Hírek

2009.09.04. 05:18

Robban az adrenalin bomba - izgalmas csaták a kemenesaljai paintball fészekben

VN - Három fiatalember négy évvel ezelőtt kitalálta, hogy paintball klubot alakítanak Vönöckön. Előtte a srácok csupán egyszer próbálták ki Budapesten a taktikai harci játékot. Ekkor az adrenalin szintjük az egekbe szökött. Kemenesalján már két pályán élvezhetik a gumioszlopok, autóroncsok, szalmabálák, homokzsákok között a csapatok a "paintball fészekben" az izgalmas csatákat.

Takács Gábor

- Valamikor réges-régen paintballoztunk Budapesten. Nagyon megtetszett a játék, felejthetetlen, fantasztikus élménnyel gazdagodtunk. Hazafelé már azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk mihamarabb ezt az adrenalin bombát újra átélni. Két megoldás kínálkozott: felkeresünk egy paintball-játszással foglalkozó klubot, vagy csinálunk mi egy egyesületet - mesélték a Vönöcki Paintball Sportklub megálmodói.



Játék közben gyakran robban az adrenalin bomba

Az utóbbi mellett döntöttek, így legalább saját felszerelésükkel szinte bárhol és bármikor puffogtathatnak. Hol legyen a pálya, hogyan szerezzenek felszereléseket és engedélyeket?  Ezek nem voltak könnyű kérdések a három fiatalembernek, akik semmilyen tapasztalattal nem rendelkeznek a paintballról.

- Nagy volt  az elszántságunk, nem ismertünk lehetetlent! A magyar Paintball Egyesülettel felvettük a kapcsolatot, hogy segítsenek a terveink valóra váltásában – tudom meg a srácoktól. A szövetség közbenjárásával a felszerelések (fegyverek és nem kis mennyiségű kiegészítők) beszerzése és az engedélyek kiadása után a vágyuk már könnyen kivitelezhetővé vált. 



Csata előtti konzultáció

A fiúknak ezután a pálya helyszínének a kiválasztása okozott fejtörést. - Sok elképzelés után, a vönöcki önkormányzat segítségét kértük, és a tulajdonába lévő régi kavicsbányát béreltük ki, ahol kialakítottuk a „paintball fészket.” A terep tökéletesnek tűnt, védett helyen, fás bokros részek, jó terepviszonyokkal. Első nekifutásra egy  nyolcfős felszerelés szettet vásároltunk, mivel azt tanácsolták, ez a minimum amivel érdemes lenne kezdenünk - tudom meg Talabér Norberttől.

A pálya kialakításáról az interneten olvastak, a kivitelezésnél a szakirodalmat a saját ötleteikkel is ötvözték. Közben egyre többen jelentkeztek játékra, így újabb fejlesztésekbe vágták a fejszét. 

- Még több akadályt építettünk (autóroncsok, autógumik, szalmabálák), sok fegyvert és védőfelszerelést beszereztünk. Egy úgynevezett speed pályát is csináltunk, ahol egy sima füves terepen gumioszlopok, autóroncsok, szalmabálák, homokzsákok vannak akadálynak és fedezéknek felállítva. Míg egy másik erdős területen is állítottak fel akadályokat  – teszik hozzá a srácok. 

A vönöcki paintballosok híre futótűzként terjedt a környező falvakban és városokban is. Így sikerült megismerkedniük és kapcsolatot létesíteniük más klubokkal. A falu határában már több versenyt is rendeztek, ezekre sok érdeklődő látogatott ki. Külföldi versenyek felé is kacsingatnak a srácok, de a szükséges rutin megszerzése nélkül még nem mernek nevezni, de ahogyan mondják, ami késik nem múlik…. 



Mire nem jó a lestrapált Bogár

- Több falunapi rendezvényen is megjelentünk, ahol a fiatalok és idősebbek nagy örömére bemutattuk ezt a nem mindennapi izgalmakat nyújtó modern sportágat. Sikerült az érdeklődők izgalmi állapotát megmozgatni, ami a pályánkon teljesült be. Játékunk színesítése érdekében Hong Kongból rendeltünk airsoft fegyvereket, melyekkel a komolyabb military szenvedélyeknek hódoló személyeket céloztuk meg - zárták a beszélgetést a vönöcki paintballosok.



Nem lehet elég korán kezdeni

Mi a paintball ? 

A XXI. század legújabb, legizgalmasabb, természetben is űzhető taktikai harci játéka, ahol két csapat egymás ellen küzd, különböző pályákon. Felszerelésük egy CO2 gázzal működő markerből (fegyverből) - mely ételfestékkel töltött zselatingolyót lő ki - és védőöltözékből áll. 

A játék veszélytelen, ha az alapvető szabályokat betartod. A külföldi felmérések alapján a festéklövészetet a betartott biztonsági előírások mellett a golf és a teke közé sorolják. A statisztikák szerint a megtörtént balesetek 80%-a a játékosok erőnléti felkészületlensége miatt történt.

További információkat, érdekességeket a vönöcki paintballosokról itt olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!