotthárdi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Molnárné Újvári Ágnes (1954-2008) Emlékedet megőrizzük! Édesanyád, lányaid, férjed
"Megállt egy drága szív, mely élni vágyott, Pihen az áldott kéz, mely dolgozni imádott. Nélküled üres és szomorú a házunk. Nem hisszük el, hogy téged hiába várunk. Mindig egy célod volt, a családért élni, Ezt a kegyetlen halál tudta csak széttépni. De abban reménykedünk, jó helyre mentél, hisz te a jónál is jobbat érdemeltél." Fájó szívvel emlékezünk BŐDI GÁBOR halálának 16. évfordulójára. Szerető felesége, fia, menye, unokája
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Lelkünkben élni fogsz, míg szívünk dobog, De te számunkra nem lehetsz halott, élni fogsz, mint a csillagok." Megtört szívvel tudatjuk, hogy DANKOVICS JÓZSEF volt szombathelyi lakos életének 76. évében elhunyt. Hamvait gyászmisével egybekötött szertartáson 2018. július 25-én, szerdán, 12.30-kor Szombathelyen a Szent Márton-templomban helyezzük végső nyugalomra. 1 szál virággal búcsúzzanak tőle. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja, Nemeskolta
"Küzdöttem értetek szívvel és erővel, De mint a büszke fák, végül ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, Szeressétek egymást, mert én már nem leszek..." Összetört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JAKAB ISTVÁN életének 44. évében hirtelen elhunyt. Végső nyugalomra helyezése 2018. július 23-án, a 14.30-kor kezdődő gyászmisét követően lesz Hegyhátszentmártonban. Szerettei
"A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitet megtartottam..." (Szent Pál) Fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy BERKI GERGELY volt iskolaigazgató életének 95. évében megtért Megváltójához. Temetése 2018. július 24-én, kedden 14 órakor Körmend-Felsőberkifalu temetőjében lesz. Előtte 13.15-kor gyászmise a helyi iskolakápolnában. Kérjük a részvétnyilvánítás és a koszorúk mellőzését. A virágokra szánt összeggel lehetőség szerint támogassák az iskolakápolna fenntartását. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
"Álmodtunk egy öregkort, csodásat, szépet, De a kegyetlen betegség mindent összetépett. Bíztunk az életben, hittünk a gyógyulásban, De ha már abban nem, legalább a csodában. Csoda volt, hogy éltél és minket szerettél, Nem haltál te meg, csak álmodni mentél. Egy reményünk van, mi éltet és vezet, Hogy egyszer még találkozunk veled. Csak a fájó könnyek hullanak érted, Örökké szeretünk és soha nem feledünk téged." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett férj, édesapa, nagyapa, após, testvér és rokon KÁROLYI BÁLINT türelemmel viselt, hosszan tartó, súlyos betegségben, életének 71. évében elhunyt. Örök nyugalomra helyezése 2018. július 24-én, kedden 16.00 órakor lesz a nádasdi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GANCZ ANTAL RUDOLF életének 74. évében csendesen elhunyt. Hamvainak elhelyezése -kérésének megfelelően- szűk családi körben a szülőfalujában lesz. A gyászoló család
"Az élet elmúlik, de az emlékek élnek, S míg élünk őrizzük őket." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁSPÁR PÁL 83 éves korában örökre megpihent. Temetése 2018. július 21-én, szombaton a 16.30-kor kezdődő gyászmisét követően 17 órakor lesz a győrvári alsó temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
"Könnycsepp fordul szemed sarkán, S kívánod: Még egyszer ölelhesd át! De hiába a halk sírás, a kiáltás; Messze földön vár már rád. Menj tovább, de emlékezz, Mert érted volt Ő. S ha majd halványul emléke, Csak a szépet keresd újból elő!" Bánatos szívvel emlékezünk HORVÁTH GÉZA halálának 20. évfordulóján. Szerettei
"Elmentem Tőletek, nem tudtam búcsúzni, Nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha látni akartok nézzetek az égre." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy MOLNÁR GYULA szombathelyi lakos (született Molnaszecsődön) életének 70. évében örökre megpihent. Hamvait 2018. július 27-én, pénteken 14.30-kor helyezzük örök nyugalomba a herényi temetőben. Kérjük, koszorúk helyett egy szál fehér virággal búcsúzzanak. A gyászoló család
"Ha emlegettek, köztetek leszek, De fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, Mert én már az Istennél vagyok." Fájó szívvel tudatjuk, hogy MOLNÁR LÁSZLÓNÉ szül. Vass Ilona életének 82. évében békésen elhunyt. Temetése Hosszúperesztegen az Alsó temetőben 2018. július 23-án, hétfőn a 12.15-kor kezdődő gyászmisét követően lesz. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik fájdalmunkban velünk vannak. Gyászoló gyermekei és családjuk Gyöngyösfalu, Sárvár
"Adjatok hálát az Úrnak mert jó, Örökké szeret bennünket." Isten akaratát elfogadva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy édesanyánk GAÁL SÁNDORNÉ szül. Radakovics Rozália életének 83. évében elköltözött az Örök Hazába. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. július 24-én, kedden 10 órakor kezdődő gyászmisével lesz az oladi új templomban, majd utolsó útjára elkísérjük az urnatemetőbe és végső nyugalomra helyezzük. A gyászoló család
"Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, szeressétek egymást, mert én már nem leszek." Összetört szívvel tudatjuk, hogy MEZEI TIBOR szíve életének 65. évében tragikus hirtelenséggel örökre megpihent. Örök nyugalomra helyezése 2018. július 20-án, pénteken 15 órakor lesz a zsidai temetőben. Gyászmise előtte 14 órakor a szentgotthárdi katolikus templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a szeretet virágait elhelyezik és gyászunkban osztoznak. Tisztelettel kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett édesapa, após, nagypapa CSONKA JÁNOS (KECCS) életének 68. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2018. július 23-án, hétfőn 15 órakor lesz a sárvári evangélikus templomban. Kérjük a koszorúk mellőzését, helyette virággal búcsúzzanak. Gyászoló családja Sárvár
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyon emlékem örökre, ha látni akartok nézzetek az égre." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SIPOS SÁNDOR életének 85. évében elhunyt. Örök nyugalomra helyezése MA a 15.30 órai gyászmisét követően 16 órakor lesz az ölbői temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak, utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
labdarúgás / 1 órája
Szabó Sándor emlékére rendeznek emléktornát Ostffyasszonyfán
Tóth Gábor
vándorkiállítás / 1 órája
Szent István úton Szombathelyen is
VN
ötödik / 1 órája
Összefogással családi nap Tokorcson
VN
Számháború és tutajépítés / 1 órája
A Bakonyban töltöttek öt nyári napot a Batthyány-iskola diákjai
VN
Baleset / 1 órája
Árokba csapódott egy autó Simaság belterületén
Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
ajtót mutatott a Disney / 1 órája
Kirúgták a galaxis őrzői 3. rendezőjét